Bij het Heizeldrama op 29 mei 1985 kwamen 39 mensen om het leven. © rr

Heizeldrama wordt fictiereeks: “We willen de ramp van binnenuit tonen”

Het drama in het Heizelstadion, waarbij in 1985 tientallen mensen het leven lieten, moet een fictiereeks worden op VTM. “Een ambitieus project dat tien jaar geleden niet gemaakt had kunnen worden”, aldus scenarist Kristof Hoefkens.

Benjamin Praet

29 mei 1985. Vlak voor de finale van de Europacup I tussen het Engelse Liverpool en het Italiaanse Juventus, in het Brusselse Heizelstadion, breken rellen uit. Nadat al even stenen over en weer zijn gegooid en vuurwerk is afgestoken, bestormen Liverpool-fans het vak dat grotendeels met Italianen is gevuld. Mensen proberen in paniek over een muur te klimmen om te vluchten, maar die stort in. Sommigen raken bedolven onder het puin, anderen worden vertrappeld.

In totaal komen 39 mensen om het leven, vierhonderd anderen raken gewond. Het wordt een van de grootste rampen uit de Belgische voetbalgeschiedenis, of zelfs op Europese grond, maar de match gaat die dag tóch van start. Juventus zal uiteindelijk winnen met 1–0, met een penalty gescoord door Michel Platini.

Zoals ‘Chernobyl’

Meer dan 35 jaar na datum is nu een fictiereeks in de maak over het incident. Die zal – voorlopig – Het Heizeldrama heten en moet later op VTM te zien zijn. Het idee komt uit de koker van acteur en scenarist Maarten Goffin en scenarist Kristof Hoefkens, die eerder al onder meer Spitsbroers schreef. “Het wordt een project dat tien jaar geleden onmaakbaar werd geacht, maar dat met de technologische vooruitgang van vandaag, en de knowhow die de sector heeft opgedaan, haalbaar moet zijn.”

“We zijn ambitieus, we willen de ramp van binnenuit tonen. Hoe was het om daar te zijn, op dat moment? Een beetje Chernobyl-gewijs, zoals die tv-serie deed met de kernramp in Oekraïne. Tegelijk willen we niet arrogant zijn. We beseffen dat het niet vanzelfsprekend is om zoiets realistisch en met impact in beeld te brengen. En dat we tijdens de productie en de opnames nog op obstakels zullen botsen”, aldus Hoefkens.

Hij is intussen al een jaar bezig met de voorbereidingen. “Behalve research heb ik me ook hard ingelezen. Dan ontdek je details waar je je heel wat vragen bij kunt stellen. Dat in de ene helft van het stadion de rijkswacht instond voor de veiligheid en in de andere helft de politie, bijvoorbeeld, en dat er amper communicatie was tussen hen.”

Het productiehuis achter Het Heizeldrama is De Mensen, en het Vlaams Audiovisueel Fonds kende zopas ook scenariosteun toe. Een concrete timing voor de productie is er nog niet.