Liveblog - Einde van avondklok nog niet in zicht: "Ook na heropening horeca"

Vanaf maandag mogen we met 10 personen samenkomen in de buitenlucht. Dat heeft het Overlegcomité beslist. Ook voor de horeca, de evenementensector en de cultuursector is er duidelijkheid: zij mogen vanaf mei onder voorwaarden heropenen met onder meer het gebruik van sneltesten. De avondklok blijft wel nog "ruime tijd van kracht". Volg het belangrijkste nieuws in onze liveblog.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Einde van avondklok nog niet in zicht: "Ook na heropening horeca"

Volgens minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zal de avondklok nog een ruime tijd van kracht blijven. "Ook als de horeca heropent, zal die avondklok er nog zijn. We willen die uiteraard zo snel mogelijk lossen, maar dat kan pas op het juiste ogenblik", zei de vicepremier in "Het journaal".

In een tweet nuanceert hij nadien zijn boodschap. "We gaan de avondklok geen minuut langer aanhouden dan nodig", klinkt het.

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) verdedigt de avondklok. "De avondklok is belangrijk geweest", zegt hij in de studio van "Het journaal". "Omdat we de stabiliteit niet graag overboord houden, behouden we dus die avondklok."

De avondklok blijft volgens Vandenbroucke ook best behouden na heropenen van de horeca in mei. "Als we horeca heropenen gaan we dat voorzichtig doen", legt hij uit. "En dan is het misschien niet slecht om een avondklok te hebben."

Videospeler inladen...

Dit heeft het Overlegcomité beslist:

Het Overlegcomité heeft verschillende versoepelingen aangekondigd. "We moeten bijzonder voorzichtig blijven, het is in het voordeel van iedereen om de situatie onder controle te houden", benadrukt premier Alexander De Croo (Open VLD) op de persconferentie achteraf. "Tegelijk is er nood aan perspectief."

In maart en april ligt de focus op buitenactiviteiten. Als dat goed verloopt, zal vanaf mei ook binnen meer mogelijk zijn. Hieronder de timing die is voorgesteld op de persconferentie. Premier De Croo onderlijnt wel dat die kan bijgestuurd worden op een volgend Overlegcomité als de cijfers de verkeerde richting uitgaan.

Vanaf 8 maart:

  • Vanaf maandag mag je terug met 10 personen samenkomen in de buitenlucht. Momenteel is dat nog 4, maar zeker tijdens de voorbije zonnige weekends leken veel mensen zich daar niet meer aan te houden. Het Overlegcomité heeft de druk voor meer sociaal contact gevoeld en dus een versoepeling ingevoerd. Je moet wel nog altijd afstand houden van elkaar en bij voorkeur mondmaskers dragen
  • De aanpassing gaat pas maandag in, omdat het Ministerieel Besluit dat het moet regelen pas tegen zondag verwacht wordt. Mogelijk levert dat dus komend weekend nog verwarring op, al wordt de komende dagen geen uitzonderlijk mooi lenteweer voorspeld
  • Nog vanaf maandag zijn tot 50 mensen mogelijk op een begrafenis met maximaal 1 persoon per 10 vierkante meter
  • Kinderen en jongeren mogen vanaf maandag deelnemen aan georganiseerde activiteiten. Voor kinderen tot en met 12 jaar met maximaal 10 binnen en 25 buiten. Voor jongeren tot en met 18 jaar niet binnen en maximaal met 10 buiten
  • Ook privésauna's mogen terug de deuren openen, maar enkel voor mensen die op hetzelfde adres wonen. Zaken die enkel een jacuzzi, hamman of stoomcabines aanbieden, moeten de deuren nog gesloten houden

Vanaf 15 maart:

  • De al eerder met de onderwijskoepels afgesproken versoepelingen zijn goedgekeurd. Studenten hoger onderwijs mogen opnieuw één dag per week contactonderwijs krijgen. De veelbesproken kotbubbel komt er niet
  • Leerlingen uit het beroepsonderwijs en buitengewoon onderwijs kunnen weer voltijds naar de klas
  • Ook buitenschoolse eendagsuitstappen kunnen opnieuw in zowel het basis- en secundair onderwijs

Vanaf 1 april:

  • Evenementen en -opvallend ook- erediensten kunnen buiten doorgaan met maximaal 50 personen met mondmasker en in een gecontroleerde omgeving
  • Amateursporters mogen opnieuw samen sporten met maximaal 10
  • Pretparken mogen opnieuw open, want dat is grotendeels buiten

Tijdens de paasvakantie (5-18 april):

  • Kinderen en jongeren tot 18 jaar kunnen op kamp mét overnachting tijdens de paasvakantie met groepen van maximaal 25 personen. Er zal aan het begin en het einde van het kamp getest worden
  • Het reisverbod blijft gelden tot en met de paasvakantie, maar op het volgende Overlegcomité op 26 maart wordt dat opnieuw geëvalueerd. Als de cijfers goed evolueren kan dat eventueel worden aangepast

Na de paasvakantie (vanaf 19 april):

  • Alle scholieren uit het secundair onderwijs kunnen weer voltijds naar de klas, gedaan dus met het gedeeltelijke afstandsonderwijs

Vanaf 1 mei:

  • De horeca mag weer open, net als de evenementensector en de cultuursector: het gaat onder meer om cafés, restaurants, markten, kermissen, jeugdwerk, fitness
  • Die heropening zal onder strenge voorwaarden zijn, zo zal er met snel- en zelftesten worden gewerkt
  • De details worden de komende tijd verder uitgewerkt

Lees alles na in dit bericht:

Kustburgemeesters teleurgesteld over paasvakantie

De kustburgemeesters zijn niet blij met de datum voor de heropening van de horeca. Zij hadden eerder deze week gepleit om de terrassen van de horeca vroeger te openen, vanaf de paasvakantie.

Videospeler inladen...

Bioscopen reageren "zeer ontgoocheld"

De bioscoopsector is zwaar ontgoocheld dat de cinemazalen tijdens de paasvakantie niet geopend zullen zijn. Dat zei Thierry Laermans, directeur van de Federatie van Cinema's in België (FCB), na het Overlegcomité. "We zijn erg teleurgesteld dat we geen ontspannend alternatief zullen zijn voor de paasvakantie, want we hebben al verschillende vakanties gemist", aldus Laermans.

De FCB hekelt dat het Overlegcomité een strikt onderscheid hanteert tussen binnen- en buitenactiviteiten. "Deze regel heeft al zijn waarde verloren toen de kappers en schoonheidsspecialisten opnieuw mochten openen. Studies tonen aan dat bioscopen en theaters minder gevaarlijk zijn. Wij blijven nu puur gesloten omdat we een binnenactiviteit zijn", gaat het verder.

De sector wijst er verder op dat in andere landen, zoals Luxemburg en Spanje, de biscopen al geopend zijn. "Dit betekent dat we mogelijk bepaalde grote films zullen missen", klaagt Laermans aan. Hij benadrukt verder dat de bioscopen al meer dan 250 miljoen euro aan verlies geleden hebben en roept op tot dringende en substantiële hulp.

Kermissector: "Geen verschil tussen paardenmolen op kermis of pretpark"

Vanaf mei zouden ook de kermissen in ons land opnieuw kunnen plaatsvinden, al zijn de voorwaarden voor die heropening nog niet bekend. De kermissector vindt het echter niet kunnen dat zij pas een maand later dan de pretparken de deuren mogen openen. "Pure discriminatie", klinkt het bij Steve Severeyns, secretaris-generaal van de Verdediging der Belgische Foorreizigers vzw.

Het is positief dat foorkramers perspectief hebben gekregen, maar de kermissector vraagt al maanden om op dezelfde datum te mogen heropstarten als pretparken. Die mogen echter - normaal gezien - op 1 april al open. "Wij zien geen verschil tussen de paardenmolen in een pretpark of op een kermis", aldus Severeyns. "Kermissen vinden plaats in open lucht en passen perfect in het buitenplan. Wij hebben vorig jaar al bewezen dat kermissen coronaproof kunnen verlopen."  

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke: "Barbecueën is echt geen goed idee"

Nu we vanaf maandag met 10 mogen samen komen, wil dat niet zeggen dat we niet meer voorzichtig moeten zijn, benadrukt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). "Barbecueën is echt geen goed idee", zegt hij in de studio van "Het journaal". "We rekenen op het gezond verstand van de mensen."

Volgens Vandenbroucke is het moeilijk om in veilige omstandigheden samen te tafelen en plezier te maken. "Als u in elke hoek van een tuin ver van elkaar af zit, kan u samen iets eten", zegt hij ook wel. "Men moet z’n gezond verstand gebruiken."

Vandenbroucke geeft verder toe dat het beperken van het aantal mensen op een begrafenis tot 15 misschien wat te streng is geweest. "Je kunt maar één keer afscheid nemen van mensen die je lief zijn", zegt hij. "Als je daar moet zeggen 15 en geen 16 mensen. Dat is echt moeilijk. Nu we het virus een beetje in de hand hebben durven we dat te doen."

Videospeler inladen...

Belgische brouwers "enorm teleurgesteld"

Pixabay

De Belgische brouwers reageren "enorm teleurgesteld" dat het Overlegcomité met zijn "openlucht-plan" geen ruimte heeft gelaten voor de heropening van de horeca tijdens de paasvakantie. Het Overlegcomité schoof de datum van 1 mei naar voren voor een volledige heropening van de restaurants en cafés.

Veel brouwerijen en hun klanten, de horecazaken, bevinden zich in een kritieke situatie en dreigen failliet te gaan, klinkt het. "Aanvullende steunmaatregelen zullen absoluut noodzakelijk zijn om een economische ramp te voorkomen en ons cultureel erfgoed te vrijwaren", aldus de sectororganisatie.

Ook privésauna's vanaf komende maandag opnieuw open

Vanaf maandag 8 maart mogen ook de privésauna's in ons land opnieuw de deuren openen, enkel voor personen die onder hetzelfde dak wonen.  Zij mogen alle faciliteiten aanbieden aan hun cliënten. Privézaken die enkel een jacuzzi, hamman of stoomcabines aanbieden, moeten de deuren nog gesloten houden.

"Dit komt geen moment te vroeg", klinkt het bij Christiaan Janssens, voorzitter van sectorfederatie SpaBelgium. De sector startte al drie gerechtelijke procedures tegen de overheid om de "oneerlijke sluiting" aan te vechten. "We zijn tevreden dat deze onrechtvaardigheid eindelijk is rechtgezet, want we werden in het verleden echt wel onterecht behandeld", aldus Janssens.

Katholiek onderwijs: "Scholen krijgen zicht op relatief normaal einde van schooljaar"

Voor het onderwijs had het Overlegcomité verschillende versoepelingen. Bij het katholiek onderwijs zijn ze vooral blij dat de scholieren in het secundair onderwijs na de paasvakantie opnieuw voltijds naar school mogen. Op die manier krijgen de scholen "zicht op een relatief normaal einde van het schooljaar", klinkt het in een korte reactie.

De afgelopen weken moesten leerlingen vanaf het derde middelbaar halftijds onderwijs op afstand volgen. "Dat woog steeds zwaarder op het mentale welzijn, en vooral op de leermotivatie van onze jongeren", klinkt het. "Een heropening is nodig om zo weinig mogelijk bijkomende leervertraging door de coronacrisis op te lopen."

Bisschoppenconferentie tevreden dat er perspectief wordt geboden

De Bisschoppenconferentie is tevreden met het perspectief dat het Overlegcomité vrijdag heeft gecreëerd voor uitvaarten en erediensten. Die eerste zijn mogelijk vanaf volgende week, met vijftig personen. Erediensten zullen vanaf 1 april mogelijk zijn in openlucht, ook met vijftig personen.

Vijftien mensen, dat zijn echt enkel de naasten van de overledene. Vijftig man is redelijk

Vooral over de uitvaarten heerst er opluchting, want de beperking tot vijftien aanwezigen zoals vandaag wordt volgens woordvoerder Geert De Kerpel door veel mensen toch als pijnlijk ervaren. "Vijftien mensen, dat zijn echt enkel de naasten van de overledene. Vijftig man is redelijk."

Over de mogelijkheid van erediensten met vijftig man maar dan in open lucht, willen de bisschoppen nog meer informatie ontvangen. "We willen duidelijkheid over hoe men dat ziet". De Kerpel merkt op dat de katholieke erediensten nu gewoonlijk binnen plaatsvinden, "net zoals voor andere religies zoals de islam en het jodendom".

Reissector reageert teleurgesteld nu tweede paasvakantie op een rij in het water valt

De reissector reageert teleurgesteld op het nieuws dat het verbod op niet-essentiële reizen verlengd wordt tot na de paasvakantie. De sector zegt begrip te kunnen opbrengen voor de maatregel, maar had liever een concreet tijdpad gekregen en een terugkeer naar de kleurencombinaties voor verschillende bestemmingen.

 De reissector reageert teleurgesteld dat na vorig jaar ook dit jaar de paasvakantie in het water valt. "Dit vraagt opnieuw ontzettend veel werk zonder dat daar inkomsten tegenover staan", aldus Koen van den Bosch van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR). "Laat ons zeggen dat het positieve is dat we weten waar we nu voor staan, maar het had fijn geweest moesten we ook wat perspectief gekregen hebben voor de toekomst."

Jambon over cultuursector: "Het was dit of niets"

De cultuursector reageert teleurgesteld op de versoepelingen en hadden meer verwacht. "Het is een opstart", onderlijnt Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). "In mei kan het verbreed worden, het was dat of niet."

De sector zelf zegt klaar te zijn om meer en groter te starten, maar dat nuanceert Jambon. "Alle sectoren hebben protocollen", zegt hij. "Dan gaat het aantal contacten enorm toenemen. Het is een kwestie van doseren."

Videospeler inladen...

Studenten blijven aandringen op kotbubbel

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) noemt het betreurenswaardig dat de kotbubbel ook op het Overlegcomité van vrijdag nog niet afgeklopt is. "Al enkele weken geleden hebben we daarover een akkoord gesloten met de verschillende ministers van Onderwijs", zei Sander Vanmaercke van de VVS in een eerste reactie aan VTM Nieuws. "Iedereen staat daarachter, maar toch komt die er nog altijd niet."

Zo'n kotbubbel laat studenten toe om met hun kotgenoten een huishouden te vormen. Veel studenten gaan niet meer naar huis maar kiezen ervoor op hun kot te blijven. "Maar er is nog heel wat juridische onzekerheid rond zo'n kotbubbel", zegt Vanmaercke. "We hadden gehoopt dat het Overlegcomité die onzekerheid nu eindelijk had kunnen wegnemen, maar die hoop is tevergeefs gebleken. We blijven hier verder op aandringen."

De studenten zijn wel blij met de buitenbubbel die er komt vanaf volgende week maandag. "Dat was een vraag van de Vlaamse Jeugdraad, en dat is zeker een positieve beslissing voor jongeren in het algemeen", aldus Vanmaercke.

Vlaamse Sportfederatie ziet gedeeltelijke opstart: "Dit schept mogelijkheden"

2020 Getty Images

Koen Umans, de voorzitter van de Vlaamse Sportfederatie (VSF), reageerde gematigd tevreden op de versoepelingen die werden doorgevoerd door het Overlegcomité. Amateursporters mogen vanaf 1 april opnieuw samen sporten met maximaal 10 personen.

"We zien een aantal positieve ontwikkelingen", stak Umans van wal. "De bubbel van tien personen om te sporten vanaf 1 april schept mogelijkheden. Dat geldt ook voor de sportkampen tijdens de paasvakantie met 25 personen. We zitten op dit moment wel nog met enkele vragen."

We zien een aantal positieve ontwikkelingen

"Outdoor sporten was steeds onze prioriteit", ging Umans verder. "Vooraf hebben we de nadruk gelegd op een gefaseerde heropstart. Die is er gedeeltelijk gekomen. We hadden graag gezien dat de beperkingen op leeftijd werden opgeheven. Dat is nog niet het geval. Maar dit is een eerste stap. Daar zijn we wel tevreden over."

Psycholoog: "Voor families is deze versoepeling belangrijk"

 Alles wat onze sociale contacten wat soepeler maakt, was meer dan welkom, zegt sociaal psycholoog Frank Van Overwalle (VUB). Voor families en vrienden maakt dit het leven makkelijker. Dat studenten hoger onderwijs vanaf 15 maart elkaar weer één dag per week in de klas of aula kunnen zien, heeft ook een belangrijke impact.

Geen groepen van maximum vier personen meer wanneer je afspreekt in de tuin of in het park: vanaf maandag 8 maart mogen de Belgen weer met 10 personen buiten samenkomen. Het gaat niet om een bubbel, want mondmaskers dragen en afstand houden blijft de basisregel.

Hoe meer de mensen de vrijheid snuiven, hoe meer ze hier of daar een bocht zullen afsnijden

"Vooral in familiaal verband is dit belangrijk, want je hoeft niet meer te kiezen wie er wel of niet komt. Je kan meteen een heleboel familieleden en partners uitnodigen. Ook voor grotere vriendengroepen geldt dat en moet er minder geschipperd worden. Het kan al iets feestelijker", stelt Van Overwalle.

Premier Alexander De Croo stelde dat meer vrijheid buiten, ook meer verantwoordelijkheid binnen met zich meedraagt. Dat wordt het grote werkpunt, zegt Van Overwalle. "Hoe meer de mensen de vrijheid snuiven, hoe meer ze hier of daar een bocht zullen afsnijden. Je organiseert nu zoveel mogelijk buiten en die boodschap hebben de mensen wel begrepen. Zo slim zijn ze wel", gelooft de sociaal psycholoog.

West-Vlaamse gouverneur voorspelt "doffe ellende aan de kust bij mooi weer tijdens paasvakantie"

Gouverneur Carl Decaluwé houdt zijn hart vast voor de drukte aan zee tijdens de paasvakantie nu de horeca nog niet kan heropenen. Dat zegt hij na afloop van het Overlegcomité. "Bij mooi weer wordt dat doffe ellende aan zee", klinkt het.

Verschillende kustburgemeesters uitten eerder al hun ongerustheid over de drukte aan zee tijdens de paasvakantie. Voor hen kon de heropening van de horeca daarvoor een oplossing bieden. Toch besliste het Overlegcomité om de horeca ten vroegste op 1 mei te heropenen.

"Ik hou mijn hart al vast voor als het mooi weer wordt", reageert gouverneur Decaluwé. Hij vraagt dan ook extra politiemacht aan zee tijdens de vakantie om de drukte te monitoren en toe te zien op het volgen van de coronamaatregelen. "Ik vraag minstens evenveel extra agenten aan zee als tijdens de zomervakantie want ik verwacht ook minstens evenveel volk. We vermoeden zelfs dat het bij mooi weer drukker zal zijn dan in de zomervakantie."  

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke: "Kinderen tellen niet mee bij 10 personen buiten"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) verduidelijkt in "Terzake" dat kinderen niet meegeteld worden met de groep van 10 personen die vanaf maandag buiten mag samenkomen.

Ook afspreken in een tuin kan volgens Vandenbroucke. "Als je een grote tuin hebt en je kunt voldoende afstand houden", zegt hij. "Het is niet de bedoeling dat mensen daarvan gebruik maken om binnenshuis de regels te schenden. Je mag binnen hoogstens één iemand, een knuffelcontact ontvangen."

Videospeler inladen...

Zijn de circkels op Sint-Pietersplein in Gent groot genoeg voor 10?

Met 10 personen buiten afspreken mag vanaf maandag. Maar wat met de cirkels op het Sint-Pietersplein in Gent. Zijn ze nog groot genoeg? We doen de test.

Videospeler inladen...

Cultuursector teleurgesteld: "Moeilijk om hier tevreden mee te zijn"

De cultuursector reageert teleurgesteld op de beslissingen van het Overlegcomité. "Het is moeilijk om er tevreden mee te zijn", reageert Frederik Sioen van de Crisiscel Cultuur. "We hebben een werkbaar kader nodig. Met 50 man in april gaan we het niet redden. We hebben veel faillissementen in onze sector, mensen belanden in de armoede."

Ze hadden gehoopt op een werkbaar kader vanaf 15 april voor de hele sector. "We hebben zo hard gewerkt aan onze protocollen", zegt Sioen. "Ons huiswerk is al lang af. We hebben begrip voor de coronacijfers, maar de cijfers in onze sector zijn dramatisch."

Videospeler inladen...

Horeca Vlaanderen: "Nog lang wachten, maar blij dat er eindelijk datum is"

Horeca Vlaanderen is blij dat er eindelijk een datum is om weer open te kunnen, 1 mei. "Het is een harde boodschap, want tegen dan zijn we 6,5 maanden dicht", zegt topman Matthias De Caluwe. "Maar er is eindelijk duidelijkheid, een doelstelling waar we naartoe werken. Iedereen zat hierop te wachten. Laat ons van 1 mei de dag van de horeca maken."

De topman is ook blij dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen binnen en buiten. "Enkel buiten zou met dit klimaat niet rendabel zijn."

Videospeler inladen...

Infectiologe Erika Vlieghe: "Alles hangt af van ons gedrag buiten"

Infectiologe Erika Vlieghe is redelijk tevreden met de voorzichtige versoepelingen die het Overlegcomité heeft aangekondigd. Dat de nadruk op buitenactiviteiten ligt is positief, zegt Vlieghe, maar het hangt er natuurlijk van af wat je buiten doet. Afstand houden blijft heel belangrijk, daarom ook dat we het niet over een “bubbel” hebben.

Wat de versoepelingen op langere termijn betreft, is Vlieghe minder positief omdat er een datum op die versoepelingen is geplakt. Als de epidemiologische toestand niet goed is en de opnames in de ziekenhuizen niet voldoende dalen dan komen die data misschien toch in gevaar. "We hebben wel de indruk dat met de voorzichtige aanpak van het Overlegcomité naar onze voorstellen geluisterd is."

Wij wetenschappers gaan blijven waarschuwen voor de cijfers

"Ik kan begrijpen dat er een evenwicht is gezocht tussen perspectief geven en voorzichtig blijven, maar wij wetenschappers gaan blijven waarschuwen voor de cijfers." Met name het aantal ziekenhuisopnames dat nog stijgt en het feit dat er meer mensen op intensieve zorg worden opgenomen is zorgwekkend.

"De cijfers en de trends zijn beter dan een week geleden, maar we gaan niet zeggen dat alles daarmee is opgelost", aldus Vlieghe Meer perspectief bieden is goed, maar de voorwaarde is dat we ons allemaal heel goed aan de maatregelen houden, "dat gaan wij blijven herhalen". 

