Gerecht onderzoekt of geld van Kazachgate bij scouts terechtkwam

© BELGA

Het gerecht onderzoekt of er - via minister van staat Armand De Decker (MR) - smeergeld van Chodiev en co. terechtgekomen is bij een religieuze scoutsorganisatie, waarvan de Brusselse advocaat-generaal Jean-François Godbille voorzitter is. Dat schrijft De Standaard vrijdag.

Volgens de krant heeft het “nieuwe element” in het dossier waarbij “een magistraat” (Godbille) betrokken is, en waardoor het dossier werd overgedragen aan het parket-generaal, te maken met de bestemmeling van de 25.000 euro die begin 2012 werd overgeschreven vanop de rekening van de stichting van prinses Léa.

Le Soir en De Tijd onthulden al in november dat de advocate van Patokh Chodiev, Catherine Degoul, in 2012 een som van 25.000 euro stortte op de rekening van de liefdadigheidsfonds ‘Prins en prinses Alexander van België’, de stichting van prinses Léa.

Wie de opdrachtgever van de storting was, was destijds niet bekend. Degoul meldde dat De Decker haar de opdracht gaf, maar dat ontkent die laatste. Volgens prinses Léa gaf de Orde van Malta de opdracht, al wordt dat door de Orde ontkend.

Religieuze scouts

Nu blijkt dat het fonds de 25.000 euro van Degoul en De Decker mogelijk heeft doorgestort aan de Brusselse religieuze scouts van AFS. Tot nader order is dat niet bewezen, maar AFS staat wel in de lijst van organisaties die in 2012 geld hebben gekregen van het fonds van prinses Léa. Advocaat-generaal Jean-François Godbille is de voorzitter van de raad van beheer van AFS. Hij zou in het vizier van de onderzoekers van het dossier rond de Kazachgate gekomen zijn door telefonieonderzoek in een ander gerechtelijk onderzoek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen