Direct naar artikelinhoud
NieuwsDefensie

Klokkenluider ‘Kolonel X’, tweemaal gepasseerd voor promotie, krijgt gelijk van Raad van State

Rudi Decrop tijdens de hoorzitting over het F-16-dossierBeeld Tim Dirven

Rudi Decrop, de klokkenluider in het F-16-dossier, is door het leger twee keer onwettig gepasseerd voor een promotie. Dat besluit de Raad van State.

Volgens de Raad van State is Decrop niet correct behandeld. In december 2017, enkele maanden nadat hij zijn twijfels over het F-16-dossier intern heeft geventileerd, wordt luitenant-kolonel Decrop een eerste keer gepasseerd. Volgens een gesprek met zijn evaluator omdat een informele belronde binnen de luchtmacht leert dat Decrop “nog kan wachten”. Iemand een promotie weigeren op basis van een informele belronde is onwettig. Dit moet op basis van concrete feiten.

In december 2018, een halfjaar nadat Decrop optreedt als klokkenluider, volgt een tweede afwijzing. Dit keer wordt Decrop door dezelfde evaluator verteld dat hij naast een promotie tot kolonel grijpt omdat zijn juridische aanvechting van de vorige promotieronde getuigt van “deloyaal” gedrag tegenover zijn collega’s. Dit is opnieuw geen onpartijdig oordeel, vindt de Raad van State. “Het onwettig proberen te fnuiken van de militaire carrière van Decrop past duidelijk in de nasleep van het F16-dossier”, reageert Carine Flamend, zijn advocate.

Mails

April 2018. De Wetstraat is in de ban van het F-16-dossier. Via sp.a is aan het licht gekomen dat er berekeningen bestaan van Lockheed Martin die aantonen dat de Belgische F-16's in theorie nog veel langer kunnen vliegen dan gedacht. België staat in 2018 op het punt om nieuwe gevechtsvliegtuigen te kopen voor het leger. De F-35 en de Eurofighter zijn nog in de running.

De berekeningen van Lockheed Martin blijken al een jaar oud maar ze zijn door DGMR, de materiaalbeheerder van het leger, nooit doorgegeven aan de legerleiding en toenmalig minister Steven Vandeput (N-VA). Voor sp.a wijst dit op een doofpotoperatie: het leger moet en zal zijn nieuwe vliegtuigen krijgen. De socialisten maken die claim hard met mails van de anonieme ‘kolonel X’ (technisch gezien dus luitenant-kolonel, een graad lager in de militaire rangorde) die in mei 2017 zonder succes aandringt bij zijn oversten om de legertop en Vandeput te verwittigen.

Midden april verschijnt kolonel X in het parlement. Hij maakt zich bekend als Rudi Decrop, de oud-beheerder van de Belgische F-16-vloot. Tijdens een hoorzitting van acht uur gaat het hard tegen onzacht. Decrop is ervan overtuigd dat de berekeningen van Lockheed Martin van groot belang zijn. Als België zijn F-16's langer in de lucht houdt kan veel geld, tot 900 miljoen, uitgespaard worden volgens hem. Zijn bazen vinden de berekeningen van Lockheed Martin irrelevant.

In de nasleep van de getuigenis wordt Decrop weggezet als een ‘gefrustreerde militair’ omdat hij een promotie heeft gemist. Een onterechte lezing, blijkt nu. Decrop is vorige week vrijdag – in alle stilte – alsnog tot kolonel gepromoveerd. “Ik ben blij dat deze zaak is afgerond”, zegt Decrop.