Direct naar artikelinhoud
NieuwsIndia

Indiase opperrechter adviseert verkrachter zijn slachtoffer te huwen

Activisten bij een protest vorig jaar tegen een groepsverkrachting.Beeld EPA

Een Indiase opperrechter heeft een verdachte van verkrachting geadviseerd met het slachtoffer te trouwen om gevangenisstraf te ontlopen. Dit staaltje vrouwvijandigheid wekt zelfs in een land met een op dat vlak toch al treurige reputatie alom verontwaardiging.

Het lijkt een bizarre variant van ‘blaming the victim’. De Indiase opperrechter Sharad Arvind Bobde zei deze week tijdens een hoorzitting tegen een ambtenaar die een schoolmeisje zou hebben verkracht: “Als je (met haar) wilt trouwen, kunnen we je helpen. Zo niet, dan raak je je baan kwijt en ga je naar de gevangenis.”

De uitgelekte opmerking van Bobde leidde deze week tot grote consternatie in India, dat qua vrouwvijandig gedrag wel wat gewend is. Een door vrouwenactivisten opgestelde open brief die het ontslag van de opperrechter eist werd online binnen korte tijd al meer dan 5.200 keer ondertekend, zo meldt persbureau AFP.

De verdachte, een technicus in overheidsdienst, wordt er volgens de brief van beschuldigd het slachtoffer te hebben gestalkt, vastgebonden, verdoofd en herhaaldelijk te hebben verkracht. Ook dreigde hij haar met benzine te overgieten en in brand te steken, en haar broer te vermoorden, als zij naar de politie zou gaan.

“Door te opperen dat deze verkrachter met het slachtoffer trouwt, heeft u, een opperrechter van India, haar in feite geprobeerd te veroordelen tot levenslange verkrachting door de kwelgeest die haar ertoe dreef een zelfmoordpoging te doen”, aldus de open brief van de vrouwenactivisten.

Archaïsche moraal

Bobde’s archaïsche moraal bleek ook uit een andere hoorzitting deze week waarin de edelachtbare zich afvroeg of geslachtsverkeer binnen een wettig huwelijk verkrachting zou kunnen zijn. Met deze opmerking legitimeerde hij volgens de brief “de marteling die veel Indiase vrouwen binnen huwelijken sinds jaar en dag moeten dulden zonder enige steun van de wet.” Verkrachting binnen het huwelijk geldt in India niet als misdaad. Ongeveer een derde van de Indiase vrouwen krijgt te maken met vormen van huiselijk geweld.

De enorme schaal van het seksueel geweld in India (elke 15 minuten wordt in India een vrouw verkracht) staat nationaal en internationaal in de aandacht sinds de gruwelijke groepsverkrachting van en moord op een 23-jarige studente in een stadsbus in Delhi in 2012, die leidde tot wekenlange massale demonstraties in het hele land. Dit gebeurde ook na andere brute verkrachtingen. Maar de problemen zijn gebleven.

Van verkrachtingen en ander geweld tegen vrouwen, waarbij relatief vaak arme vrouwen uit de lagere kasten het slachtoffer zijn, wordt uit angst voor vergelding vaak geen aangifte gedaan, en veel daders blijven daardoor onbestraft. Van de 34.000 verkrachtingszaken waarvan in 2018 wel aangifte werd gedaan leidde 85 procent tot een aanklacht. Slechts in 27 procent van de gevallen kwam het tot veroordeling, aldus officiële cijfers.

Seksistisch

Vrouwen die aangifte doen worden vaak seksistisch behandeld door politie en justitie. Het door rechters afdwingen van een huwelijk met de verkrachter komt vaker voor, als een zogenaamde ‘compromisoplossing’, een praktijk die voortkomt uit het patriarchaal gewoonterecht op het Indiase platteland.

Bijna tien jaar na de ‘buszaak’ geeft de Indiase overheid nog steeds veel te weinig geld uit aan de bestrijding van geweld tegen vrouwen, constateerde Oxfam India vorige maand in een rapport. Niet meer dan 30 roepie (41 cent) per vrouw per jaar, onder meer voor de financiering van crisiscentra, telefonische hulplijnen en schoolcursussen. Voor de 80 miljoen geregistreerde slachtoffers per jaar trekt de overheid 102 roepie (1 dollar) per vrouw uit.