Direct naar artikelinhoud
AchtergrondVaccinatie

Meeste Vlamingen krijgen uitnodiging voor coronaprik. Alleen inwoners van Gent en Antwerpen moeten zélf afspraak maken

320.000 Belgen zijn al uitgenodigd
Beeld Benny Proot

Naar 320.000 Belgen is een uitnodiging verstuurd voor hun vaccinatie in één van de 200 vaccinatiecentra. Dat verklaarde Frank Robben, de topman van het IT-bedrijf dat instaat voor het systeem achter die uitnodigingen. Hij legt uit hoe het systeem precies in z’n werk gaat en wat er in de uitnodiging staat. 

Hoeveel Belgen hebben al uitnodiging gekregen?

“Er zijn ongeveer 320.000 uitnodigingen verstuurd”, zegt Frank Robben, CEO van Smals, het bedrijf dat IT-diensten verleent aan overheid en sociale sector. Tot nu toe hoofdzakelijk naar zorgpersoneel, nu komen ook de 65-plussers aan de beurt.

Hoe gebeuren die uitnodigingen concreet?

“Alle personen geboren in 2003 of vroeger zitten in gegevensbank. Daar zitten enkel de data in die nodig zijn om de mensen te kunnen contacteren. De postadressen komen uit het Rijksregister, e-mailadressen en gsm-nummers van de mutualiteiten. Van ongeveer 55% van de mensen in die databank heeft men een e-mailadres, van 45% een gsm-nummer. Wie via elektronische weg wenst uitgenodigd te worden, doet er dus goed aan die gegevens door te spelen of up-to-date te brengen bij zijn ziekenfonds. Iedereen krijgt sowieso een brief.”

Wie mag eerst komen?

“Op die ‘moederdatabank’ worden de door de overheid vastgelegde prioriteitsregels toegepast.” Wat leeftijd betreft, is dat vanzelfsprekend eenvoudig. Wie eerstelijnszorgverleners zijn, weet men via het Riziv. De selectie van mensen die tot een risicogroep behoren, gebeurt door de ziekenfondsen en de artsen die het Globaal Medisch Dossier beheren. 

“Die laatsten kunnen vanuit hun softwarepakket aangeven welke van hun patiënten prioritair gevaccineerd moeten worden. Daarbij wordt de reden waarom niet meegegeven.” 

Elk vaccinatiecentrum kan dan, rekening houdend met de capaciteit die het heeft, mensen uit die aangepaste gegevensbank “afladen” om ze uit te nodigen.

Wat staat er in die uitnodiging?

“Er zijn twee systemen. In Vlaanderen — met uitzondering van de steden Antwerpen en Gent — doet men aan voor-inboeking. Op de uitnodiging staan meteen twee vaccinatiedata. Verder staat er een link in naar een informatieve website en één naar helpdesk. Er wordt ook gevraagd om te bevestigen. Indien het echt nodig is, kan de vaccinatieafspraak verschoven worden. Met die brief, mail en/of sms stap je op de bewuste dag en uur naar het vaccinatiecentrum.”

“Waar er geen voor-inboeking is — Antwerpen, Gent, Brussel en in heel Wallonië — krijgen de mensen een brief, mail en/of sms met een vaccinatiecode en een link naar een website. Daar moeten zij zelf hun dubbele afspraak inboeken. Per moment krijgen ze een ticket dat ze kunnen meenemen. En waar dan ook op staat welk vaccin ze zullen krijgen.”

“Op de vooruitnodiging zelf staat nooit welk vaccin de betrokken persoon zal krijgen.” Vlamingen — behalve Gentenaars en Antwerpenaren — weten dat dus niet op voorhand. Tenzij ze het afleiden uit het interval tussen de spuitjes natuurlijk. De termijn tussen de twee data verschilt namelijk van vaccin tot vaccin.

Valt er voor te steken door in te schrijven op een online wachtlijst?

Een online wachtlijst waar je je kan aanmelden om de plaats in te nemen van mensen die hun uitnodiging weigeren, is er (nog) niet. “Daarmee fiets je tussen de vastgelegde prioriteitsregels”, zegt Frank Robben. “Waar wel aan gewerkt wordt, is een systeem dat toelaat dat mensen binnen de doelgroep die op dat moment aan bod komt, zich aanmelden als geïnteresseerd en bereid om een lastminuteboeking te nemen. Ze moeten dan dagen opgeven waarop ze direct bereid zijn om te komen naar het vaccinatiecentrum.”

Volgen de leveringen ondertussen?

Volgens Xavier De Cuyper, algemeen administrateur van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, zullen we eind deze maand aan 2,6 miljoen geleverde dosissen zitten. Als is dat nog niet helemaal zeker. En in elk geval een pak minder dan de 5 miljoen eerst vooropgesteld. “In het tweede kwartaal zijn er contractueel 12 miljoen voorzien. Als die ook echt geleverd worden, dan wordt een forse versnelling mogelijk.”

Kan er nog op een andere manier versneld?

Zeker. Dankzij een dubbele beslissing van de Hoge Gezondheidsraad. Die oordeelt, na het doornemen van het recentste onderzoek, dat het vaccin van AstraZeneca ook geschikt is voor 55-plussers. En zegt verder dat het interval tussen de twee spuitjes van Pfizer mag opgetrokken worden tot 35 dagen. “Daardoor kan de aangehouden reserve van dat laatste vaccin afgebouwd worden tot voorraad voor één week”, zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce.

Video wordt geladen...