Direct naar artikelinhoud
NieuwsBrussel

Brussel behoudt avondklok en andere lokale coronamaatregelen zeker tot en met 31 maart

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS)Beeld BELGA

De strengere Brusselse avondklok sneuvelt voorlopig nog niet. Na een Gewestelijke Veiligheidraad werd beslist om de avondklok en de andere lokale Brusselse coronamaatregelen te verlengen tot en met 31 maart. 

Op basis van het volgend Overlegcomité van 26 maart wordt beslist hoe het vanaf april verder moet met de strengere Brusselse coronamaatregelen, die aan het eind van deze maand al een half jaar in voege zijn. 

Het gaat niet alleen om de avondklok van 22 uur tot 6 uur, maar ook een algemene mondmaskerverplichting op het hele Brusselse grondgebied, een verbod op alcoholgebruik in de openbare ruimte en de sluiting van alle winkels om 20 uur.

Avondklok

Nu het debat over de avondklok weer oplaait en zelfs verschillende Brusselse parlementsleden die in de meerderheid zetelen de strenge Brusselse avondklok in twijfel trokken, besliste Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) om vandaag de Gewestelijke Veiligheidsraad te laten bijeenkomen. Doel was de gemeentelijke instanties in te lichten over de beslissingen van het Overlegcomité van afgelopen vrijdag, maar ook de lokale Brusselse coronamaatregelen lagen op tafel. 

Op die Gewestelijke Veiligheidsraad tekenden niet alleen de minister-president en de 19 Brusselse burgemeesters present, maar ook onder meer de korpscheffen van de zes Brusselse politiezones en de Procureur des Konings van Brussel.

skyline BrusselBeeld Marc baert

Overlegcomité

Er wordt voorlopig dus niet gemorreld aan die lokale coronamaatregelen. Het kabinet van minister-president Vervoort wijst op “de nog altijd ernstige epidemiologische situatie in het Brussels gewest”. Het Hoofdstedelijk Gewest kent op dit ogenblik met een incidentie van 360 coronagevallen op 100.000 inwoners het hoogste cijfer van ons land.

De lokale Brusselse coronamaatregelen duren minstens tot en met 31 maart voort. “Vanaf 26 maart zullen die maatregelen op basis van de evolutie van de gezondheidssituatie, de vordering van de vaccinatiecampagne en het buitenplan van het Overlegcomité opnieuw worden geëvalueerd. Indien de sanitaire situatie het toelaat, zal de avondklok op 1 april worden afgestemd op wat het Overlegcomité daarover heeft beslist", luidt het.