Direct naar artikelinhoud
NieuwsWerk

Loonkloof tussen vrouwen en mannen slinkt traag

De belangrijkste verklaring is het feit dat vrouwen vaker deeltijds werken.Beeld ROBIN UTRECHT

De loonkloof tussen mannen en vrouwen in België bedraagt 9,2 procent, zegt het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM). In de Europese Unie verdient een vrouw gemiddeld zelfs 16 procent minder dan een man. 

Aanstaande maandag is het opnieuw internationale vrouwendag en dan wordt traditioneel de positie van de vrouw op de arbeidsmarkt belicht. Uit verschillende studies blijkt dat mannen in België nog altijd meer verdienen dan vrouwen. Volgens het IGVM bedraagt die loonkloof in 2018 9,2 procent, en zonder correctie voor arbeidsduur zelfs 23,1 procent. “Over de jaren vertoont de loonkloof een licht dalende trend. Voor sommige vrouwen verbetert de situatie dus wel, maar dat is niet voor iedereen het geval”,  zegt Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het IGVM. 

Die loonkloof van 9,2 procent is globaal, over alle sectoren heen. In de privésector bedraagt ze 12,7 procent, in de publieke sector is dat 5,2 procent. “De belangrijkste verklaring voor de loonkloof is het verschil tussen voltijds en deeltijds werk. Vrouwen zijn flink oververtegenwoordigd in deeltijds werk, met als belangrijkste reden de zorg voor het gezin”, stelt het IGVM.

Ons land is dan nog bij de betere in het Europese peloton. Gemiddeld verdient een vrouw in de Europese Unie 16 procent minder dan een man. De Commissie heeft gisteren een richtlijn goedgekeurd om dat aan te pakken. De strategie is tweeledig: meer transparantie en maatregelen waarmee werknemers discriminatie kunnen aanvechten. Zo zal de werkgever de looninformatie moeten opnemen in zijn vacatures. Daarnaast zullen werknemers die het slachtoffer zijn van loondiscriminatie op grond van geslacht compensatie krijgen.