© rr

Mireille Gram allicht na zomer voor rechter

De zaak rond Mireille Gram, die haar tweelingdochters van 14 probeerde te vermoorden in hun woning in Schoten, is rond. Er komt geen bijkomend onderzoek en allicht na de zomer vindt haar proces plaats voor de correctionele rechtbank.

jbs

Mireille Gram (49), de dochter van Kipling-miljonair Tony Gram, sloop in de nacht van 27 op 28 september 2015 de slaapkamer van haar tweelingdochters binnen in hun villa in Schoten. Ze probeerde een van de meisjes de keel over te snijden, maar dat mislukte. De tweeling kon samen ontkomen en alarm slaan.

Anderhalf jaar later ligt de weg naar een proces voor de correctionele rechtbank helemaal open. De Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) maakte gisteren komaf met het laatste obstakel: de vraag van advocaat Walter Van Steenbrugge om nog meer onderzoek. “Het dossier is voldoende gestoffeerd”, oordeelt de KI.

Het is nu wachten op de eindvordering van het parket. Dat gaf eerder al aan dat het Mireille Gram voor dubbele moordpoging wil vervolgen. Daarna kan de raadkamer de zaak naar de correctionele rechter verwijzen. Een inleidende zitting wordt voor de zomer verwacht. Allicht wordt er pas in het najaar gepleit.

Advocaat Walter Van Steenbrugge betreurt de beslissing van de KI, omdat hij nog met heel wat vragen zit. Onder meer over de pillen die Gram had ingenomen en de precieze geestestoestand waarin ze op het ogenblik van de feiten verkeerde. Twee experts hebben haar inmiddels onderzocht. De psychiater die het parket aanstelde, besloot dat ze toerekeningsvatbaar is. Een collega die Gram op vraag van de verdediging onderzocht, beweert het tegendeel.

College van deskundigen

Van Steenbrugge: “Ik had gehoopt dat een college van deskundigen zich over de kwestie zou buigen. Had Mireille Gram controle over haar daden? Hoe sterk was haar wil?”

Ook de moraliteit van Gram is onvoldoende onder de loep genomen, vindt Van Steenbrugge. “Haar intimi zijn niet ondervraagd. Ik ga de rechtbank vragen om getuigen op te roepen.”

Contact met haar tienerdochters heeft Mireille Gram sinds die bewuste nacht niet meer gehad. “Het doet haar pijn dat er voorlopig geen herstellende contacten zijn”, zegt Van Steenbrugge. “Er gaat geen moment voorbij dat ze niet aan haar dochters denkt.”

De meisjes stellen het intussen behoorlijk goed. Ze wonen bij hun vader en gaan gewoon op school.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER