Polemiek over eerste "Zomergast" Dyab Abou Jahjah

De Nederlandse actiegroep Tradition is Our Future heeft in een advertentie in de Nederlandse krant Trouw de makers van het VPRO-programma "Zomergasten" gevraagd om de zondag geplande uitzending met Dyab Abou Jahjah te annuleren. Een andere vereniging heeft klacht ingediend tegen de uitzending bij de politie. De Belgisch-Libanese publicist verhitte de voorbije maanden de gemoederen in Nederland met zijn controversiële standpunten en de geplande publicatie van zijn boek "Pleidooi voor radicalisering" bij uitgeverij De Bezige Bij.

Er is al veel inkt gevloeid over de deelname van de Belgisch-Libanese publicist Dyab Abou Jahjah aan het maatschappelijke debat in Nederland.

Bij uitgeverij De Bezige Bij voltrok zich de voorbije maanden een kleine revolutie toen bleek dat de uitgever in september het nieuwe boek "Pleidooi voor radicalisering" van Dyab Abou Jahjah gaat uitgeven. Enkele auteurs stapten op bij de uitgever uit onvrede over de publicatie.

De Belgisch-Libanese publicist wordt onder meer antizionisme verweten. Vandaag publiceert de Joodse actiegroep Tradition is Our Future (TOF) in Nederland een advertentie in de krant Trouw waarin TOF oproept om Abou Jahjah niet aan het praatprogramma "Zomergasten" te laten deelnemen.

"Interessante ideeën over de huidige tijd"

Dyab Abou Jahjah is de eerste van zes gasten die de komende zondagen drie uur lang hun favoriete fragmenten mogen tonen en die becommentariëren op de Nederlandse televisiezender VPRO.

Volgens TOF is het "gevaarlijk om de militante en antisemitische Abou Jahjah een podium te geven om zich te profileren als gevestigde opiniemaker". TOF omschrijft Abou Jahjah als een "huisvriend van de terroristische Hezbollah".

De makers van "Zomergasten" verdedigden de komst van Abou Jahjah eerder. "Hij heeft veel interessante ideeën over de huidige tijd, over immigratie en globalisering bijvoorbeeld. We willen met onze gasten iets zeggen over de huidige samenleving. Ook als je het niet eens bent met wat hij zegt, kan dit interessant zijn", zei eindredacteur Jurgen van Uden.

De nieuwe reeks "Zomergasten" gaat komende zondag van start. Bij de zes zomergasten is er dit jaar ook een tweede Belgische, de schrijfster Griet Op de Beeck. Het programma wordt dit seizoen voor het eerst gepresenteerd door journalist Thomas Erdbrink.

Aangifte van Federatief Joods Nederland

Een andere vereniging, Federatief Joods Nederland, heeft aangifte gedaan tegen de VPRO en Dyab Abou Jahjah voor het "verspreiden van haat en het ondersteunen van terrorisme". Volgens de organisatie overtreedt Abou Jahjah de Nederlandse wet met zijn "verheerlijking van terreuraanslagen".

Federatief Joods Nederland hoopt dat het komt tot een strafrechtelijke vervolging van zowel de opiniemaker als de televisiezender.

Meest gelezen