Campus UAntwerpen ©  DBA

Medewerkers UA starten petitie tegen goedkoper contract met poetsdienstbedrijf

In een open brief en bijhorende petitie bekritiseren medewerkers van de Universiteit van Antwerpen een recentelijk afgesloten contract met het bedrijf dat instaat voor het poetsen van de gebouwen. Daarbij zou het betrokken dienstenbedrijf massaal poetspersoneel ontslaan om het daarna tewerk te stellen met een lager loon, minder uren en aanhoudende werkdruk, klinkt het.

blg

De aanklacht gaat uit van het ‘8 maart comité’, dat vorig jaar naar aanleiding van Internationale Vrouwendag een solidariteitsactie voor het poetspersoneel opzette. Met de open brief reageert de groep academici op een nieuw contract tussen het dienstenbedrijf ISS en UAntwerpen, dat 18 procent goedkoper zou zijn. “ISS ontslaat eerst massaal het poetspersoneel om het daarna weer tewerk te stellen met een lager loon, minder uren en een workload die niet mee daalt.”

De medewerkers vinden dat poetspersoneel zeker in coronatijden meer waardering verdient. “In tegenstelling tot kenniswerkers, waardeert de maatschappij verplegers, winkel- en poetspersoneel minder. Die appreciatie vinden we terug in de lage lonen en moeilijke arbeidsomstandigheden. Zo ook bij het poetspersoneel van UAntwerpen dat tijdens de pandemie geregeld extra uren klopte om lessen en examens op de campus mogelijk te maken.”

700 handtekeningen

Aan de universiteit wordt gevraagd om het contract terug te draaien. Het comité wil ook in debat gaan over de manier waarop het uitbestede poetspersoneel wordt behandeld. “Wij sluiten het insourcen van het poetspersoneel niet uit als antwoord op dit probleem.”

De petitie werd al door ruim 700 mensen ondertekend.

“Vorig contract was te duur”

In een reactie bevestigt de UAntwerpen dat er een goedkoper contract werd afgesloten met ISS. “Dat het contract nu goedkoper is, komt ook omdat ons vorige contract eigenlijk te duur was vergeleken met andere klanten”, zegt woordvoerder Peter De Meyer. “ISS beloofde daarom om inefficiënties uit de werkmethode te halen, zodat het werk makkelijker en sneller kan verlopen.”

Die efficiëntieslag heeft wel tot gevolg dat poetsers tot 20 procent minder uren kunnen poetsen. “Maar wij hebben aan ISS gezegd dat individuele poetsers geen nadeel mogen ondervinden van het nieuwe contract”, zegt De Meyer. “Daarom heeft ISS in het contract beloofd om de uren die poetsers verliezen bij ons, aan te vullen met uren bij andere klanten in de omgeving Antwerpen. Op die manier worden ze er niet financieel slechter van.”

Begin volgende week plant de universiteit overleg met de initiatiefnemers van de actie, de rector en de algemeen beheerder. “Dit signaal wordt niet zomaar aan de kant geschoven”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER