Eerste genderneutrale prijzen op Filmfestival Berlijn voor twee actrices

“Bad luck banging or loony porn” van de Roemeen Radu Jude wint de hoofdprijs op het Filmfestival van Berlijn, de Gouden Beer. Twee actrices, de Duitse Maren Eggert en de Hongaarse Lilla Kizlinger, krijgen de allereerste genderneutrale acteerprijzen. De Belgische docu "Nanu Tudor(My uncle Tudor) van Olga Lucovnicova wint de Gouden Beer voor de Beste Kortfilm.

De film “Babardeala cu bucluc sau porno balamuc” of in het Engels “Bad luck banging or loony porn” van de Roemeense cineast Radu Jude haalt de Gouden Beer binnen, de hoogste onderscheiding op het Filmfestival van Berlijn, dat dit jaar helemaal online verliep. 

Provocerende film over hypocriete reacties op gelekte sekstape

"Bad luck banging or loony porn" is een scherpe maatschappijkritische film over een lerares die in een storm terechtkomt nadat een seksvideo van haar verspreid raakt. De prent werd gedraaid tijdens de coronacrisis en is volgens de Berlijnse jury tegelijk “doorwrocht en wild, slim en kinderlijk”. De film “valt de kijker aan, roept tegenstand op en houdt niemand op veilige afstand.” Radio 1-filmkenner Lieven Trio noemt het "de meest provocerende film van het festival, over seksuele hysterie en hyprocrisie en over hoe mensen zich druk maken over de verkeerde dingen."

Bekijk de trailer van de film hier:

De veelbesproken genderneutrale prijzen van het Filmfestival gaan naar twee actrices. De Duitse Maren Eggert wordt bekroond voor haar hoofdrol in de Duitse komedie "Ich bin dein Mensch”, waar ze voor een wetenschappelijk experiment een relatie begint met een robot. De robot is een rol voor Dan Stevens, die u nog kunt kennen als Matthew Crawley in “Downton Abbey”. 

Bekijk hier een fragment:

De Hongaarse Lilla Kizlinger krijgt een Zilveren Beer voor beste bijrol in “Forest – I see you”, een Hongaarse lowbudgetfilm. Berlijn is het eerste filmfestival dat geen aparte prijzen meer toekent aan acteurs en actrices. De prijzen voor beste hoofd- en beste bijrol staan open voor alle geslachten. “Om het debat over gelijkheid aan te zwengelen,” zegt de festivaldirectie. 

We vroegen verschillende actrices een reactie op de genderneutrale prijzen. Sommigen, zoals Maaike Neuville, vinden het een goede zaak; anderen, zoals Hilde Van Mieghem, vrezen dat vooral mannen zullen winnen, omdat die meer belangrijke rollen krijgen. Maar de eerste genderneutrale prijzen in Berlijn zijn dus allebei voor actrices.

Radio 1-filmkenner Lieven Trio tipt ook de winnaar van de Juryprijs op het Filmfestival van Berlijn: "Herr Bachmann und seine Klasse", een documentaire van 3,5 uur over een gedreven en uiterst geduldige leraar van een klas kinderen met een migratie-achtergrond. "Herr Bachman probeert het beste uit de kinderen te halen. Dit soort mensen hebben we nodig als we iets van de wereld willen maken."

Beluister het gesprek met Lieven Trio in "Nieuwe feiten"( Radio 1) hier:

Ook Gouden Beer voor  Vlaamse documentaire "Nanu Tudor"  
 
Op het Filmfestival van Berlijn heeft de korte documentaire "Nanu Tudor(My uncle Tudor) van Olga Lucovnicova de Gouden Beer voor de Beste Kortfilm gewonnen.  Een andere Vlaamse selectie, "Easter Eggs" van Nicolas Keppens, werd gekozen als officiële inzending voor de European Film Awards.
 
In "My Uncle Tudor" reist filmmaakster Olga Lucovnicova na 20 jaar stilte terug naar het huis van haar overgrootouders in Moldavië, waar ze als kind een diepgeworteld trauma opliep.
 
Deze korte documentaire was het afstudeerproject van Olga Lucovnicova in het Doc Nomads-masterprogramma van LUCA School of Arts. In december 2020 werd ze tijdens het Internationaal Kortfilmfestival Leuven bekroond met een van de twee VAF Wildcards voor Documentaire. Dankzij de bekroning in Berlijn komt "My uncle Tudor" ook in aanmerking voor de Oscar voor Beste Kortfilm in 2022.

Bekijk de trailer van "My uncle Tudor" hier:

Meest gelezen