Vier maanden na de aanslagen: drukste dag ooit op Zaventem

90.000 mensen nemen vandaag het vliegtuig op Brussels Airport. Dat is de drukste dag ooit in de geschiedenis van de nationale luchthaven. Bij de luchthaven is men blij met dit record, amper vier maanden na de aanslag in de vertrekhal. “We hadden gehoopt dat mensen de draad weer zouden oppikken, maar dit hadden we niet verwacht.”

Het is vandaag drukker dan ooit tevoren op Zaventem. Dat komt door het wisselweekend: veel mensen (44.000) stappen vandaag op het vliegtuig, terwijl veel anderen (46.000) alweer terugkomen van op reis. Over het hele weekend krijgt de luchthaven 253.000 passagiers te verwerken. Een absoluut record. “We hebben nog nooit zoveel mensen in één weekend op de luchthaven gehad”, zei woordvoerster Anke Franssen vanochtend in “De ochtend” op Radio 1.

Ondanks de drukte verliep vanochtend alles vlot in de luchthaven, verzekerde Franssen. Brussels Airport heeft extra maatregelen genomen om de mensenmassa te ontvangen. “We zijn uiteraard goed voorbereid op zo’n dagen, want we weten dat dat er zit aan te komen. We hebben bijvoorbeeld de tweede hal geopend, waar nog een aantal incheckrijen staan. Op zich was het niet nodig om die te openen, maar op deze manier creëren we wat meer ademruimte.”

Twee uur op voorhand

Ondanks de topdrukte is het volgens Franssen niet nodig om dit weekend extra vroeg naar de luchthaven te komen. Twee uur op voorhand zou moeten volstaan. “We hebben berekend hoelang het duurt om naar de luchthaven te komen. We zien dat het gemiddeld een uur duurt om van de Ring tot aan de deur van het vliegtuig te raken. Op heel drukke momenten is dat één uur en een kwartier.”

Wie twee uur op voorhand komt, zou dus ruimschoots op tijd moeten zijn. De extra controles op de toegangsweg naar de luchthaven en bij het luchthavengebouw mogen passagiers hooguit 2 à 3 minuten extra tijd kosten, verwacht Franssen op basis van de berekeningen.

“Enorm blij”

Bij Brussels Airport is men aangenaam verrast dat amper vier maanden na de aanslag in de vertrekhal van de luchthaven mensen weer volop via Zaventem vliegen. “We waren de afgelopen tijd enorm blij dat we zagen dat we de cijfers van vorig jaar weer haalden en nu zelf een recordaantal reizigers. Dat hadden we niet verwacht”, zei Anke Franssen vanochtend op de radio.

Volgens Franssen hebben passagiers weer vertrouwen in de luchthaven door de veiligheidsmaatregelen die de afgelopen maanden getroffen werden. Daarnaast merkt Franssen op dat “de afgelopen maanden bewezen hebben dat aanslagen overal kunnen gebeuren, maar dat je je dagelijkse leven niet mag laten beïnvloeden. Dat zie je ook hier op de luchthaven.”

Werkzaamheden

Tegelijk met de grote vakantiedrukte zijn er ook ingrijpende werkzaamheden op de luchthaven. Eén van de start- en landingsbanen wordt gerenoveerd, iets wat eens om de 30 jaar moet gebeuren. De werken duren twee maanden.

Meest gelezen