Ook Verenigde Arabische Emiraten zijn nu een fiscaal paradijs

Ook de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) moeten zichzelf nu een fiscaal paradijs noemen. Dat staat in een rapport van het Tax Justice Network, dat een onderzoek voert naar naties die bedrijven en particulieren de mogelijkheid bieden om de fiscale regels in hun thuisland te ontwijken en daarmee belangrijke financiële baten te genereren.

Het Tax Justice Network erkent dat de gehanteerde praktijken niet illegaal zijn, maar wel op ethische bezwaren botsen.

Maagdeneilanden

De Britse Maagdeneilanden blijven volgens het rapport het belangrijkste belastingparadijs ter wereld, gevolgd door de Kaaimaneilanden en Bermuda. Daarna volgen Nederland, Zwitserland, Luxemburg, Hongkong, Jersey en Singapore. ‘Maar voor de eerste keer hebben nu ook de Verenigde Arabische Emiraten zich bij de tien grootste fiscale paradijzen van de wereld gevoegd’, aldus het Tax Justice Network.

De onderzoekers stelden vast dat een aantal multinationals vorig jaar een bedrag van 218 miljard dollar aan directe buitenlandse investeringen naar de Verenigde Arabische Emiraten hadden gekanaliseerd om hun fiscale lasten te verminderen. ‘Op die manier dreven de Verenigde Arabische Emiraten hun financiële activiteit met bijna 180 procent op’, aldus het rapport. Opmerkelijk was dat deze financiële stromen een traject langsheen Nederland hadden gevolgd.

Woordvoerders van het Nederlandse ministerie van financiën merkten in een reactie tegenover het persbureau Reuters op dat inspanningen worden gedaan om geldstromen naar landen met fiscaal gunstige regimes door extra heffingen te ontmoedigen en te vermijden dat Nederland voor fiscale ontwijking zou kunnen worden gebruikt. De woordvoerders drukten echter twijfels uit over de omvang van de trafieken.

Pandemie

De onderzoekers zeggen dat de opmars van de Verenigde Arabische Emiraten als fiscaal paradijs wellicht aan de uitbraak van de coronapandemie moet worden toegeschreven. ‘Dubai was door de uitbraak van de coronacrisis zwaar getroffen’, erkent het Tax Justice Network.

‘De lockdowns hebben het toerisme en de shopping-activiteit sterk ondermijnd. Anderzijds woog ook de daling van de olieprijzen bijzonder sterk op de financiële slagkracht van het land. Vele expats, die de meerderheid van de bevolking uitmaken, beslisten om te vertrekken. Hierdoor maakte de lokale vastgoedmarkt eveneens een moeilijke periode door.’

‘Om die impact te kunnen compenseren, beslisten de Emiraten een aantal regels te versoepelen om meer internationale bedrijven te overtuigen zich in het land te vestigen’, zegt het rapport. ‘Daarbij werd onder meer van gunstige fiscale voorwaarden gebruik gemaakt, terwijl aan rijke buitenlanders de mogelijkheid werd geboden een verblijfsvergunning te kopen.’

Het land werd daarvoor al door de Financial Action Task Force op de vingers getikt. Om het probleem aan te pakken beslisten de Verenigde Arabische Emiraten tot de oprichting van een nieuwe overheidsdienst die de strijd tegen witwaspraktijken en de financiering van het terrorisme moet coördineren.

Volgens het Tax Justice Network verliezen landen door fiscale ontwijking wereldwijd jaarlijks een bedrag van 245 miljard dollar aan inkomsten.

België staat in de ranglijst van fiscale paradijzen op een zestiende plaats. Dat heeft volgens de onderzoekers vooral te maken met de sterke financiële activiteit van multinationals die in het land operationeel zijn.

(tb)

Meer