Direct naar artikelinhoud
NieuwsMidden-Oosten

Artsen Zonder Grenzen zet werking in Al-Hol stop na moord op medewerker

In het kamp van Al-Hol heerst steeds meer wetteloosheid.Beeld AFP

Na de moord op een medewerker en de dood van kind van een personeelslid, zet Artsen Zonder Grenzen haar werking in het Syrische kamp Al-Hol stop. In het kamp zouden ook nog zes Belgische IS-vrouwen verblijven. 

“In de nacht van 24 februari had onze collega geen dienst, en bracht tijd door met familie toen de moord gebeurde”, zegt Will Turner, AZG-noodhulpmanager voor Syrië. “We proberen de situatie en omstandigheden rond de dood nu beter te begrijpen.” 

Vlak na de moord werd de hulporganisatie nog getroffen door een tweede tragedie. Drie dagen later stierf de vierjarige dochter van een ander personeelslid toen er brand uitbrak in een tent waar een bruiloft werd gevierd. Bij deze brand kwamen minstens zeven mensen om het leven. AZG wil geen verdere commentaar geven over de identiteit van de medewerker die omkwam, noch van het kind. 

Door de gebeurtenissen zet AZG ook haar activiteiten in het kamp tijdelijk stop. In het kamp, waar dit jaar al meer dan 30 slachtoffers zijn gevallen, is het te gevaarlijk geworden. “Mensen worden met een brute frequentie vermoord, vaak in de tenten waar ze wonen”, zegt Turner. “Veel van de doden laten kinderen achter die niemand anders hebben om voor hen te zorgen. Deze nachtmerrie moet stoppen.”