Hannah (2) heeft gevaarlijk gehalte lood in bloed na werken Umicore

De ouders van de tweejarige Hannah uit Hoboken zijn doodongerust. Na een bloedtest in april werd bij de peuter een lood-in-bloedwaarde gemeten van 36,28 microgram lood per deciliter bloed. Dat is zeven keer meer dan de maximumnorm van de Wereldgezondheidsorganisatie. De verhoogde loodwaarde blijkt een gevolg van dakwerken in de loodraffinaderij van Umicore begin vorig jaar. Toen was er een tijdelijke piek van looduitstoot, die pas maanden later werd ontdekt.

Jan Stassijns

De ouders van Hannah hebben nadien om de twee maanden nieuwe tests laten doen. “De loodwaarden bleven rond de 30 schommelen”, zegt vader Benny Kleykens.

Umicore geeft toe dat er “een eenmalig incident” is geweest. Ter compensatie heeft het een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om het huis van het gezin professioneel te reinigen.

“Iedereen probeert ons te sussen, maar de gevolgen van die hoge waarden draagt ons dochtertje heel haar leven mee”, zegt vader Benny.

Toxicoloog ongerust over hoge waarden

Toxicoloog Jan Tytgat, professor aan de KU Leuven, heeft geen goed oog in de verhoogde meetwaarden. “Ik raad aan om nog meer metingen te doen, om de paar dagen”, zegt hij.

Tytgat benadrukt dat de gevaren bij een chronische blootstelling aan te hoge loodwaarden niet te onderschatten zijn. “En chronisch, dat is al vanaf twee weken”, legt hij uit. “Er is een maximumwaarde van 5 microgram per deciliter (mcg/dl) opgelegd, maar lood kan je best zo veel mogelijk uitsluiten.”

“Onder die 5 mcg/dl zijn er geen symptomen te verwachten, maar bij waarden tussen de 5 en 25 wordt het voor kinderen bij chronische blootstelling wél gevaarlijk. De fijne motoriek vermindert en er is ook een negatieve impact op het IQ van het kind. Tussen de 25 en 60 mcg/dl treedt er verminderde concentratie op, naast hoofdpijn, traagheid en anemie of bloedarmoede. Boven de 60 kan er ook buikpijn zijn en boven de 80 is er gevaar voor schade aan de hersenen, de lever en de nieren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen