In kaart | Hier werden de meeste coronaboetes uitgedeeld

 ©  Fred Debrock

In Vlaanderen en Brussel werden op een jaar tijd al 127.505 coronaboetes uitgedeeld. Nergens werden er zoveel boetes uitgedeeld als in de hoofdstad. Bij de Vlaamse provincies spant Oost-Vlaanderen de kroon. Dat blijkt uit een rondvraag van Het Nieuwsblad.

Laurence Torck

De boetes werden uitgeschreven voor allerlei soorten overtredingen van de coronamaatregelen, zoals het niet dragen van een mondmasker, samenscholingen en het organiseren of deelnemen aan lockdownfeestjes.

Bijna exact een jaar geleden ging ons land voor het eerst in lockdown en werden we plots geconfronteerd met coronamaatregelen: afstand houden, een verbod op samenscholen, een mondmasker dragen enzovoort. Maar die werden niet altijd even goed nageleefd.

Oost-Vlaanderen: 23.846 boetes

In Vlaanderen werden de meeste coronaboetes uitgedeeld in Oost-Vlaanderen, namelijk 23.846 boetes in een jaar tijd. Ondanks dat hoge cijfer benadrukt de politie van Sint-Niklaas dat er niet altijd meteen een boete wordt uitgeschreven. ‘Het is de bedoeling dat we de veiligheid van de mensen garanderen, niet dat we hen op kosten jagen’, vertelt de politie. ‘Zulke boetes kunnen leiden tot gezinsdrama’s. Maar we stellen wel duidelijke grenzen, ook al zijn die niet voor iedereen even aangenaam. Wie na een eerste verwittiging opnieuw wordt betrapt, gaat sowieso op de bon.’

Antwerpen: 21.762 boetes

In de provincie Antwerpen werden er in totaal al 21.762 boetes uitgedeeld, met de meeste boetes in Antwerpen zelf. Daar werden er 7.981 boetes uitgedeeld. In de politiezone Mechelen-Willebroek werden er 2.470 boetes uitgedeeld.

West-Vlaanderen: 19.577 boetes

Nergens in West-Vlaanderen werden er zo veel coronaboetes uitgedeeld als in Kortrijk. Daar werden het afgelopen jaar 2.429 boetes uitgedeeld.

Toch was het volgens de politie in West-Vlaanderen niet altijd even gemakkelijk om boetes uit te schrijven. ‘In het begin was er veel discussie met de burgers, en dan gingen we ook de dialoog aan. Maar naarmate de regels duidelijker werden, blokten we dat ook af. En eigenlijk reageren de meesten daar goed op. Mensen zijn zich goed bewust van het feit dat ze regels overtreden, bijvoorbeeld bij samenscholingen of feestjes. Er wordt nog weinig gediscussieerd en de meesten aanvaarden hun boete. Dat is anders bij overtredingen tegen de nachtklok. Omdat die bestuurders vaak ook onder invloed zijn, hebben ze tweemaal prijs. Dan is er vaak meer verbale agressie’, vertelt korpschef Johan Geeraert van politiezone Polder.

Vlaams-Brabant: 14.517 boetes

In Vlaams-Brabant werden in totaal 14.517 boetes uitgedeeld, waarvan de meeste in Leuven. Daar staat de teller op 3.056. ‘De pandemie leidde tot een heel andere daginvulling. Terwijl ik mij anders bezighoud met onder meer het garanderen van de veiligheid en het goede verloop van carnavalsstoeten, wielerkoersen en andere evenementen, kwam die agenda plots blanco te staan. De markten bleven gelukkig wel grotendeels bewaard. Daar waren we zeker in de beginperiode nodig om alles in goede banen te leiden’, zegt hoofdinspecteur en coördinator van de wijkpost Scherpenheuvel-Zichem Paul Janssens.

Limburg: 9.115 boetes

Limburg telt voorlopig het laagste aantal coronaboetes met 9.115 boetes in totaal. De meeste werden uitgedeeld in de politiezone Limburg Regio Hoofdstad. In Hasselt werden de meeste boetes uitgeschreven, namelijk 1.593. In Genk werden er 971 boetes uitgedeeld.

Brussel: 38.688 boetes

Voor Brussel zijn er geen aparte cijfers per gemeente. In het hele gewest werden er samen 38.688 coronaboetes uitgedeeld. Volgens de politie van Anderlecht is het opvallend hoeveel kliktelefoontjes van buurtbewoners er binnenkwamen. Maar iedereen een boete geven heeft volgens de politie weinig nut. ‘Vaak gaat het om mensen die handelaars verklikken of klagen over hangjongeren. Makkelijk is het zeker niet. Het heeft weinig zin om iedereen een boete aan te smeren. Sommigen kunnen die toch niet betalen. Dan kiezen we liever voor de sensibiliserende middenweg. Hardleerse mensen vliegen uiteraard wel op de bon’, klinkt het.