Direct naar artikelinhoud
NieuwsRuimte

Geheim achter mysterieuze wolk op Mars ontsluierd

Deze foto's van ESA geven een duidelijk beeld van hoe de wolk aangroeit.Beeld AFP

Op Mars is geregeld een vreemde langwerpige wolk te zien die zich tot honderden kilometers uitstrekt en dan in enkele uren weer verdwijnt. Wat de wetenschappers met een pak vragen heeft opgescheept. Maar, dankzij de Europese sonde Mars Express zijn die opgelost, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA gemeld.

De witte wolk hangt in de buurt van de vulkaan Arsia Mons, net ten zuiden van de evenaar. De sonde heeft deze sluier gedurende de lente en de zomer dagelijks zien groeien en vervagen, en heeft opvallende beelden teruggestuurd. Wetenschappers haalden er ook data bij van andere Mars-verkenners.

De wolk is op zijn grootst zo’n 1.800 kilometer lang en 150 kilometer in doorsnee. Het is een orografische wolk – de grootste ooit op de rode planeet gezien – wat betekent dat ze ontstaat als gevolg van wind die Arsia Mons omhoog stuwt. De vochtige lucht condenseert daarna op koelere hoogten.

De wolk kent een snelle dagelijkse cyclus die zich maandenlang elke ochtend herhaalt. Ze begint voor zonsopgang te groeien op de westelijke helling van Arsia Mons en breidt zich vervolgens gedurende twee en een halfuur in westelijke richting uit, waarbij ze op een hoogte van 45 km opmerkelijk snel groeit – met meer dan 600 kilometer per uur.

Dan stopt ze met uitrekken, maakt zich los van haar oorspronkelijke plaats en wordt nog verder naar het westen getrokken door de winden op grote hoogte, vooraleer in de late ochtend te verdampen wanneer de luchttemperatuur stijgt met de opkomende zon.

De bevindingen zijn gepubliceerd in het vakblad Journal of Geophysical Research.