Steven Van Gucht: “Ook buiten kan je iemand besmetten of besmet worden”

Is de derde golf vermeden? Bij Sciensano glooit voorzichtige hoop aan de horizon. Straks ligt er bij het Overlegcomité onder meer een grotere buitenbubbel op tafel. “Buiten is het minder gevaarlijk dan binnen, maar dat wil niet zeggen dat we elkaar niet kunnen besmetten.”

Viroloog Steven Van Gucht verwacht dat het aantal besmettingen zaterdag opnieuw een daling zal optekenen. “Daarmee zou vorige week donderdag het hoogtepunt bereikt zijn van de nieuwe opstoot”, stelt hij. Net voor de start van het Overlegcomité laat van Gucht optekenen dat “minder strenge maatregelen kunnen werken mits de bevolking ze blijft respecteren en volgen.” We doen het beter dan onze buurlanden, benadrukt Van Gucht. “Ondanks dat we terecht al eens meer zeuren of morren, gaan we ons duidelijk niet laten kennen”, klinkt het vastbesloten.

Het virus blijft natuurlijk gevaarlijk. De voorbije week kwamen er dagelijks 156 nieuwe patiënten bij in de ziekenhuizen. Dat is 23 procent meer dan de week ervoor. Sciensano hoopt dat deze cijfers binnenkort in navolging van de besmettingscijfers zullen stabiliseren. In totaal liggen er 1.906 covid-patiënten in de ziekenhuizen.

Zwaarste jaar

Het aantal overlijdens ligt wel in dalende lijn, met dank aan de vaccinaties in de woonzorgcentra. Het aantal overlijdens in de rusthuizen ligt 58 procent lager dan de week ervoor. Bij de algemene bevolking is er een stijging van 32 procent. In de voorbije week werden er gemiddeld 26 overlijdens per dag betreurd.

Dat de vaccinatiecampagne in de woonzorgcentra zichtbaar is in de cijfers, stemt het Nationaal Crisiscentrum hoopvol. Grote uitbraken met tien of meer gevallen worden steeds zeldzamer, merkt Van Gucht op. Hij erkent ook de rol van het zorgpersoneel. “Ze hebben ongetwijfeld het zwaarste jaar in hun carrière achter de rug. Hopelijk kunnen ze nu een rustigere tijd tegemoet gaan”, klinkt het.

Risico in buitenlucht

Met het weekend voor de deur weidt Van Gucht uit over het verschil tussen het besmettingsrisico bij buiten- en binnenactiviteiten. “De kans op besmetting in de buitenlucht is lager, maar reëel”, zegt hij. Het is vooral belangrijk om buiten afstand te houden en een mondmasker te dragen bij gesprekken. Op die manier krijgen de dikke druppels amper kans. Vorming van kleine druppels, zogenaamde aerosolen, die lang in de lucht blijven hangen, is in de buitenlucht veel minder mogelijk. Al raadt Sciensano markthallen of half-open tenten af.

Antilichamen

Voor het eerst kon Sciensano ook data voorstellen van antistoffenonderzoek bij huisartsen: 15.1 procent van de huisartsen heeft antistoffen in het bloed, gemeten vanaf 24 december tot 8 januari. Regionaal zijn er wel grote verschillen: in Vlaanderen heeft maar 11.3 procent van de huisartsen antistoffen, vergeleken met 20.4 procent in Wallonië. Onder de gezondheidswerkers (nationaal) heeft 24 procent antilichamen. Bij de bloeddonoren ligt dat percentage op 15 procent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer