Makers Spoetnik-coronavaccin eisen excuses van Europa na “ongepaste” opmerking: “Russische roulette”

 ©  AFP

De makers van het Russische coronavaccin Spoetnik V eisen verontschuldigingen van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. Topvrouw Christa Wirthumer-Hoche had geadviseerd het middel niet via een spoedprocedure goed te keuren. Ze vergeleek dat met “Russische roulette”.

Die opmerking schoot de makers van het vaccin in het verkeerde keelgat. “We eisen een publieke verontschuldiging”, staat te lezen op Twitter. “Het EMA deed dergelijke uitspraken niet over andere vaccins. Ze zijn ongepast en ondermijnen de geloofwaardigheid van het EMA en het beoordelingsproces.” Ook de Russische regering reageerde teleurgesteld. Een woordvoerder van het Kremlin noemde de vergelijking met Russische roulette, een spel op leven en dood waarin enkel het hebben van geluk een factor is, “betreurenswaardig” en “ongepast”.

Spoetnik V werd al in 46 landen goedgekeurd, maar nog niet door het EMA. Enkele lidstaten hebben wel al dosissen besteld. Hongarije heeft het Russische vaccin zelfs in gebruik genomen. De Oostenrijkse Wirthumer-Hoche had in een interview de vraag gekregen of haar land het middel ook zelf moest goedkeuren. Dat zag ze absoluut niet zitten. “Spoetnik V kan in de toekomst mogelijk op de markt worden gebracht, als we de benodigde gegevens hebben onderzocht”, benadrukte ze.(agg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen