Magnette weigert Nederlands te spreken vanwege Vlaamse kritiek: "Ik ben het beu"

De heisa rond de affaire-Publifin zit Waals minister-president Paul Magnette (PS) duidelijk hoog. Magnette wilde vanmiddag aan VTM NIEUWS geen interview in het Nederlands geven. "Ik ben die kritiek van Vlaanderen over maffia enzovoort beu...", aldus een geërgerde Magnette.

vtvn

De Waalse regering heeft donderdag een batterij maatregelen aangekondigd die een “omwenteling” teweeg moeten brengen op het vlak van bestuur en ethiek binnen Wallonië. Ze reageert daarmee op het Publifin-schandaal, dat minister van Lokale Besturen Paul Furlan de kop heeft gekost. “Honderden mandaten verdwijnen, de vergoeding van talloze mandaten wordt fors verlaagd of gewoon afgeschaft”, kondigde Magnette op een persconferentie aan.

Bij deze “versterking van het juridisch kader” in Wallonië gaan ook “zinloze structuren” op de schop. Bedoeling is ook de lijst mandaten die niet gecombineerd kunnen worden, uit te breiden en het arsenaal aan controles en sancties te versterken.

LEES OOK. Spilfiguur in Waals schandaal verdient meer dan 1 miljoen euro per jaar

Magnette en viceminister-president Maxime Prévot (cdH) herinnerden er aan dat Wallonië in het verleden al dergelijke maatregelen heeft genomen. Het is zit hen dan ook hoog dat sommigen die regels hebben misbruikt.

Een opvallende ingreep houdt in dat alle vergoedingen op naam worden gepubliceerd. “We leven in een tijdperk waarin de vereisten rond transparantie het halen van de vereisten rond de bescherming van het privéleven”, licht Magnette toe.

LEES OOK. Magnette ontkent beleid in voordeel van Tecteo toen hij minister was

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen