Videospeler inladen...

Sekswerkers vragen perspectief en duidelijkheid over statuut: "Nu worden we doodgezwegen"

Aan het Noordstation in Brussel protesteren deze namiddag sekswerkers en organisaties die opkomen voor hun belangen. Ze vragen meer duidelijkheid, over hun statuut en over hun toekomst. Het is nog altijd niet duidelijk wanneer ze hun werk mogen hervatten, terwijl ze niet zomaar een beroep kunnen doen op steunmaatregelen. In "De Zevende Dag" getuigde een sekswerker anoniem over die onzekerheid, en de gevolgen daarvan.

"Veel meisjes zijn officieel ingeschreven als zelfstandige, betalen hun sociale bijdragen, maar krijgen in deze crisis toch te horen dat ze niet bestaan, nu ze beroep willen doen op hun rechten. Daar komt het op neer. De huidige crisis toont aan hoe dringend en belangrijk het is om die grijze zone rond ons statuut aan te pakken", vertelt een sekswerker anoniem in "De Zevende Dag". "We vragen duidelijkheid, want momenteel worden we doodgezwegen."

Bekijk hier de getuigenis uit "De Zevende Dag":

Videospeler inladen...

Om hun vraag kracht bij te zetten komen sekswerkers en organisaties die voor hun belangen opkomen zoals sekswerkersvereniging Utsopi deze namiddag bijeen aan het Noordstation. Hun twee belangrijkste vragen: geef ons perspectief en duidelijkheid. Intussen zijn alle contactberoepen, zowel de medische als de niet-medische weer aan de slag, maar de sekswerkers hebben nog geen groen licht gekregen. "Nochtans is sekswerk ook werk", zo klinkt het op de manifestatie.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over de protestactie in Brussel en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"We worden al langer doodgezwegen door de pers en door de beleidsmakers, maar door de coronacrisis valt dit nog meer op. Ik wil dat prostitutie uit het strafwetboek wordt gehaald. Voor mij is dit een job, die ik goed wil doen, maar ik word altijd in de marginaliteit geduwd. Banken willen mij niet als klant, boekhouders ook niet. Terwijl ik hier zelf voor kies, en dit graag doe", vertelt een sekswerker die komt manifesteren, maar anoniem wil blijven. 

"Het is belangrijk dat er een degelijk statuut komt, en op korte termijn willen we weer aan de slag gaan. Officieel ben ik nu masseuse/personal trainer, maar er zijn even goed collega's die werken als schoonheidsspecialiste werken, of zelfs als IT-medewerker. We hebben niets om op terug te vallen. Elke werkende Belg heeft op een bepaald moment recht op een pensioen", zegt ze. 

"Wij willen iets verwerven op basis van een duidelijk statuut. Nu vallen we tussen de mazen van het net, hoewel de rekeningen blijven komen, en we niet aan de slag mogen. Maar de vragen om te werken blijven komen: het is moeilijk om daar nee op te zeggen. Als ik een erotische massage geef, dan kom ik even dicht bij een klant, als een gewone masseur die intussen wel weer mag werken: wat is dan het verschil? Dat is hypocriet en schandalig."

Meest gelezen