Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigde Staten

Veiligheidsagent achtervolgt Amanda Gorman omdat ze er ‘verdacht’ uitziet

Amanda GormanBeeld AP

Amanda Gorman (22), die tijdens de inauguratie van Amerikaans president Joe Biden het gedicht ‘The Hill We Climb’ voordroeg, werd gisteren op haar weg naar huis lange tijd achtervolgd door een veiligheidsagent. ‘Je ziet er verdacht uit’, zei de man.

“Dit is de realiteit voor zwarte jonge vrouwen: Het ene moment ben je een icoon, het volgende een bedreiging”, zo schrijft Gorman zelf op Twitter nadat de feiten plaatsvonden. Een veiligheidsagent zou haar op haar weg huiswaarts gevolgd zijn omdat ze er volgens hem verdacht uitzag.

Lees ook:
De dichter die Amerika weer deed hopen: wie is Amanda Gorman?

Eenmaal ze was aangekomen bij haar appartementsgebouw leek de man niet te geloven dat ze er woonde: “Ik toonde hem mijn sleutels en liet mezelf binnen. Hij vertrok, zonder zich te excuseren.”

“In zekere zin had hij gelijk: IK BEN EEN BEDREIGING”, zo schrijft de dichteres later nog in een tweede bericht. “Een bedreiging voor onrecht, ongelijkheid en onwetendheid. Eender wie de waarheid spreekt en met hoop wandelt, is een duidelijk en dodelijk gevaar voor de bestaande machten.” 

Twitter bericht wordt geladen...