Crisiscentrum waarschuwt voor valse vaccinatie-uitnodigingen van cybercriminelen

 ©  BELGA

Bron: BELGA

Het Crisiscentrum roept mensen op om waakzaam te zijn voor cybercriminelen die valse uitnodigingen sturen voor de vaccinatiecampagne. Er wordt gevraagd om geen geld over te schrijven of bankgegevens te delen. Dat is vrijdag benadrukt tijdens de persconferentie van Sciensano.

‘De komende weken zullen vele duizenden mensen een vaccinatie-uitnodiging ontvangen. Jammer genoeg zullen malafide figuren van deze grootschalige campagne gebruik proberen te maken om mensen financieel op te lichten’, zegt Yves Stevens, de woordvoerder van het Crisiscentrum. ‘Er zijn trouwens al een aantal frauduleuze uitnodigingen opgedoken.’

Van Gucht: ‘Minder strenge maatregelen kunnen werken als bevolking ze volgt en respecteert’

Hij wijst erop dat de vaccinatie door de overheid gratis gebeurt. Mensen hoeven dus geen geld over te maken of bankgegevens te delen.

Tips om te herkennen

Op de website safeonweb.be worden enkele tips voor het herkennen van een valse uitnodiging opgelijst. Zo wordt erop gewezen dat er altijd een persoonlijke uitnodiging per post wordt gestuurd. Wie alleen een sms of een e-mail ontvangt, moet dus kritisch zijn. De uitnodigingen komen bovendien op naam, en e-mails worden altijd verstuurd vanaf het adres noreply@doclr.be.

Stevens wijst er ook op dat je uitgenodigd wordt door de regionale overheid (Vlaanderen, Wallonië of Brussel). Uitnodigingen van een vaccinproducent, zoals Pfizer of AstraZeneca, zijn dus vals.

Mensen die een verdacht bericht ontvangen, krijgen de vraag om dit te melden aan verdacht@safeonweb.be.