Direct naar artikelinhoud
AchtergrondBrits koningshuis

‘Je past je aan of gaat eruit’: hoe eindigt de open oorlog tussen Harry, Meghan en het koningshuis?

Oprah Winfrey in gesprek met Meghan en Harry, zondag te zien op de Amerikaanse nieuwszender CBS.Beeld VRT

‘Dit is schaak op wereldniveau.’ De open oorlog tussen prins Harry en Meghan Markle en het Britse koningshuis wordt met de dag vinniger. Hoe zal dit eindigen?

“Ik zou niet weten waarom zij zouden verwachten dat wij na al deze tijd nog steeds zouden zwijgen, terwijl zij een actieve rol spelen bij het in stand houden van aanhoudende onwaarheden over ons.” Ze, dat zijn de Britse royals. We, dat zijn prins Harry en echtgenote Meghan Markle, die begin vorig jaar aankondigden dat ze afstand gingen nemen van ’s werelds populairste koningshuis. Sindsdien leven de duke en duchess van Sussex dag na dag op meer gespannen voet met Queen Elizabeth en co.

Nu zondag geven Harry en Meghan een interview aan talkshowkoningin Oprah Winfrey op de Amerikaanse nieuwszender CBS. Afgaande op de eerste trailers belooft dat vuurwerk te worden. “Als we hiermee het risico lopen om dingen kwijt te raken... We hebben al zoveel verloren”, zegt Markle in een eerste fragment. En het gesprek dat prins Harry vorige week met komiek James Corden had, was ook al niet mals voor het Britse koningshuis. “Ik ging mentaal kapot van het leven als royal”, zei hij daarin.

Het geven van persoonlijke interviews die de hele wereld ziet noemt Jo De Poorter, expert communicatie en koningshuizen, “een meesterzet”. “Kijk naar dat interview met Corden”, zegt De Poorter. “Dat leek spontaan en charmant, maar vergis je niet, dat was pure stratego. ‘Welke info gaan we lossen? Wat soort Harry gaan we daar laten zien?’ Daar is zeer tactisch over nagedacht. Hij praatte ook nadrukkelijk over ‘zijn grootmoeder en grootvader’ en niet over ‘queen Elizabeth en prince Philip’. Zo legde hij de nadruk op de onbreekbare familiebanden. Ze mogen hem zijn koninklijke titels afnemen zoveel als ze willen, maar ze kunnen die bloedband niet ontkennen noch doorknippen. Dat beklemtonen is ingenieus, het is schaken op wereldniveau.”

In de tegenaanval

Maar wie denkt dat de Queen zich de koningin van het schaakbord laat spelen, zit er ferm naast. De Poorter: “De Windsors likken hun wonden en gaan in de tegenaanval. Ze laten zien dat ze niet bang zijn om tot ernstige dingen over te gaan en zo het voortbestaan van het koningshuis veilig te stellen.”

Luttele dagen voor het explosieve Oprah-gesprek start het Britse koningshuis een onderzoek naar mogelijk pestgedrag door Markle, zo maakte de Britse krant The Times deze week bekend. De vroegere perschef van het koppel zou de klacht hebben ingediend. Zijn aanklacht zou al uit 2018 dateren, maar nu zou er echt iets mee gedaan worden.

Toeval? Natuurlijk niet. Lia van Bekhoven, VRT-correspondente in Londen: “Waarom komt dit nu naar buiten? Ze willen mensen die naar het Oprah-interview gaan kijken, wat bewerken. Straf is deze zet alleszins. Er waren in het verleden ontzettend veel klachten over het onbeschofte gedrag van prins Andrew en z’n vriendschap met de Amerikaanse pedofiel Jeffrey Epstein, maar daar werd niets mee gedaan.”

Volgens De Poorter moeten we niet schrikken wanneer er de komende dagen nog saillante details over Harry en Meghans reilen en zeilen worden gelekt. “Harry heeft geld van zijn vader gekregen om zijn riante huis in Montecito, Californië te kopen. Het zou me niet verbazen mocht de hoogte van dat bedrag deze week ook nog in de pers verschijnen.”

Wapenuitrusting

Hoe is het zo fout kunnen lopen tussen prins Harry en de koninklijke familie, zijn broer William op kop? Er zijn veel theorieën, zegt auteur en anglofiel Harry De Paepe: “Buckingham Palace is een burcht, ik denk dat niemand er het fijne van weet. Maar een conflict tussen de twee broers sinds de komst van Meghan zou aan de basis liggen.”

Ook De Poorter verwijst naar de 39-jarige Amerikaanse. “Markle is een zeer ambitieuze vrouw die haar zinnen had gezet om deel van die familie uit te maken. Door chemische, hormonale processen heeft ze een enorme invloed op Harry kunnen uitoefenen. Harry is een man en heeft nog geen AstraZeneca-vaccin gekregen dat hem resistent maakt tegen dat soort charmes. Maar Markle heeft haar kaarten verspeeld toen ze dacht dat de andere leden van de familie ook zo bespeelbaar waren. Ze dacht dat ze het Britse koningshuis naar haar hand kon zetten, maar dat is nog niemand gelukt – niet Diana Spencer, niet de Queen, niet Edward VIII. Het systeem laat zich niet veranderen. Je past je aan of gaat eruit.”

Het feit dat Harry en Meghan sinds hun aankondiging vorig jaar ontzettend veel op eigen houtje doen en het paleis van niets inlichten, helpt de zaak niet bepaald vooruit. Van Bekhoven: “Voor William is het echt moeilijk te begrijpen dat ze het zelfs niet nodig vinden om hem in te lichten wanneer ze zo’n groot interview geven. Ze zijn echt hun eigen weg ingeslagen.”

Duizend jaar

Overleeft de Britse monarchie dit? Natuurlijk, zegt De Poorter. “Het huis, het instituut bestaat al meer dan duizend jaar. Het heeft wereldoorlogen en pandemieën meegemaakt, de zittende vorstin regeert al bijna zeventig jaar. Ze heeft drama’s meegemaakt, omkoopschandalen, een seksschandaal van haar zoon, al haar kinderen zijn op een na in de echt gescheiden. She will survive, geloof me.”

En Meghan en Harry moeten ook oppassen dat het interview niet als een boemerang terugkomt. De Poorter: “Prins Philip ligt nu in het ziekenhuis. Mocht die zaterdag, een dag voor het gesprek met Oprah, komen te overlijden dan zal een golf van apathie over Harry en Meghan walsen. De bevolking zal denken: ‘Moeten die zich nu echt met die pietluttigheden bezighouden?’ Die gezondheidskwestie kan echt alles door elkaar schudden.”