Direct naar artikelinhoud
NieuwsCatalaanse zaak

Europees Parlement heft immuniteit van ex-leider Catalonië Puigdemont op: bal ligt nu in kamp van Belgische Justitie

Carles Puigdemont.Beeld © Stefaan Temmerman

Het Europees Parlement heft de parlementaire immuniteit van de Catalaanse politici Carles Puigdemont, Antoni Comín en Clara Ponsatí op. Gisteren vond daarover een geheime stemming plaats. Spanje vraagt de aanhouding voor hun betrokkenheid bij het onafhankelijkheidsreferendum van 2017. 

De Europarlementsleden hielden gisteren een geheime stemming over de opheffing van de immuniteit van Puigdemont en diens oud-ministers Antoni Comin en Clara Ponsanti. Omdat het parlement sinds het losbarsten van de coronacrisis vanop afstand stemt, kon het resultaat pas deze morgen bekendgemaakt worden.

Wat betekent dit?

Nu de immuniteit is opgeheven, verschuift de aandacht opnieuw naar het Belgische gerecht. De procedures rond de Europese aanhoudingsbevelen die Spanje tegen Puigdemont en Comin had uitgevaardigd, waren uitgesteld omdat ze parlementaire immuniteit genoten. Nu moet het Belgische gerecht oordelen over een aanhouding en eventuele uitlevering.

Waar gaat dit over?

Het Spaanse gerecht vervolgt Puigdemont, Comin en Ponsanti, die momenteel in Schotland verblijft, voor hun betrokkenheid bij het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van 2017. De drie waren na het referendum naar België gevlucht. Bij de Europese verkiezingen van mei 2019 werden Puigdemont en Comin verkozen in het Europees Parlement. Na een maandenlange juridische strijd konden ze begin 2020 hun zetel opnemen.

Hoger beroep

De drie Catalanen hebben intussen aangegeven dat ze opnieuw naar het Europese Hof van Justitie trekken. Ze menen dat het Spaanse hooggerechtshof niet bevoegd is om zo'n verzoek tot aanhouding te doen. De drie parlementsleden blijven ook de "politieke aard" van de procedures tegen hen aan de kaak stellen.

In een interview met de krant La Repubblica zei Puigdemont zaterdag dat een opheffing van de immuniteit "een aanslag op de onafhankelijkheid van het Europees Parlement zelf" zou zijn.

CD&V onthoudt zich

De groene fractie stuurde gisteren alvast een persmededeling uit om haar verzet tegen de opheffing publiek te maken. “Het politiek conflict in Catalonië en Spanje moet met politieke middelen worden opgelost, niet door middel van justitie”, stelde Sara Matthieu (Groen).

Ook onder de andere Vlaamse parlementsleden bestond er veel verzet of terughoudendheid om in te gaan op het Spaanse verzoek. Zo koos CD&V voor een onthouding. “Gelet op de directe betrokkenheid van het Belgische gerecht in deze zaak, willen we ons afzijdig opstellen. Tegelijk willen we ons ook niet uitspreken over de schuld of onschuld van de drie individuen”, zei Tom Vandenkendelaere.