© Mia Uydens

Uitgebrande Gildenhuis volgende week te koop

De eigenaars van het uitgebrande Gildenhuis in Herentals verkopen het pand. “Er zijn al geïnteresseerden”, zegt Lode Bolckmans voorzitter van de coöperatieve vennootschap Ons Volk, die eigenaar is van het Gildenhuis. “Eind januari stappen we naar de notaris.”

Marc HELSEN

Een zware brand verwoestte op 28 november 2015 eethuis Papatya in de Zandstraat en het aanpalende café Gildenhuis op de hoek van de Zandstraat en de Grote Markt. Sindsdien veroorzaakte het gebouw geregeld problemen van wateroverlast voor de buren. Een paar maanden na de brand donderde langs de Zandstraat ook een deel van de zijgevel naar beneden, iets waarbij gelukkig geen gewonden vielen. De verkoop is goed nieuws voor Herentals, dat van een veiligheids­risico én van een uitgebrande ruïne op een van zijn meest commerciële plaatsen verlost geraakt.

Eindafrekening

De beslissing tot verkoop viel toen de verzekeringen akkoord geraakten over het betalen van een aanzienlijke som voor de geleden schade. “Daarbij werd het gebouw niet als total loss beschouwd –wat wij als eigenaars liever hadden gezien- maar de verzekeringen keren ons nu toch een voor iedereen aanvaardbaar bedrag uit”, zegt Lode Bolckmans. “Via de verzekering moeten we nog de schade bij de buren regelen.”

Het gebouw is eigendom van de coöperatieve vennootschap Ons Volk. Daarvan hebben de vzw Christelijke Sociale Werken (de koepel van de ­arbeidersbeweging ACW, red.) en de vzw Parochiale Werken Herentals evenveel aandelen. Beide partners raakten het eens over de verkoop.

“Op het einde van januari moeten we onze balans klaar hebben”, zegt Bolckmans. “Die eind­afrekening hebben we nodig om naar de notaris te trekken om de verkoopsprocedure te bespreken. Dan wordt het Gildenhuis te koop gesteld.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER