Thuiswerk daalt: ‘Basisvoorwaarde voor versoepelingen’

Versoepelingen kunnen enkel als voldoende mensen zich laten vaccineren. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht benadrukt op de persconferentie van het Crisiscentrum. Van Gucht ziet het plateau van het aantal coronabesmettingen aanhouden, maar wijst daarbij op het belang van thuiswerk.

Het aantal patiënten met corona in de Belgische ziekenhuizen gaat nog altijd in stijgende lijn. Uit voorlopige cijfers blijkt dat zij maandag met 1.998 waren, 61 meer dan in het weekend. Het aantal besmettingen lag op gemiddeld 2.336 per dag. Dat is een lichte daling (-3 procent) van het weekgemiddelde. Bij de coronadoden is er wel een toename merkbaar. Het weekgemiddelde ligt nu op 26,3 per dag, een stijging met 11 procent.

‘Versoepelingen kunnen enkel onder beschermende mantel vaccin’

‘Voorlopig ziet het ernaar uit dat we het plateau van de voorbije maanden niet verlaten’, aldus Steven Van Gucht over het aantal coronabesmettingen. ‘Een stijging blijft uit. Jullie vastberadenheid loont.’ De viroloog benadrukte wel dat we de inspanningen moeten volhouden.

‘De versoepelingen kunnen enkel doorgaan onder de beschermende mantel van het vaccin en op voorwaarde dat de vaccinatiecampagne kan voortgezet worden’, waarschuwde Van Gucht. Hij verwees daarbij nog eens naar de dalende evolutie van het aantal overlijdens in woonzorgcentra sinds de vaccinatie daar begon. ‘We zien duidelijk dat de vaccinatiecampagne in het Verenigd Koninkrijk zijn vruchten afwerpt en we hopen dat binnen enkele weken ook te zien in onze ziekenhuizen.’

‘Mogelijk zijn er lichte reacties zoals hoofdpijn, misselijkheid of koorts’, aldus de viroloog, die meegaf dat paracetamol kan helpen. Van Gucht wees er ook op dat de overgrote meerderheid van de mensen die gevaccineerd worden, daar geen last van hebben. ‘Ondertussen werden wereldwijd meer dan 300 miljoen mensen gevaccineerd tegen zonder onverwachte neveneffecten.’

Die staan volgens Van Gucht bovendien in contrast met de gevolgen van een covid-besmetting, zoals een ziekenhuisopname (bij 7 procent van de besmettingen) of overlijden (1 procent). ‘Veel mensen ondervinden geen of milde gevolgen van een besmetting, maar wie wil meedoen aan die loterij?’

‘Wie zich niet laat vaccineren, zal vroeg of laat besmet worden met dit virus, dit virus gaat niet verdwijnen’, benadrukte Van Gucht nog.

Thuiswerk neemt af

De viroloog stak ten slotte nog de thuiswerkers een hart onder de riem: ‘Het is door jullie dat we de scholen kunnen openhouden en perspectief kunnen bieden aan sectoren zoals de horeca. We willen daarom de werkgevers en werknemers nogmaals danken voor deze opoffering.’ Van Gucht noemde thuiswerk in deze laatste fase van de pandemie ‘nog steeds een basisvoorwaarde om versoepelingen op andere vlakken toe te laten’.

De voorbije weken was er echter meer woonwerkbeweging. ‘Nu is er gemiddeld 19 procent meer thuiswerk dan in normale tijden, enkele weken geleden was dat nog 26 procent. Ter vergelijking: in oktober, vlak voor het uitbreken van de tweede golf, was thuiswerk verminderd tot 15 procent.’

‘We zien dat het merendeel van de besmettingen, bijna een op de vier of 23 procent, thuis wordt opgelopen, gevolgd door besmettingen via collega’s op het werk met 8 procent’, aldus Van Gucht. Nog eens 8 procent van besmettingen wordt bij vrienden of familie opgelopen.

 (rvs, cevt, avh)