Videospeler inladen...

Vanaf morgen coronazelftesten in Duitse supermarkten

In Aldi-warenhuizen in heel Duitsland zullen vanaf morgen coronazelftesten te koop zijn. Een verpakking met vijf testen zal 25 euro kosten. De nauwkeurigheid van de test bedraagt 96 procent, het resultaat is na vijftien minuten gekend. Andere Duitse supermarkten overwegen om ook zelftesten te verkopen.

De Duitse regeringen kwamen eerder deze week overeen dat testen centraal zullen staan in de strijd tegen corona. De testcapaciteit ernstig opvoeren moet toelaten de lockdown op te heffen.

Federale regering keurt extra steun aan evenementensector goed

De federale regering stelt werkgevers in de evenementensector met minstens vijf werknemers tijdelijk vrij van werkgeversbijdragen. Dat heeft de ministerraad vrijdag beslist.

De evenementensector ligt al een jaar zo goed als volledig stil door de corona-epidemie. De sector krijgt al overheidssteun om de sluiting te overbruggen, maar omdat organisaties middelen nodig hebben om op termijn te kunnen heropstarten - en ze die kosten niet kunnen dekken met inkomsten - neemt de regering extra maatregelen.

Concreet krijgen werkgevers met hoofdactiviteit in de evenementensector en met minstens vijf werknemers een loonkostvermindering in het tweede en derde kwartaal van dit jaar. Het gaat om een volledige vrijstelling van de werkgeversbijdragen.

De steunmaatregel is gekoppeld aan een aantal voorwaarden. Omdat de federale regering vooral ontslagen in de sector wil vermijden, moeten werkgevers die gebruik willen maken van de steun bijvoorbeeld hun werknemers in dienst houden.  

Erg klein deel van Vlaamse sneltesten is ook effectief gebruikt

Van de sneltesten tegen het coronavirus, die Vlaanderen aankocht en geleverd kreeg, is maar een minieme fractie gebruikt. Dat heeft microbioloog Herman Goossens gezegd in de bijzondere Kamercommissie over de coronacrisis.

De Vlaamse overheid bestelde ruim één miljoen sneltesten om in te zetten bij uitbraken in woonzorgcentra en scholen, en voor mensen op kritische functies in bedrijven. Maar ze zijn amper gebruikt.

"Dus 1,2 miljoen sneltesten zijn er aangekocht en liggen daar nu", zegt Goossens, die de federale Task Force Testen voorzit. "Enkele duizenden testen zijn er gebruikt, ongeveer 15.000. Sowieso is er dus weinig getest."

Sneltesten zijn zeer betrouwbaar gebleken bij mensen met symptomen van COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus. Anders dan de klassieke testen, die voor analyse naar laboratoria moeten worden gestuurd, leveren de sneltesten al binnen een kwartier het resultaat af.  

Ook Canada keurt vaccin van Johnson & Johnson goed

De Canadese gezondheidsautoriteiten hebben het coronavaccin van de Amerikaanse farmagigant Johnson & Johnson goedgekeurd. Het vaccin is het vierde dat de Canadezen goedkeuren, na eerder al die van Pfizer-BioNTech, Moderna en AstraZeneca.

Ottowa bestelde 38 miljoen dosissen van het vaccin, dat ontwikkeld en geproduceerd wordt in het Nederlandse Leiden, door Janssen Pharmaceutica. Ook de laboratoria van Janssen in Beerse, bij Turnhout, speelden een centrale rol in de ontwikkeling.

Anders dan bij de drie andere vaccins, die hun Europese goedkeuring ook al op zak hebben, volstaat één dosis voor het Johnson & Johnson-vaccin. Het kan ook op koelkasttemperatuur worden bewaard.

Verwacht wordt dat het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) op 11 maart een oordeel velt over het vaccin van Janssen. Als het EMA het vaccin dan toelaat, wordt het het vierde op de Europese markt. België heeft vijf miljoen dosissen gereserveerd.

Voor het eerst mensapen ingeënt tegen corona in Amerikaanse zoo

In de zoo van San Diego in de Verenigde Staten hebben voor het eerst mensapen een vaccin tegen corona gekregen. Vijf bonobo’s en vier orang-oetans kregen een experimenteel COVID-19 vaccin, nadat er begin dit jaar een corona-uitbraak was bij een troep gorilla’s in het safaripark van de zoo. De dieren kregen twee dosissen van een Amerikaans experimenteel vaccin dat eigenlijk voor honden en katten ontwikkeld is. Volgens de zoo stellen alle gevaccineerde apen het wel.

De orang-oetans en bonobo’s waren voor de vaccinatie geselecteerd omdat zij de dieren zijn in de dierentuin die het grootste risico lopen om met het virus besmet te raken en omdat ze het makkelijkst in te enten zijn. Het personeel kon de dieren vaccineren door ze met snoepjes af te leiden van de naald.

Begin dit jaar raakten een aantal gorilla’s besmet met het coronavirus. Acht besmette gorilla’s kregen er symptomen als loopneus, hoesten en vermoeidheid. De gorilla’s waren waarschijnlijk besmet door een asymptomatische verzorger, ondanks het feit dat het personeel mondmaskers droeg in de buurt van de dieren. De gorilla’s zijn ondertussen allemaal genezen en het publiek kan de dieren ook weer bezoeken. 

Daar komen de roaring twenties: Helft van de gemeenten plant groot feest als coronacrisis voorbij is

De helft van de Vlaamse steden en gemeenten plant na de coronacrisis een groot feest in. Dat blijkt uit een rondvraag van Radio 2 en het Centrum voor Lokale Politiek van de Universiteit van Gent bij alle burgemeesters. Een gratis aperitief, zomerrecepties, een uitgestelde nieuwjaarsreceptie: het passeert allemaal de revue.

Lees meer in dit bericht:

"Niet evident om werknemers te verplichten om zich te vaccineren", zegt professor arbeidsrecht UHasselt

Het is niet evident dat werkgevers hun bestaande of nieuwe personeelsleden verplichten om zich te laten vaccineren. Die mogelijkheid heeft werkgeversorganisatie Voka Limburg voorgesteld. Maar volgens Tim Opgenhaffen, professor arbeidsrecht aan de UHasselt, zijn er heel wat argumenten die dat onmogelijk maken.

Lees meer in dit bericht:

Cyprus opent vanaf mei deuren voor gevaccineerde Britse toeristen

Cyprus wil Britten die gevaccineerd zijn, vanaf 1 mei toelaten om er op vakantie te komen. Het eiland in de Middellandse Zee wil het toeristenverkeer snel weer op gang laten komen, omdat het er in economisch opzicht in grote mate afhankelijk van is.

Het verbod van de Britse regering op toeristische reizen, duurt vooralsnog tot 17 mei. Cyprus moet dus iets langer wachten op de golf van oudere Britten die waarschijnlijk gaat komen. De eilandstaat heeft lange historische banden met de Britten. Cyprus viel tot 1960 onder Brits bestuur.

Het maken van een eengemaakt Europees digitaal platform zal maanden in beslag nemen en daar willen niet alle toeristische bestemmingen op wachten. Het zogenoemde COVID-paspoort dat door de Europese Commissie wordt ontwikkeld, zal aangeven of personen negatief zijn getest, gevaccineerd zijn of zijn hersteld van het virus.

Landen die in grote mate afhankelijk zijn van toerisme, zoals Griekenland, zijn voor een snelle invoering van het paspoort. Maar landen zoals Frankrijk en ook ons land maken zich zorgen over de privacy en gelijkheid.

Meest gelezen