Stefan Van Dingenen en zoon Wiebe met de krant van 7 december 1963. © Marc Peeters

Krant zat bijna 60 jaar verscholen in spouwmuur: “Ik ga ze zeker niet bij het oud papier gooien”

Tongerlo -

De krant lezen tijdens de schaft heeft voor Stefan Van Dingenen en zoon Wiebe de voorbije dagen iets bijzonders. De weekendeditie van Gazet van Antwerpen van 7 en 8 december 1963 blijkt immers flink wat opvallende verhalen en interessante advertenties te bevatten. De krant zat decennialang verborgen in een spouwmuur.

Marc Peeters

Stefan Van Dingenen is momenteel bezig met de renovatie van een woning in de Godfried Hermansstraat in Tongerlo (Westerlo). “Deze week hebben we de omkasting van enkele ramen afgebroken. Daar bleken nogal wat oude, verfrommelde kranten in te zitten. Wellicht zijn die daar ooit ingestoken om voor isolatie te zorgen. Ik heb de kranten mee naar huis genomen en we hebben ze gestreken, zodat je ze weer vlot kunt lezen”, zegt Stefan Van Dingenen.

Kleine letters

De krant van 7 december 1963 is nog zo goed als volledig. ‘Een echtpaar dat om het leven komt bij een verkeersongeval in Schilde met een foto van de tegen een boom gecrashte auto’, ‘een bisschop die overlijdt op 101-jarige leeftijd’ en ‘een politiek overleg tussen Hongarije en het Vaticaan’ zijn maar enkele van de verhalen die op die dag de voorpagina sierden. “Mijn eerste vaststelling is hoe goed die krant er nog uitziet na bijna zestig jaar in de spouwmuur te hebben gezeten. De kwaliteit van het papier in die tijd moet goed geweest zijn”, zegt Van Dingenen.

“Tweede vaststelling: vroeger hadden de mensen wellicht zeer goede ogen, want de gedrukte letters lijken me een stuk kleiner dan in de hedendaagse kranten het geval is. Lezen vraagt dus iets meer inspanningen. In die tijd stond ook de voorpagina vol met tekst. Ik ben alvast beginnen te lezen om een soort van reis te maken doorheen de tijd.”

De bewuste krant. © RR

Renault voor 47.500 frank

Stefan en Wiebe vinden ook de advertenties in de krant leuk. “Soms gaat het om getekende dingen. Ik kwam reclame tegen voor Gilettemesjes en Planta-boter. Of wat dacht je van een aanbieding voor een nieuwe Renault voor 47.500 frank. Dat is ongeveer 1.100 euro. Vandaag de dag is die iets duurder, vrees ik”, aldus Van Dingenen.

De gelukkige vinder weet evenwel nog niet wat hij met zijn stapeltje oude kranten gaat doen. “Wat ik wel weet, is dat ik ze zeker niet bij het oude papier ga gooien. Ik vind ze echt wel iets hebben. Er zitten in de spouwmuur trouwens nog kranten die we er nog niet hebben uitgevist. Vermoedelijk zijn ze allemaal afkomstig uit dezelfde periode als toen dit huis werd gebouwd. Ik heb er al even aan gedacht om met de kranten een muur te bekleden, maar ik vrees dat ik dat aan mijn echtgenote niet verkocht ga krijgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER