Direct naar artikelinhoud
NieuwsHomogeweld

Drie minderjarigen van 16 en 17 jaar gearresteerd na brutale moord op homoseksuele man, motief wordt onderzocht

Drie minderjarigen van 16 en 17 jaar gearresteerd na brutale moord op homoseksuele man, motief wordt onderzocht
Beeld Kristof Pieters

Drie minderjarige verdachten van 16 en 17 jaar zijn gearresteerd op verdenking van moord in het onderzoek naar de dood van de 42-jarige homoseksuele man David P. in Beveren.

Zondagochtend heeft een 17-jarige verdachte uit Antwerpen zich aangeboden bij de politie. Hij werd verhoord over de feiten en werd op vordering van het parket van Antwerpen voorgeleid voor de jeugdrechter. De jongeman werd in de gesloten instelling van Everberg geplaatst.

Afgelopen nacht hebben een 17-jarige verdachte uit Verrebroek en een 16-jarige verdachte uit Kieldrecht zich aangeboden op het politiecommissariaat. Zij worden momenteel uitgebreid verhoord over de dood van de man.

Het parket van Oost-Vlaanderen kan nog niet bevestigen dat er sprake was van homohaat of gaybashing. “De ware toedracht van de feiten wordt onderzocht. Alle pistes liggen momenteel nog open”, meldt het parket.

In de val gelokt

Het lichaam van David P. werd zaterdag door een voorbijganger in een park gevonden. Alle sporen wezen vrijwel meteen op kwaad opzet. Zo was de 42-jarige man, afkomstig uit Sinaai, zwaar toegetakeld. De onderzoeksrechter kwam ter plaatse met het parket, het labo en de wetsdokter. Er is een autopsie uitgevoerd op het slachtoffer, maar de resultaten daarvan worden niet bekendgemaakt. 

De vraag rees snel wat de man uit Sinaai zo laat op de avond of ’s nachts in een afgelegen deel van een park in Beveren kwam zoeken. Speurders gingen er dan ook vrij snel van uit dat het slachtoffer daar met iemand had afgesproken, waarna deze ontmoeting fout was afgelopen.

Verder onderzoek bracht volgens Het Laatste Nieuws aan het licht dat het slachtoffer via Grindr, een datingapp voor homo’s, was benaderd. De man is nietsvermoedend ingegaan op het afspraakje, maar werd eigenlijk in de val gelokt. Op de plaats van afspraak werd hij opgewacht en zwaar toegetakeld door drie jonge daders. Achter het profiel van zijn afspraak zitten enkele jonge mannen die het op homoseksuelen zouden hebben gemunt. 

Ondertussen kon een aantal verdachten opgepakt worden. De jongeren worden ondervraagd met bijstand van een advocaat, en de jeugdrechter zal daarna beslissen welke maatregelen ze opgelegd krijgen. Vermoedelijk worden ze in een instelling geplaatst in afwachting van de resultaten van het onderzoek.

Als uit het onderzoek blijkt dat het inderdaad om moord gaat, eventueel met de verzwarende omstandigheid van een haatmotief wegens seksuele geaardheid, kan de jeugdrechtbank één of meerdere verdachten uit handen geven. Dat is mogelijk als de verdachten tussen de 16 en 18 jaar oud zijn en de jeugdrechter van oordeel is dat gewone jeugdrechtmaatregelen niet volstaan. 

Ihsane Jarfi

Incidenten van homofoob geweld komen geregeld in de media, maar precieze cijfers zijn niet of nauwelijks beschikbaar. Politiestatistieken geven geen beeld van hoe vaak er geweld gepleegd wordt op holebi’s. Volgens çavaria zou het geval in Beveren inderdaad het eerste dodelijke slachtoffer zijn van gaybashing in Vlaanderen. Op voorwaarde dat alle feiten kloppen. 

De lgbtq-vereniging veroordeelt de feiten en stelt zich burgerlijke partij. “Het is bijzonder aangrijpend dat dit is gebeurd. Niet enkel voor de direct betrokkenen, maar voor de hele LGBTI-gemeenschap in Vlaanderen. Een haatmisdrijf is immers een aanval op een hele groep mensen, op basis van een identiteitskenmerk van die groep.”

In 2012 was er in Luik al een geval van moord, waarbij de 32-jarige Ihsane Jarfi vermoord werd door vier mensen met wie hij meeliftte. Drie daders werden veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor moord en de vierde kreeg dertig jaar cel voor doodslag, telkens met homofobie als verzwarende omstandigheid.

Politicoloog Dave Sinardet (VUB) zegt dat er in België wel al een aantal maatregelen zijn genomen om gaybashing specifiek beter te kunnen vervolgen. “Wat belangrijk is in dit geval is de antidiscriminatiewet onder de eerste regering-Verhofstadt. Als er criminele daden zijn waarbij het gegeven dat iemand lgbtq of homoseksueel is een rol speelt, dan is dit een verzwarende omstandigheid.”