Direct naar artikelinhoud
GetuigenissenHoreca-uitbaters

‘Het is kiezen tussen verliezen of nog méér verliezen’: 25 Vlaamse horecabazen over het nieuws van hun heropening

‘Het is kiezen tussen verliezen of nog méér verliezen’: 25 Vlaamse horecabazen over het nieuws van hun heropening
Beeld rv

Als de cijfers gunstig blijven evolueren mogen restaurants en cafés op 1 mei opnieuw de deuren openen. Maar dat betekent ook dat de horecabazen nog een periode van twee maanden zonder inkomsten moeten doorkomen, terwijl zes op de tien horecazaken volgens onderzoeksbureau Graydon nu al met ernstige betalingsproblemen kampt. Het Laatste Nieuws sprak met 25 uitbaters van horecazaken, van Aalst tot Willebroek, over hun nakende heropening. ‘Veel collega’s hebben het financieel enorm zwaar. We gaan de komende maanden veel zaken voorgoed zien sluiten.’

Veronik (40) en Jurgen (48) - Brasserie Graaf van Egmont - Aalst

Veronik (40) en Jurgen (48) - Brasserie Graaf van Egmont - Aalst
Beeld RLA

“We zijn ons voorjaar kwijt”

Geen euforie in Aalst, bij Veronik Bombeeck (40) en haar vriend Jurgen De Roeve (48) van brasserie Graaf van Egmont. ‘Geef ons perspectief’ was enkele dagen geleden nog de boodschap na een overleg met de horeca in de stad. “Langs de ene kant zijn we dus blij”, zegt Veronik, al 20 jaar aan het roer in de brasserie met middeleeuwse gevel op de Grote Markt. 

“Maar we zijn toch ook ontgoocheld. Twee jaar op rij de paasvakantie verliezen, dat komt hard binnen. Het voorjaar is het beste seizoen van het jaar, want dan geniet iedereen van het zonnetje op ons terras. Ook vinden we dat wij de mensen op een veilige manier kunnen ontvangen. Dat is toch beter dan dat ze een bankje opzoeken om naast elkaar iets op te eten. Hopelijk zijn het de laatste loodjes en moeten we dit nooit meer meemaken”, zegt Veronik.

Wolfram Ghesquière (34) - Cafés Cousteau en St. Simonne - Antwerpen

Wolfram Ghesquière (34) - Cafés Cousteau en St. Simonne - Antwerpen
Beeld Klaas De Scheirder

“We hebben het toch gevierd”

“Ik ben uiteraard heel blij, maar ik ben ook wel voorzichtig geworden. Daarnet was ik nog aan het opzoeken hoe groot de kans is dat er een derde golf op ons afkomt”, zegt Wolfram Ghesquière, die in juni een derde zaak Ghesq wil openen op de Vrijdagmarkt in Antwerpen. “Maar we hebben het vrijdag toch ook gevierd hoor.”

Nu er een openingsdatum geprikt is, kan Wolfram zijn tombola ook afsluiten. “Iedereen kon voor 3 euro een gokje wagen wanneer de horeca opnieuw open zou mogen. De winnaar krijgt de pot en mag die hier komen opdrinken. Toegegeven, ik had zelf ook gegokt op 1 mei, maar gelukkig deed ik niet mee aan de tombola.”

Baptist Van Emrik (43) - Kid’s Rhythm ‘n Blues Kaffee - Antwerpen

Kid's Rhythm 'n Blues Kaffee. Uitbater Baptist Van Emrik.Beeld Benoit De Freine

“Nu nog snel een grote schoonmaak”

Baptist Van Emrik is ontzettend blij dat hij vanaf 1 mei opnieuw achter de toog kan staan. In het verleden was Baptist heel kritisch over de maatregelen en de verplichte sluiting - waarom geen terrassen? - maar met een openingsdatum op 1 mei kan hij zich verzoenen. “Die laatste zeven weken zullen we wel nog uitzweten. We kunnen blijven klagen dat we die paasvakantie missen, maar nu moeten we vooral blij zijn met het perspectief dat we hebben.”

De café-uitbater met 25 jaar ervaring had deze versoepeling ergens voelen aankomen. “Toen ik de persconferentie zag, voelde ik dat er iets positief ging uitkomen. In mijn hoofd had ik het beste scenario ingesteld op net na de paasvakantie en het slechtste ergens in juni. Het is ergens tussenin geworden. In mei is het nog lente en we staan aan de start van de zomer, ideaal dus. We plannen nog een grote schoonmaak.”

Timothy Tynes (34) - Restaurant Atelier Maple - Antwerpen

Timothy Tynes (34) - Restaurant Atelier Maple - Antwerpen
Beeld Klaas De Scheirder

“Nog voor einde persconferentie al voor de helft volzet op 1 mei”

“Persoonlijk ben ik hier tevreden over. Maar tegelijk wil ik ook eerst zien welke regels er verbonden zijn aan de heropening”, zegt Timothy Tynes van restaurant  Atelier Maple in Antwerpen. “Ik heb 20 couverts, maar als een collega met 120 couverts er maar 30 mag serveren, dan is dat natuurlijk niet rendabel.”

“We hebben er niks aan om op 1 april te openen om op 1 mei alweer alles dicht te moeten doen omdat de cijfers opnieuw stijgen. 1 mei lijkt me heel realistisch en het feit dat het reisverbod nog van kracht is, is een heel wijze beslissing.” Dat ook klanten erg blij zijn, blijkt uit de reservaties die massaal binnenstromen. “Nog tijdens de persconferentie van vrijdag zat zaterdag 1 mei al voor zestig procent vol.”

Jimmy Janssens (40) - Brasserie De Schandpaal - Brecht

Jimmy Janssens (40) - Brasserie De Schandpaal - Brecht
Beeld Toon Verheijen

“Wij geven ons kindje niet af”

Jimmy Janssens (40) baat 14 jaar brasserie De Schandpaal uit in Brecht. Eind oktober had hij net zijn winterterras opgebouwd toen de sluiting werd aangekondigd. Bij de pakken is hij nooit blijven zitten. “Nu overheerst vooral het blije gevoel”, zegt Jimmy Janssens. “Alleen is het nog afwachten wat de regels geven. Als dat dezelfde zijn als deze zomer, kunnen we daar best mee leven.”

“Heel ons team is super gemotiveerd om er een lap op te geven. We hebben nooit aan stoppen gedacht. Dit is ons kindje en dat geven we niet zomaar af. Bij momenten ging onze takeaway super, maar er waren ook heel kalme momenten”, zegt Jimmy. “Het was ook vooral leuk om het contact met de klanten wat te onderhouden. Vanaf mei gaan we weer vollen bak vooruit. We kijken er naar uit.”

Hans Blanckaert (50) - Restaurant en poolbar Kingsclub - Brugge

Hans Blanckaert (50) - Restaurant en poolbar Kingsclub - Brugge
Beeld Benny Proot

“Ik open op 2 april en daarmee uit”

Hans Blanckaert (50) van Kingsclub is niet van plan om te wachten tot 1 mei. “Ik heb deze week in een filmpje opgeroepen om te starten op 2 april en ik blijf bij dat standpunt.” Hij wierp zich de voorbije weken op tot de ‘Robin Hood’ van de Brugse horeca met filmpjes op sociale media waarin hij de maatregelen aan de kaak stelt. “Als we nog lang gesloten moeten blijven, sneuvelen er 200.000 jobs. Dit is niet leefbaar.”

Met 1 mei als richtdatum moet hij eens lachen. “Ik start niet op 1 april, anders leek het wel een grap. Maar ik blijf erbij: op 2 april open ik mijn zaak. En ik hoop dat er veel collega’s volgen. Als we dat met zijn allen doen, dan zullen er geen boetes uitgedeeld worden. Als ik de enige ben, dan zal ik mijn volgers vragen om 1 euro te storten. Zo zal ik die boete ook wel betalen.” De horecaman wil op 20 maart ook nog op straat komen. “Weet je, ik wacht nog altijd op mijn premies van de overheid. Ondertussen blijven de facturen maar komen. Als zij zich niet aan de regels houden, dan wij ook niet.”

Tijl (41) en Gudrun (44) - Restaurant Water en Vuur - Diksmuide

Tijl (41) en Gudrun (44) - Restaurant Water en Vuur - Diksmuide
Beeld Benny Proot

“Meteen na het nieuws al reservaties via de telefoon”

Bij Restaurant Water en Vuur in Diksmuide reageren Tijl De Vriendt en Gudrun Serruys positief. “Ik had een concrete datum niet verwacht. Hoe rapper, hoe beter, maar 1 mei vinden we wel goed. Ik kijk er al naar uit om asperges en voorjaarsgroentjes op het bord te dresseren. De datum was nog maar bekend en onze telefoon begon al te rinkelen. De reserveringen lopen vlot binnen, wat ons deugd doet”, vertelt Tijl.

Tijl en Gudrun deden geen takeaway, omdat het veel afval met zich meebrengt en er al een groot aanbod is. “We hebben geen honger geleden”, blijft Tijl optimistisch. “We zijn ook al 18 jaar bezig en hebben een buffer. Ik zou niet graag jonge starter zijn. De steun is verhoogd van 10 naar 15 procent van onze omzet. Alle tegemoetkomingen zijn welkom, maar zijn enkel voldoende om onze vaste kosten te betalen.”

Peppe Giacomazza (43) - Restaurant Peppe’s - Genk

Peppe Giacomazza (43) - Restaurant Peppe’s - Genk
Beeld Mine Dalemans

“Zelf- en sneltesten zijn geen probleem”

Hij kijkt reikhalzend uit naar 1 mei, chef Peppe Giacomazza (43) van restaurant Peppe’s. Twee maanden is relatief lang, maar daar ligt Giacomazza niet wakker van. “Het is niet het moment om daarover te klagen. We gaan gewoon naar 1 mei toewerken. Uiteindelijk hebben we ook wel tijd nodig om ons voor te bereiden. Het financiële aspect is natuurlijk een moeilijk verhaal. We zetten in op takeaway, maar daar komen natuurlijk ook kosten bij kijken.”

Zelf- of sneltesten zijn voor Giacomazza geen probleem. “Toen ik in Dubai was, moest je ook het bewijs van een Covidtest voorleggen. Als die ouder was dan drie dagen, moest je een sneltest ondergaan. Ik heb dat laten doen en het was na vijf minuutjes al achter de rug. Zoiets kan perfect werken. Ik ben voor.” De klanten staan te springen om de heropening. “Normaal reserveren mensen niet lang op voorhand, nu kwamen er vrijdag al meteen online reservaties binnen. Dat is fijn om zien”, besluit de chef.

Robbie Van Autryve (55) - Restaurant Surtoe - Gent

Robbie Van Autryve (55) - Restaurant Surtoe - Gent
Beeld EPA

“Ik heb een fles gekraakt na het nieuws”

Meer dan een half jaar zal de horeca in Vlaanderen potdicht zijn geweest. Op enkele plaatsen werd het verlossende nieuws op gejuich onthaald. “Ik heb vrijdagavond zelfs een fles gekraakt, zo’n optimist ben ik dan wel”, zegt Robbie Van Autryve van restaurant Surtoe op de Botermarkt. 

“Ik ben blij dat we eindelijk weer mogen werken, en ik ben vooral blij dat het niet enkel met terras is. Dat zou gewoon niet haalbaar zijn. Welke maatregelen we moeten nemen, weten we nog niet, maar ik veronderstel dat die in de lijn van vorige keer zullen liggen. Plexiglazen tussen de tafels, mondmaskers, noem maar op”, zegt Robbie. 

Tim Joiris (49) - ‘Overpoortcafés’ Pallieter en Vagant - Gent

Tim Joiris (49) - ‘Overpoortcafés’ Pallieter en Vagant - Gent
Beeld Wannes Nimmegeers

“Sleutel nu in handen van steden en gemeenten”

Tim Joiris (49) is naast cafébaas ook lid van de Horecacel Unizo Oost-Vlaanderen. Hij stelt dat de sleutel nu in handen van de steden en gemeenten ligt. “Zij moeten de sector nu ondersteunen en de heropening op 1 mei voorbereiden. Alles rond terrassen en bijkomende noden moet in orde gebracht worden. Ook over die avondklok moet gepraat worden. Er is geen enkele acute noodtoestand meer die die avondklok rechtvaardigt.” 

Joiris is blij met het perspectief. “1 mei, maar geen dag later. Die datum mag enkel nog vervroegd worden. En als de horeca heropent, moet het definitief zijn. Zo’n lockdown mogen we echt nooit meer laten gebeuren.” De Overpoortcafés, vooral dans- en nachtzaken, doen open op 1 mei, maar alleen met terrassen. “We krijgen zelfs al reservaties binnen voor tafels van 10", zegt Joiris, baas van de Vagant en de Pallieter. “De studenten snakken naar vertier. Maar een chaos zoals in oktober mag het niet meer worden. We moeten inzetten op beleving, maar het moet beheersbaar zijn.”

Gerald Claes (44) - Café Charlatan - Gent

Gerald Claes (44) - Café Charlatan - Gent
Beeld Wannes Nimmegeers

“Met alleen terras halen we slechts 10 procent van onze omzet”

Nog niet iedereen is gered op 1 mei. Voor nachtzaken en danscafés is er geen perspectief gegeven. “Wij weten dus niet wat we moeten doen, als danscafé”, zegt Gerald Claes (44) van de Charlatan in Gent. “Alleen een terras zetten, zoals we vorige zomer deden, dat is totaal niet rendabel. We behaalden toen 10 procent van onze omzet.”

“De optredens aan tafeltjes die we in het najaar gaven, dat is een winterconcept. Dat is in de zomer geen optie. Mogen we terras zetten én onze steunmaatregelen behouden, dan doen we het direct. Want ja, uiteraard willen we weer werken. Maar als onze steun zou vervallen door een terras buiten te zetten, dan doen we het niet.” Of de Charlatan het dan nog kan rekken, tot pakweg oktober? “We moeten wel. We willen echt niet opgeven, ons verhaal in Gent is nog lang niet uitverteld.”

Eddy Wyns (54) - Eetkaffee Joseph - Halle

Eddy Wyns (54) - Eetkaffee Joseph - Halle
Beeld Bart Kerckhoven

“Die extra maatregelen zullen ook geld kosten”

Eddy Wyns (54) is blij dat hij op 1 mei opnieuw klanten kan ontvangen in zijn Eetkaffee Joseph op het Possozplein. Hij staat 6 jaar in de horeca na een carrière van 25 jaar in de grafische sector. “Had ik geweten dat de horeca zo hard door een pandemie getroffen zou worden, dan was ik er wellicht niet aan begonnen”, zegt Eddy. “Maar ik doe het wel ontzettend graag. De komende weken zal ik kunnen overbruggen. Dit geeft ons de tijd om alles rustig voor te bereiden. De voorraden aanvullen, en ik zal opnieuw extra personeel zoeken. Veel studenten hebben intussen een andere job gevonden.”

Eddy is bezorgd over de maatregelen die de horeca zal moeten nemen om de zaken coronaveilig te laten draaien. “Ik wil het natuurlijk voor iedereen veilig houden, maar die coronaregels brengen wel de rendabiliteit in gevaar.” Met de steunmaatregelen alleen kan hij niet overleven. “De vaste kosten blijven doorlopen en die kan je met de beperkte steun niet betalen. We hebben dus ook een takeaway op poten gezet. Maar ik hoor dat enkele restauranthouders er intussen al mee gestopt zijn. De omzet ligt altijd lager dan wanneer je mensen in je zaak kan ontvangen.”

Pieter Servaes (30) - Biercafé De Rijkswacht - Hoogstraten

Pieter Servaes (30) - Biercafé De Rijkswacht - Hoogstraten
Beeld Toon Verheijen

“Hopelijk tegen 1 mei wel in normale omstandigheden”

Pieter Servaes (30) van biercafé De Rijkswacht in Hoogstraten is een tevreden kroegbaas. Hij stapte in 2017 mee in de zaak en runde die sinds begin januari 2020 alleen. “Ik ben nu vooral opgelucht dat we op 1 mei in hopelijk min of meer normale omstandigheden kunnen heropenen”, zegt de jonge kroegbaas. 

“Het zullen nog vijftig lange dagen zijn, maar misschien is het beter zo dan sneller openen en het risico te moeten lopen om weer dicht te moeten gaan. Ergens hoop ik wel dat we tegen dan niet opnieuw met CO2-meters moeten werken en de beperking van vier van tafel is. Bij de sneltesten heb ik wel mijn twijfels. Wie gaat dat betalen? En moet ik twee verplegers aan de deur zetten? Toch heb ik de voorbije maanden niet één keer gedacht: ik stop ermee. Daarvoor doen we het nog te graag.”

Marc (45) en Annick (44) - Eetcafé Den Bottel - Hoogstraten

Marc (45) en Annick (44) - Eetcafé Den Bottel - Hoogstraten
Beeld Toon Verheijen

“Alleen het terras zagen wij niet zitten”

Marc Ceuppens (45) en Annick Moors (44) baten in mei exact 25 jaar eetcafé Den Bottel uit in Hoogstraten. Mei moet dus een feestmaand worden. “Wij zijn eigenlijk best tevreden dat ze pas 1 mei vooropstellen”, zeggen Marc en Annick. “Natuurlijk zouden we vroeger open willen, maar vanaf 1 mei zal het hopelijk zonder al te veel beperkingen zijn. Er zullen nog wel regels zijn, maar het zal toch dichter bij het ‘normaal’ zijn. Alleen de middagen open of enkel het terras, zagen wij echt niet zitten.” 

Marc en Annick hebben er geen seconde aan gedacht om de handdoek te gooien. “Nooit. We zijn ook best tevreden met de steunmaatregelen die we hebben gekregen. Wij hebben netjes onze vaste kosten kunnen blijven betalen en met onze afhaal zijn we toch nog wat bezig kunnen blijven. Hopelijk moeten we in mei niet meer te veel politieagent spelen en kunnen we er een echte feestmaand van maken.”

Paul (54) en Linda (49) - Restaurant De Gulden Coppe - Hoogstraten

Paul (54) en Linda (49) - Restaurant De Gulden Coppe - Hoogstraten
Beeld Peter Vanderveken

“Geen oneindige discussie meer over het terras”

Paul Snoeys (54) en Linda Rodrigus (49) van restaurant De Gulden Coppe in Hoogstraten baten eind april hun zaak 25 jaar uit. Zij vinden de heropening van de horeca op 1 mei een goede zaak. “Het is de meest realistische”, zeggen Paul en Linda. 

“Alleen het terras open houden, is voor heel wat zaken operationeel echt niet haalbaar. En wat is een terras? In ons geval zouden de mensen dan nog altijd door de zaak moeten wandelen. Dat zou voor oneindige discussies zorgen. We zijn ook blij met de extra steun die is toegezegd en het feit dat de btw-verlaging wordt doorgetrokken. Natuurlijk is het jammer dat we de paasvakantie moeten missen, maar dat moeten we er nu maar bij nemen.”

Ingrid (46) en Nico (48) - eigenaars café, feestzaal en danscafé - Kalmthout

Ingrid (46) en Nico (48) - eigenaars café, feestzaal en danscafé - Kalmthout
Beeld Toon Verheijen

“Beu om politieman te spelen”

Ingrid Walus (46) en Nico De Prest (48) baten in Nieuwmoer (Kalmthout) sinds 2014 café De Kroon, feestzaal De Schuur en danscafé/zaal Bar Choc uit. “We zijn aan de ene kant ontzettend blij, maar langs de andere kant blijft 1 mei nog altijd wel veraf”, zegt Ingrid. “Onze klanten reageren enthousiast. Met De Schuur hebben we de voorbije maanden onze afhaal kunnen doen, maar De Kroon lag echt volledig stil. We hebben er altijd wel een beetje het café bij proberen te betrekken. Mensen kunnen zo bijvoorbeeld de vaatjes bier komen halen waar ze zelf hun pintje mee kunnen tappen.” 

Ingrid en Nico hopen wel dat de regels wat gaan meevallen. “Die avondklok, de bubbels: het maakte de beleving toch wel wat anders. Ik denk dat heel de sector het ook een beetje beu is om politieman te moeten spelen. Laten we hopen dat het een topzomer wordt. Daar verlangen we allemaal naar.”

Vanessa (45) en Kris (42) - Restaurant Kris - Kasterlee

Vanessa (45) en Kris (42) - Restaurant Kris - Kasterlee
Beeld RV/Restaurant Kris/Piet D'Hoop

“Dit blijft twee maanden bang afwachten”

In Kasterlee hebben Vanessa Huybrechts (45) en Kris Geerts (42) van Restaurant Kris gemengde gevoelens. Zij openden iets meer dan 2 jaar geleden hun gastronomisch restaurant. “Ergens zijn we blij dat er perspectief is, maar langs de andere kant kan er op twee maanden tijd nog zoveel gebeuren”, klinkt het. “Wat gaan de cijfers zeggen? Komen de vaccinaties op gang? Gaan we met een gerust hart kunnen werken en klanten ontvangen?”

“De scholen gaan straks terug volledig open, de pretparken ook. Hopelijk gaat dat niet te veel invloed hebben op de cijfers. Ik ben benieuwd welke regels er van tel gaan zijn. Want die sneltesten? Gaat dat werken? Als je die aan de klanten moet doorrekenen, dan gaat de goesting bij velen ook over zijn. Maar laat ons positief blijven en hopen dat iedereen het redt. Wij kijken er naar uit, al is het nog met een bang hartje.”

Luc Deltombe (59) - Hotel Apostroff - Koksijde

Luc Deltombe (59) - Hotel Apostroff - Koksijde
Beeld GUS

“Ik werk al een jaar met verlies”

De hotels mochten open blijven, zonder restaurantgedeelte. Veel zaken sloten toch, omdat het niet rendabel was. Hotel Apostroff in Koksijde van Luc Deltombe (59) bleef wel open, maar ook hier waren de gevolgen voelbaar. “Het voorbije jaar noteerde ik 40 procent minder boekingen en werkte dus met verlies”, geeft Luc toe. “Toch vond ik het belangrijk om open te blijven. Een nieuw publiek, vooral gezinnen, ontdekte het hotel en de kust. Hopelijk komen die mensen nog terug.” 

“Uiteraard is het vervelend dat het restaurant in ons hotel daardoor op slot moet blijven. Wij werken samen met traiteur Le Saumon d’Or uit Koksijde, die ons de maaltijden levert. Wij verwarmen die en brengen ze naar de kamer. Een hele klus, maar de gasten appreciëren het. Ons hotel telt 55 kamers. In de krokusvakantie waren die allemaal volzet met 130 mensen.” Wat de paasvakantie betreft, komen de reserveringen ondertussen vlot binnen. “Toen na het overlegcomité duidelijk werd dat buitenlandse reizen in de paasvakantie niet mogen, begon de telefoon te rinkelen”, besluit Luc.

Dieter De Clercq (33) - Tapasbar Split & Café 56 - Kortrijk

Dieter De Clercq (33) - Tapasbar Split & Café 56 - Kortrijk
Beeld Christophe Maertens

“Vooral belangrijk voor mijn personeel”

Dieter De Clercq (33) is uitbater van tapasbar Split in de Kapucijnenstraat en van Café 56 in de Burgemeester Reynaertstraat in Kortrijk. Daarnaast is hij zaakvoerder van Siba Events, organisatie achter onder meer zomerbar Azuro. “Ik ben blij dat we nu eindelijk een perspectief hebben”, zegt hij. “Niet alleen voor mij, ook voor mijn personeel. Die mensen hebben nu toch een uitzicht om opnieuw aan de slag te gaan. Daarnaast kan ik de menukaart voor mijn tapasrestaurant wat beginnen voor te bereiden, naar gerechten toe voor de maand mei.”

“Toch vind ik dat de horeca eerder open kon, de mogelijkheden zijn er om dat op een veilige manier te doen”, zegt Dieter. Hij merkt op dat het toch nog 2 maanden knokken zal worden. “Je moet rekenen dat we al zo’n 190 dagen niet hebben gewerkt, iedereen begint dus een beetje door zijn reserves heen te zitten. Alle extra steunmaatregelen zijn meer dan welkom, hoe klein ook.”

Igor Van Driessche (41) - Café ’t Archief - Leuven

Cafébaas Igor Van DriesscheBeeld Vertommen

“Pintjes zullen duurder worden”

“Hopelijk kan het EK Voetbal iets goedmaken”, zucht Igor Van Driessche van café ’t Archief in de Zeelstraat, zijstraat van de Oude Markt in Leuven. Als de nacht valt kan je er - denk corona even weg - dansen tot in de vroege uurtjes. Door die schemerzone kan Igor niet meer rekenen op een steunmaatregel als de cafés op de dag van de Arbeid weer open mogen. “Vanaf 1 mei stopt de steun en moet ik wel opengaan. Het is kiezen tussen verliezen of nog méér verliezen. Rendabel wordt het niet”, zegt Igor (41). 

Een prijsstijging vanaf 1 mei is een logische stap volgens de zaakvoerder. “In België geldt een biercultuur waar pintjes altijd goedkoop zijn geweest. Daar moeten we stilletjes aan vanaf. Voor een wodka-Red Bull betaal je tijdens het uitgaan soms acht of tien euro. Dat is veel te veel en dient eigenlijk om de lage prijs van die pintjes te compenseren. Ik ben er nog niet helemaal uit, maar een pint bij mij zal duurder worden en de prijs voor sterke drank ga ik waarschijnlijk laten zakken. Ik hoor van collega’s dat sommigen tot 2,7 euro voor een pint willen vragen. Je kan ze geen ongelijk geven. Iedereen gaat dit moment aangrijpen om iets terug te verdienen.”

Christian Michiels (56) - Cosma Foodhouse - Mechelen

Christian Michiels (56) - Cosma Foodhouse - Mechelen
Beeld David Legreve

“Nu hopen op een warme en droge zomer”

‘Zo blij als een kermisvogel’ was Christian Michiels vrijdagavond. De 56-jarige zaakvoerder van Cosma Foodhouse in de Befferstraat is ook voorzitter van Horeca Mechelen. “We zaten al weken op het puntje van onze stoel, maar elke keer weer werd de heropening uitgesteld. Dat we nu wél een concrete datum hebben, geeft perspectief en gemoedsrust. Pessimisten zullen zeggen dat we nóg twee maanden moeten wachten, maar we zijn eindelijk af van de onzekerheid.”

“Al meteen na de aankondiging kreeg ik de eerste mails met vragen over reservaties op 1 mei. Die eerste dagen en weken zullen snel volgeboekt zijn. We zullen nu moeten afwachten wat de maatregelen zullen zijn. Zullen ook CO2-meters verplicht zijn en zullen er sneltesten afgenomen worden? De maatregelen van vorige zomer zijn voor ons alvast perfect haalbaar. Waar we allemaal samen vooral op hopen, is een warme en droge zomer. Dan kunnen we optimaal gebruik maken van onze terrassen.”

Jean-Claude Vanbesien (55) - Café Den Arend - Roeselare

Jean-Claude Vanbesien (55) - Café Den Arend - Roeselare
Beeld Maxime Petit

“Dit is een klap in ons gezicht, je reinste broodroof”

Jean-Claude Vanbesien van café Den Arend aan het Polenplein in Roeselare ervaart de beslissing van het Overlegcomité als een klap in z’n gezicht. “1 mei is veel te laat.  We zijn al 5 maanden dicht, dat worden er dus zeven. Dat is je reinste broodroof”, foetert hij. “Ik geloof echt niet dat de cijfers in die periode nog drastisch gaan zakken. Het is steeds op en af en dat is het bewijs dat de horeca niet de schuldige is.”

“De regering is helemaal verkeerd bezig. Ze kunnen het gewoon niet. Ik hoop echt dat die coronaregering straks zelf de rekening gepresenteerd zal krijgen. Ze hebben van een warboel een strontboel gemaakt.” Vanbesien hoopte de deuren van Den Arend op 1 april te mogen heropenen. “Net op tijd voor het paasverlof. Maar neen, we moeten nog meer dan 50 dagen wachten. Het is schandalig. Ik geloof nog in de toekomst van de horeca, want iedereen snakt naar vrijheid en sociaal contact. Maar tegelijkertijd gaan er zoveel zaken kapot gaan.”

Jens Vollens (31) - Eigenaar van negen zaken - Roeselare

Jens Vollens (31) - Eigenaar van negen zaken - Roeselare
Beeld Maxime Petit

“Telefoon staat roodgloeiend”

Jens Vollens (31), zaakvoerder van brasserieën Huyze Desmet, Vespa’z 1 - 2 en 4, Kasteeltje en frituren Markt 19 en ’t Zuid in Roeselare, brasserie Muze in Kortrijk en The Paddock in Torhout, blijft met de voeten op de grond. “Ik ben zeker blij dat er perspectief is, maar ben me er ook van bewust dat heropenen op 1 mei nog geen zekerheid is”, zegt hij. 

“Ik had er voor gevreesd dat er pas sprake zou zijn van een heropening tegen de zomer, als alles zich buiten kan afspelen. Liefst zou ik morgen al heropenen. Alles samen zullen we quasi een jaar dicht geweest zijn, met vaste kosten die bleven doorlopen. De klanten hebben zin in de heropening. De telefoon staat roodgloeiend voor reserveringen. Maar ik blijf nuchter. Veiligheid staat voorop en we mogen blij zijn dat we gezond zijn. We moeten vooral een derde sluiting voorkomen. Dat zou een drama zijn.”

Sam Nuytten (52) - Restaurant Petrouska - Roeselare

Sam Nuytten (52) - Restaurant Petrouska - Roeselare
Beeld Maxime Petit

“Wij durven geen groepen van meer dan vier mensen vastleggen”

Bij Restaurant Petrouska aan het Stationsplein in Roeselare, gekend voor enkele gesmaakte acties voor een snelle heropening van de horeca, zijn ze blij met het perspectief. “Acht weken is nog lang, maar wij bekijken het positief en gaan er vanuit dat we straks voorgoed de deuren mogen heropenen”, zegt Sam Nuytten (52). 

“We hebben wel wat schrik van hoe we zullen mogen heropenen. Zo doen er verhalen de ronde dat wij sneltests zullen moeten afnemen bij de klanten. Die zijn trouwens al volop aan het reserveren. Wij durven voorlopig maar reservaties aannemen van groepjes van maximum vier personen omdat het nog onduidelijk is wat zal kunnen en mogen. We hopen dan ook dat er hier snel duidelijkheid rond is. De goesting om onze klanten opnieuw in de watten te leggen is echt wel heel groot na al die maanden.”

Frodo Van de Ven (32) - Plan C - Willebroek

Frodo Van de Ven (32) - Plan C - Willebroek
Beeld David Legreve

“Veel zaken zullen voorgoed sluiten”

Frodo Van de Ven van horecazaak Plan C in Willebroek is voorzichtig tevreden. “Kunnen aftellen, doet echt deugd. We hebben natuurlijk nog twee maanden te overbruggen, ik hoop dat de cijfers niet opnieuw de foute kant uitgaan. Terugkrabbelen kan volgens mij nu niet meer, we kijken hier allemaal zó hard naar uit. Ik vrees dat heel wat collega’s het financieel enorm zwaar hebben, we gaan de komende maanden veel zaken voorgoed zien sluiten.”

“De maatregelen van vorig jaar nemen we er ook nu weer met plezier bij. Alleen het bijhouden van alle gegevens van alle klanten om ‘contact tracing’ mogelijk te maken, was op drukke momenten echt wel zwaar. Wij overbrugden deze tweede lockdown met de opening van een eigen winkeltje. Op dit moment zijn we druk in de weer met de verbouwing van onze keuken. Zo kunnen we de klanten vanaf 1 mei nog meer lekkers aanbieden.”