woensdag 10 maart 2021 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

  Yorick Jansens

Uitvinder

Oud-directeur Philips Hasselt Lou Ottens overleden

Eindhoven

Lodewijk ‘Lou’ Ottens, de ingenieur die bij Philips Hasselt het cassettebandje uitvond, is zaterdag op 94-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Duizel bij Eindhoven. Ottens, een geboren Groninger, werd in 1960 hoofd van de afdeling Productontwikkeling bij Philips Hasselt - waar nu de Corda Campus ligt - en ontwikkelde er o.a. een draagbare bandopnemer. Later werkte hij met zijn Hasselts team in het geheim aan een compacte cassette waarop je geluiden kon registreren. De raad van bestuur in Eindhoven wist aanvankelijk van niks.

In 1963 werd het cassettebandje voorgesteld op de jaarlijkse Funkaustellung in Berlijn en de Hasseltse vinding zou de wereldwijde standaard worden. In totaal vlogen meer dan 100 miljard muziekcassettes over de toonbank.

Lou Ottens (midden), uitvinder van de muziekcassette. RR 

Ottens klom op tot directeur bij Philips Hasselt - het aantal personeelsleden groeide tot meer dan 5.000 - en vervolgens werd hij baas van de Audiodivisie. Zo stond hij mee aan de wieg van de compact disk die een digitale revolutie veroorzaakte in de muziekwereld... en de cassette na twintig jaar van de troon stootte. (km)

LEES OOK. Geheime Hasseltse uitvinding beleeft na halve eeuw tweede jeugd

De cassette laat zich niet kisten

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws