Dries Van Langenhove wil onderzoeksrechter wraken die "vijandige tweets" likete

De advocaat van Kamerlid Dries Van Langenhove heeft een wrakingsverzoek ingediend voor onderzoeksrechter Annemie Serlippens. Dat meldt De Standaard en is intussen bevestigd aan VRT NWS. Uit een aantal tweets die de onderzoeksrechter likete, zou haar vooringenomenheid blijken.

Na onze uitzending van “Pano” over de uiterst-rechtse groepering Schild & Vrienden, uitgezonden in september 2018, is het parket van Gent een onderzoek gestart naar oprichter Dries Van Langenhove en enkele andere leden. Van Langenhove is intussen verkozen tot Kamerlid, in de Vlaams Belang-fractie

In de "Pano"-reportage was te zien hoe, in besloten chatgroepen, mogelijk racistische, antisemitische en seksistische beelden door de leden van de groepering werden gedeeld.

Het gerechtelijk onderzoek is in handen van onderzoeksrechter Annemie Serlippens. Maar de advocaat van Van Langenhove, wil Serlippens nu van de zaak laten halen omdat ze niet onpartijdig zou zijn.

Tweets

Joost Bosquet, de advocaat van Van Langenhove, heeft daartoe een tien pagina’s tellende verzoekschrift tot wraking ingediend. 

Daarin zitten screenshots van verschillende tweets die door Serlippens geliket zouden zijn. Een daarvan is het korte gedicht "Van Theo's en Driezen" van Stijn De Paepe (lees verder onder de tweet).

En deze tweet van IT’er Saïd Bataray, die de draak steekt met een bericht van Van Langenhove (lees verder onder de tweet):

Advocaat Bosquet schrijft in zijn wrakingsverzoek dat de onderzoeksrechter “door dit bericht te liken stelt dat zijn cliënt ranzig en fascistisch is”. Bosquet wijst erop dat het onderzoek naar Van Langenhove destijds al liep en dat zijn cliënt een maand later ook in verdenking werd gesteld door Serlippens.

In de lijst met berichten die Serlippens de voorbije jaren geliket heeft, zijn de bewuste likes niet meer terug te vinden. Waarschijnlijk werden de screenshots dus al langer geleden gemaakt.

Tweede wrakingsverzoek

Het is het tweede wrakingsverzoek tegen Serlippens op korte tijd. Twee weken geleden werd ze nog gewraakt door Hans Rieder, de advocaat van de vroegere Optima-topman Jeroen Piqueur. 

Serlippens had in een document “gepleegde feiten” geschreven in plaats van “vermeende feiten”. Het Gentse parket-generaal stapt naar het hof van Cassatie om de wraking aan te vechten.

Mogen rechters geen berichten liken?

(Onderzoeks)rechters mogen gerust actief zijn op sociale media, zegt voormalig rechter en voorzitter van het hof van assisen in Antwerpen Edwin Van Fraechem in het Radio 1-programma “Nieuwe feiten”.

Want, zo legt Van Fraechem uit, “in principe is er het recht op vrije meningsuiting”. “Maar dat recht is niet absoluut. Iedere burger heeft ook het recht op een eerlijk proces, volgens artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.” 

En dat betekent dat rechters de plicht hebben tot terughoudendheid. Door bepaalde tweets te schrijven of te liken kan daarbij de schijn van onpartijdigheid in het gedrang komen. “Men moet zich onthouden van commentaar op zaken die men bijvoorbeeld behandelt”, aldus Van Fraechem, “maar ook in het uiten van politieke, filosofische, religieuze of morele ideeën.” 

“Dat is namelijk heel gevaarlijk voor de onafhankelijkheid van de rechter. Dat is het gevaar van Twitter.” Want, zo merkt Van Fraechem op, dat is mogelijk voer voor advocaten. In rechtszaken kunnen ze namelijk de profielen van rechters op sociale media onder het vergrootglas leggen en kijken of er niets wijst op enige partijdigheid.

Beluister hier het gesprek met voormalig rechter Edwin Van Fraechem in "Nieuwe feiten" op Radio 1;

Meest gelezen