Direct naar artikelinhoud
NieuwsVaccinatiestrategie

Jambon en Beke verzekeren: ‘Vlaanderen is klaar voor massavaccinatie, we houden uiterst strakke planning aan’

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).Beeld BELGA

De Vlaamse regering zegt volledig klaar te zijn voor de massale vaccinatie van de brede bevolking, eens de leveringen van de vaccins op stoom komen. Dat was de boodschap van minister-president Jan Jambon (N-VA) en minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Volgens hen houdt Vlaanderen een ‘uiterst strakke planning’ aan en is de kritiek op een lange doorlooptijd tussen het aankomen van het vaccin en het effectief toedienen, onterecht.

Jan Jambon (N-VA) sprak op de persconferentie over een “vruchtbare week” in de vaccinatiecampagne. Momenteel zijn in Vlaanderen 371.217 inwoners minstens deels ingeënt met een van de drie beschikbare vaccins. Dat komt neer op 5,6 procent van de volledige bevolking. 209.832 Vlamingen kregen ook al een tweede prik, goed voor 3,17 procent. 

Maar Jambon waarschuwde dat de onzekerheid over de leveringen groot blijft. “We zullen daar in de toekomst rekening mee moeten houden. Daarom leggen we een zekere voorzichtigheid aan de dag in de planning, zo kunnen we flexibel met de vertragingen omgaan. Maar die tragere leveringen frustreren mij ook, en geen klein beetje. Ik heb er heel veel voor over dat zo veel mogelijk Vlamingen zo snel mogelijk hun prik krijgen. Ik kijk daarom met bijzondere aandacht uit naar de goedkeuring en de leveringen van het Johnson & Johnson-vaccin.”

‘Houden keten zo kort en efficiënt mogelijk’

De kritiek dat het allemaal te traag gaat, werd door Jambon en Beke weerlegd. “Wij gaan er alles aan doen om de keten van de levering tot prik zo kort en efficiënt mogelijk te maken. Er is heel veel gezegd over de koelkast en stock. Maar de vaccins liggen daar nooit zomaar”, aldus Jambon. “Die hebben allemaal een bestemming die past binnen een uiterst strakke planning.”

Gemiddeld duurt het momenteel een kleine twee weken vooraleer een vaccin dat is aangekomen in ons land, ook effectief in een arm verdwijnt. De voorbije dagen klonk er luide kritiek dat dat veel sneller moet kunnen. Zo is de levering van tienduizenden AstraZeneca-vaccins van afgelopen woensdag pas bedoeld om in de week van 15 maart te gebruiken in de vaccinatiecentra. Maar sneller gaat niet, aldus Beke. Zodra een levering bevestigd is, moet er een planning gemaakt worden, aangezien Vlaanderen op dit moment op 1.363 locaties vaccins uitlevert. 

De mensen die ingeënt moeten worden, moeten ook gemobiliseerd worden. Dat gebeurt via uitnodigingen per brief en/of mail of sms. Burgers moeten die uitnodigingen bevestigen of kunnen wijzigen, en in tussentijd moeten de vaccins ook getransporteerd worden. Vraag blijft of dat twee weken duurt, maar volgens Beke wordt “de logistieke keten zo kort mogelijk gehouden”. 

Einde deze maand 1,1 miljoen vaccinaties

Vlaanderen plant op basis van de verwachte leverschema’s tegen het einde van deze maand 1.107.989 vaccins gezet te hebben, en 2 miljoen tegen het einde van april. Dat moet verdubbelen naar 4 miljoen tegen eind mei en dan verder stijgen tot 6,6 miljoen tegen eind juni en tot slot 8,7 miljoen eind juli. 

In Vlaanderen stonden er deze week een kleine 130.000 vaccinaties ingepland. Volgende week zijn dat er maar 97.000, vooral door schommelingen in de leveringen van de Moderna-vaccins, en het feit dat de eerste ronde in de ziekenhuizen tegen dan afgelopen zou moeten zijn. Daardoor worden er bij het personeel geen nieuwe eerste prikken meer gezet. 

Ondertussen is ook de voorlopige planning voor de week van 15 maart al bekend, en stijgen we naar een kleine 140.000 nieuwe vaccinaties in Vlaanderen.

In totaal staan er in de vaccinatiecentra dan ook 95.600 inentingen op het programma, na de 51.600 in de komende week van 8 maart en de 21.500 deze week. U kan op de kaart hieronder zien hoeveel vaccins elk centrum mag zetten. Antwerpen krijgt er het meeste, met 9.600 dosissen.