©  David Van Hecke

Tweede graad middelbaar onderwijs nog voor paasvakantie voltijds naar school

Scholen mogen hun leerlingen van het derde en het vierde secundair al in de week voor de paasvakantie voltijds contactonderwijs aanbieden. Tenzij de coronacijfers weer de hoogte in schieten.

lc

Vrijdag besliste het overlegcomité dat leerlingen van het secundair na de paasvakantie weer voltijds naar scholen mogen. Dinsdagavond is dit verder besproken tussen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en de onderwijspartners. De socialistische vakbond had al voor de vergadering bezwaren geuit tegen die voltijdse contactlessen. Ook de andere vakbonden vinden het te vroeg voor versoepelingen. Op 24 maart is er opnieuw overleg, als blijkt dat tegen dan niet aan alle voorwaarden is voldaan, kunnen de scholen niet openen, vinden de vakbonden. Ondanks de tegenstribbelende vakbonden is er - weliswaar op voorwaarde van een gunstige epidemiologische toestand - beslist dat leerlingen van het derde en het vierde secundair al een week voor de vakantie naar school mogen.

LEES OOK. Vakbonden leggen zich nog niet neer bij voltijds fysiek onderwijs na Pasen

Na de paasvakantie - dus vanaf 19 april - mogen dan ook leerlingen van het vijfde, zesde en zevende secundair weer naar voltijds naar school. Scholen krijgen weliswaar de keuze om al dan niet voltijds contactonderwijs aan te bieden. “We willen stap voor stap meer contactonderwijs mogelijk maken, maar we blijven voorzichtig”, zegt Weyts.

Niet normaal

Sinds de herfstvakantie mogen scholieren van de tweede en derde graad maar voor maximaal de helft van de tijd contactonderwijs op school krijgen. Dat zal dus veranderen. Tenzij de coronacijfers weer de hoogte in schieten. “Het is ook geen terugkeer naar de normaliteit: de strenge veiligheidsmaatregelen moeten nog altijd nageleefd worden binnen én buiten de schoolmuren. We vragen ook opnieuw om het onderwijspersoneel voorrang te geven bij vaccinatie. Het onderwijs is een essentiële sector en het onderwijspersoneel vervult een cruciale taak”. 

LEES OOK. In drie stappen naar het rijk der vrijheid: eindelijk is er een exitplan

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer