Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigde Staten

Biden sleept coronapakket van 1.900 miljard op het nippertje door de Senaat

De Amerikaanse president reageert zaterdag in het Witte Huis op de goedkeuring van het ‘coronapakket’ van 1.900 miljard dollar: ‘Het was niet altijd fraai, maar het was zo verschrikkelijk nodig.’ Achter Biden vicepresident Kamala Harris.Beeld Samuel Corum / Getty Images

Met een economisch stimuleringspakket van 1.900 miljard dollar, dat zaterdag met 50-49 door de Amerikaanse Senaat is goedgekeurd, heeft president Joe Biden zijn eerste grote wet (bijna) te pakken. 

Het wetsvoorstel moet nog terug naar het Huis van Afgevaardigden, omdat de Democraten een belangrijk element hebben laten vallen ten opzichte van het voorstel dat eerder door die kamer werd goedgekeurd: een hoger minimumloon. Maar als de progressieven knarsetandend met die concessie instemmen en Biden de wet vervolgens ondertekent, dan zullen de Democraten voor het eerst gebruikmaken van het feit dat zij sinds januari de macht in handen hebben in zowel het Witte Huis, als het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Niet alleen de overwinning van Biden was hiervoor essentieel, maar ook de winst in Georgia, begin januari, toen de Democraten twee Senaatszetels veroverden.

“Ik kan vandaag zeggen dat we weer een reuzenstap hebben gezet om onze belofte in te lossen, dat we hulp zouden sturen”, zei Biden zaterdag vanuit het Witte Huis. “Het was niet altijd fraai, maar het was zo verschrikkelijk nodig.”

Genoeg

Geen enkele Republikein stemde voor het voorstel. Onder Trump deelden de Republikeinen nog grif covidsteun uit, maar nu vinden ze het genoeg geweest. Oppositieleider Mitch McConnell noemde het pakket ‘buiten alle proporties’, omdat het einde van de pandemie al in zicht is en het geld in zijn ogen dus niet meer nodig is. Hij hekelde het feit dat nog geen 10 procent van het totale bedrag bedoeld is voor de gezondheidszorg.

Dat klopt: een groot deel van het pakket heeft een sociaal-economische bestemming. Amerikanen die 80.000 dollar of minder verdienen krijgen ieder 1.400 dollar, kinderen ook. Een gezin van vier krijgt dus 5.600 dollar. De uitkering voor werklozen van 300 dollar per maand wordt tot september verlengd. Daarnaast komt er een kinderbijslag van 300 dollar per kind, wordt Obamacare uitgebreid en betaalbaarder gemaakt, wordt het programma van voedselbonnen uitgebreid en komt er huurbijstand. Ook krijgen steden en staten die hard door covid zijn getroffen extra geld van de federale overheid.

Zo had Biden het ook bedoeld: als een wet die het sociale vangnet moet vergroten. Hij ziet zichzelf graag in de traditie van Franklin D. Roosevelt, de president die in de crisisjaren 30 de sociale zekerheid invoerde.

Eenzijdig

De Republikeinen wrijven Biden aan dat het een eenzijdig plan is, omdat het slechts steun heeft van één partij – terwijl Biden tijdens zijn campagne en inaugurele rede steeds heeft beloofd dat hij het land weer bijeen zou brengen. Biden ziet dat anders: hij wijst erop dat het pakket de steun heeft van zo’n 70 procent van de bevolking, en daarom getuigt van ‘ongekende eenheid’.