Direct naar artikelinhoud
NieuwsArbeidsmarkt

België telt meer zieken en invaliden dan gemiddeld in Europa

'Het waarschijnlijkst is dat andere landen de poortwachterfunctie van het stelsel ziekte en invaliditeit beter hebben bewaakt dan België', zegt Randstad, dat het onderzoek uitvoerde.Beeld ANP

Het aantal zieken en invaliden is de afgelopen tien jaar in ons land sterker gestegen dan in andere Europese landen. Dat blijkt uit een onderzoek van Randstad. ‘De sense of urgency moet verhogen.’

België heeft een hoog aandeel inactieven (26 procent) in de categorie van de 20- tot 65-jarigen. Bijna één op de vier van hen is ziek of invalide. Daarmee scoort ons land een pak hoger dan het Europese gemiddelde. De kloof met de rest van Europa is de voorbije tien jaar ook sterk vergroot.

Volgens Randstad kloppen de aannames die daarvoor vaak aangehaald worden niet. De groei van het aantal zieken en invaliden kan niet meteen verklaard worden door de vergrijzing. Een Europese vergelijking toont aan dat de meest ‘grijze’ landen niet degene zijn met de meeste zieken en invaliden, en omgekeerd.

Het aantal zieken en invaliden en de strenge aanpak van werklozen zijn niet noodzakelijk communicerende vaten, meent Randstad. In heel Europa daalde de werkloosheid de voorbije tien jaar, maar slechts in ongeveer de helft van de landen was er een stijging van het aandeel zieken en invaliden.

Poortwachter

We moeten het ook niet op de wijzigende arbeidsomstandigheden steken, zegt Randstad. België scoort op dat vlak namelijk vrij goed binnen Europa en kent minder dan gemiddeld nachtwerk.

Randstad ziet wel interne institutionele oorzaken. “Het waarschijnlijkst is dat andere landen de poortwachterfunctie van het stelsel ziekte en invaliditeit beter hebben bewaakt dan België”, klinkt het.

“Dat stelsel functioneert onvoldoende en de recent sterk groeiende kloof met de rest van Europa zou minstens tot een hogere sense of urgency moeten leiden”, zegt arbeidsmarktdeskundige Jan Denys. Het is volgens hem aan de politiek om initiatieven te nemen.