©  Joris Herregods

Deze maatregelen worden genomen om alle 65-plussers naar Spoor Oost te krijgen

Liefst 112.000 mensen worden de volgende weken/maanden verwacht in het vaccinatiedorp Spoor Oost, allemaal boven de 65. Hoe zorg je ervoor dat iedereen, ook de inwoners uit Linkeroever, Borsbeek of Stabroek, geen enkele reden meer hebben om ‘foert’ te zeggen? “Aangenamer kunnen we dit bezoekje niet maken, makkelijker wél”, zegt schepen Fons Duchateau. Er zijn heel wat maatregelen afgesproken.

Paul Hendrickx

Stad Antwerpen, Schoten, Stabroek, Wommelgem en Borsbeek sturen hun inwoners naar Spoor Oost voor de eerste vaccinatieprik, en langzaam komt die in zicht. Na de specifieke doelgroepen gaan eerst de mensen ‘van oud naar jong’ worden uitgenodigd.

* Uitnodiging: Inwoners krijgen de uitnodiging om zich te laten vaccineren via brief, e-mail en sms. De uitnodiging bevat een code om online een afspraak te boeken. Wie hierbij hulp nodig heeft, kan terecht op 03-435.95.55, zeven dagen op zeven tussen 9u en 17u.

* Minder mobiel? Wie minder mobiel is en geen hulp heeft om naar het vaccinatiedorp te gaan, kan terecht in een van de 36 tijdelijke vaccinatielocaties in de regio. Een afspraak maken voor een tijdelijke vaccinatielocatie kan ook via 03.435.95.55. Voor wie ook daar moeite mee heeft, kan thuisvaccinatie een oplossing zijn. Dat bespreek je best met de huisarts.

* Opvang ter plaatse: In het vaccinatiedorp VacCovid zorgen stewards voor een warm onthaal. Ze helpen bezoekers met praktische vragen en assisteren personen die extra hulp nodig hebben. Personen die minder mobiel zijn, mogen ook een begeleider meebrengen. De begeleider krijgt een stempel op de hand. Zo kan hij of zij het hele vaccinatietraject mee afleggen.

* Blind of slechtziend, en wat met doven en slechthorenden? Blinden en slechtzienden mogen ook hun blindengeleidehond meebrengen. Doven en slechthorenden kunnen in het vaccinatiedorp een videogebarentolk inschakelen. Het dorp is ook maximaal toegankelijk voor personen met een rolstoel. Deze ingrepen gebeurden op aanbevelen van de organisaties Inter en DovenActie Antwerpen.

Fons Duchateau. ©  Joris Herregods

* Bus of tram: Inwoners van Antwerpen, Schoten, Stabroek, Wommelgem en Borsbeek geraken met maximaal 1 bus- of tramoverstap aan het vaccinatiecentrum. De Lijn bedient verschillende haltes in de buurt. Het gaat om de halte Schijnpoortweg ten noorden van het vaccinatiecentrum. En de haltes Hof ter Lo, Zegel, Stenenbrug en Turnhoutsepoort in het zuiden. Verder rijdt een extra bus via de Singel van de Sint-Willibrorduskerk in Berchem over Borgerhout tot Spoor Oost en terug. Door die Singelbus worden ook trams 4, 7, 9, 11 en 15 vastgeknoopt aan Spoor Oost.

* Parkeren? Of taxi? Wie met de auto komt, kan parkeren op de parking aan het vaccinatiecentrum zelf, waar extra plaatsen zijn voor personen met een handicap. Via de kiss-and-ridezone en extra taxistandplaatsen kunnen minder mobiele bezoekers en hun begeleiders dicht bij de ingang worden afgezet. 60-plussers kunnen tegen een verlaagde vaste prijs de taxi nemen naar het vaccinatiedorp.

* En die vervloekte Lage-Emissiezone? Het vaccinatiedorp bevindt zich in een lage-emissiezone (LEZ). Voertuigen die niet aan de LEZ-normen voldoen, zijn voor de dag van hun bezoek aan het test- en vaccinatiedorp vrijgesteld van een boete. Deze vrijstelling geldt ook als dit voertuig ergens anders in de LEZ parkeert.

Het vaccinatiedorp heeft een fietsenstalling voor 250 fietsen. Naast de fietsenstalling is een tijdelijk Velostation voor wie de gratis dagpas van Velo Antwerpen gebruikt om naar VacCovid te komen.

www.antwerpen.be/vaccineren

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER