Direct naar artikelinhoud
VideoPolitiegeweld

▶ Ooggetuige filmt politiegeweld op Antwerpse Dageraadplaats

Een still uit een van de filmpjes die gemaakt werden van het politiegeweld.Beeld RV

Een ooggetuige heeft een geval van politiegeweld op de Antwerpse Dageraadplaats in december vorig jaar gefilmd. De video toont hoe agenten een jongen van 16 in bedwang houden, terwijl zijn vriend bewusteloos voor hem op de grond ligt. Hij werd enkele seconden voordien neergeslagen door een politieagent. 

Video wordt geladen...

Groepjes tieners kwamen op 14 december 2020 op het plein bij elkaar na het einde van de examens, onder hen ook de 16-jarige Adam en Kasigo. “Kagiso zat met een vriend van zijn klas op de terrasstoelen van een café”, zegt een van de jongens die het zag gebeuren en het incident filmde. “De agenten kwamen roepend het plein op en stapten op Kagiso af, ze begonnen hem te duwen.”

Lees ook: Parket onderzoekt politiegeweld in Antwerpen. Jongeren getuigen: ‘Ja, op dat moment dacht ik dat hij dood was’

Adam sprak de agenten erop aan, waarop hij door hen tegen de grond wordt gewerkt. Op een andere video is te zien hoe Kagiso, die komt kijken wat zijn vriend is overkomen, zonder duidelijke aanleiding een vuistslag in zijn gezicht krijgt van een politieman. De jongen gaat neer en verliest blijkbaar het bewustzijn. Een van de beeldfragmenten toont ook hoe de bewusteloze Kagiso door een agent aan zijn handboeien wordt voortgetrokken. “Een van die agenten kwam op Adam af, gaf me eerst een harde duw op mijn borstkast en ik viel achterover”, zegt Kagiso later in een verklaring tegenover de dienst Intern Toezicht van de Antwerpse politie. “Ik kwam terug recht, ik wou zien hoe het met Adam was en ben dan hard in mijn gezicht geslagen door een agent.”

Gisterenavond zond het programma Pano een reportage uit met meerdere videofragmenten van de bewuste avond. U kunt de reportage herbekijken op de website van de VRT of via vrt.nu.