Kamerlid N-VA hamert op belangrijkheid erkenning door daders seksueel misbruik: “Ik weet waarover ik spreek”

© VRT

Valerie Van Peel werd als kind jarenlang misbruikt. Dat heeft het N-VA-kamerlid donderdag verteld in het Canvas-programma ‘De Afspraak’. Van Peel hamert vooral op het belang van erkenning.

vtvn

Dat gewezen bisschop Roger Vangheluwe woensdag geconfronteerd werd met een van zijn slachtoffers en in dat gesprek alles ontkende, is in het verkeerde keelgat geschoten bij tal van mensen. Zeker toen Joris Van Cauter, de advocaat van Vangheluwe, een Twitter-oorlogje startte met tv-gezicht Chris Dusauchoit, die daarin toegaf zelf het slachtoffer geweest te zijn van seksueel misbruik.

Ook Van Peel voelde de nood om te reageren. “Ik begrijp de emotie, maar die advocaat moet wel heel zeker zijn van zijn zaak om zoiets te zeggen”, aldus de N-VA-politica. “Ik ben zelf misbruikt geweest als kind. Een hele tijd, van toen ik een jaar of zes was tot zeven, acht. Ik kan het ook niet exact zeggen, want dat ervaar je dan anders dan later. Ik weet hoe moeilijk dat proces is en hoe belangrijk feitelijke erkenning is. Ik begrijp Chris Dusauchoit dus volledig.”

LEES OOK: Chris Dusauchoit was slachtoffer van seksueel misbruik: “Ik zal de daders nooit vergeven”

“Besef komt pas later”

“Als kind besef je die dingen te weinig”, gaat Van Peel door. "Dat was toen ook te weinig bespreekbaar. Dus het besef komt pas later als je in de pubertijd zit. Dan komen er flarden van terug en dat is heel complex en moeilijk. Dan denk je: ‘Wat moet ik hier mee? Bijgevolg voel je dan schaamte en schuld, wat eigenlijk heel raar is.”

“Dat gevoel heb ik nu zelfs nog”, geeft ze toe. “Rationeel is die schaamte er niet meer maar het zit wel in je lijf. Maar je moet ermee naar buiten komen. Ik heb dat al gedaan toen ik veertien, vijftien jaar was. Al kon ik de reactie van mijn omgeving niet aan. Ik heb een brief geschreven en ben toen weggelopen omdat ik de reactie niet wilde weten. Gelukkige hebben mijn ouders me snel terug gevonden, maar niemand wist juist hoe ermee om te gaan.”

“Waarom zit ik hier dan? Ik moest alles zelf verwerken want er bestond niets van opvang en er was geen maatschappelijk draagvlak. Plus, mijn proces begon eigenlijk in de periode van Dutroux. De media overspoelde je toen met vreselijke verhalen en dat heeft alles verlengd en bemoeilijkt. Ik dacht toch dat het hopeloos was. Ik was kapot."

LEES OOK: Ex-bisschop Roger Vangheluwe ontkent seksueel misbruik tijdens confrontatie met slachtoffer

“Het kan!”

“Maar nu wil ik iets positiefs overbrengen”, stelt Van Peel sterk. “Ik wil slachtoffers tonen dat het wel kan. Dat je niet als persoon enkel door die feiten bepaald en gedefinieerd hoeft te worden. Heel veel mensen hebben het meegemaakt. Dat weet ik via vrienden en andere mensen die ik ken. De cijfers die ik soms lees in kranten zijn echt aan de lage kant.”

“Ik weet dat ik nu een stempel ga krijgen en dat mensen mij morgen als een andere persoon gaan bekijken dan vandaag. Mensen reageren nu eenmaal zo. Maar we hebben daar allemaal een rol in en daarom hebben slachtoffers schrik om zich bekend te maken. Net om zo bekeken te worden. We moeten dit taboe echter doorbreken, zonder het probleem te minimaliseren uiteraard. Daarbij is erkenning cruciaal”, aldus het kamerlid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen