Direct naar artikelinhoud
OverzichtLand per land

Heel wat landen strenger dan België: dit zijn de coronacijfers en -maatregelen in de rest van Europa

Heel wat landen strenger dan België: dit zijn de coronacijfers en -maatregelen in de rest van Europa
Beeld AFP

Het aantal besmettingen met het coronavirus is de voorbije week in de Europese Unie met 9 procent toegenomen. Daarmee komt een einde aan de veelbelovende daling van de voorgaande zes weken. Maar rechtvaardigen de besmettingscijfers het dichthouden van de grenzen? Hoe doen onze buurlanden het? Wat is de situatie in onze favoriete vakantielanden? En vooral: wat zou je er kunnen doen mocht je er toch met vakantie mogen?

Vooreerst: in Europese context zit ons land qua besmettingsgraad in de middenmoot. België staat met 206 nieuwe besmettingen per miljoen inwoners op positie 17 van de 31 Europese landen (de 27 EU-lidstaten plus Zwitserland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en IJsland). Die rangschikking komt van de Johns Hopkins Universiteit, volgens het zevendaags gemiddelde. De veertiendaagse stijging van het aantal gevallen in ons land bedraagt 15%.

Frankrijk: wil geen toeristen

Dé favoriete vakantiebestemming van de Belg. Met een zevendaags gemiddelde van 327 nieuwe besmettingen per miljoen inwoners (b/mln) staat Frankrijk zes posities hoger in de ranglijst dan België. De veertiendaagse stijging van het aantal gevallen bedraagt in Frankrijk 12%. De curve gaat er dus iets minder steil omhoog dan in ons land. In heel Frankrijk geldt een avondklok van 18 tot 6 uur. Wie ze schendt, krijgt een boete van 135 euro, in geval van recidive loopt die op tot 3.750 euro.

Naast restaurants en bars zijn ook bioscopen, theaters en musea gesloten. Skiliften blijven dicht, parken en stranden zijn toegankelijk. Winkels zijn open, de mondmaskerplicht geldt op het openbaar vervoer en in winkels, maar in een groot deel van het land ook op straat. Frankrijk verbiedt niet-essentiële reizen naar het land. Wie toch een geldige reden heeft, moet bij aankomst een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur oud voorleggen. Enkel transporteurs, grensarbeiders en bewoners van grensgebieden zijn van deze verplichting vrijgesteld.

Nederland: eerst 10 dagen in quarantaine

Qua besmettingsgraad leunen onze noorderburen met 265 besmettingen per miljoen inwoners dicht bij ons aan. De veertiendaagse stijging bedraagt 19%. Tot minstens 15 maart blijft Nederland in een strenge lockdown. De avondklok gaat er in om 21 uur en eindigt om 4.30 uur. Nederlanders mogen buitenkomen met maximaal twee personen die niet tot hun huishouden behoren. Alle horeca, inclusief coffeeshops, zijn gesloten. Enkel essentiële winkels zijn open. Dieren- en pretparken, zwembaden, sauna’s en welnesscentra blijven dicht. Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice zijn op slot.

Reizigers uit ons land moeten in Nederland 10 dagen in quarantaine. Is de testuitslag op de vijfde dag negatief, dan kan de quarantaine worden verbroken. Je moet niet in quarantaine, als je alleen door Nederlandse regio’s rijdt zonder te stoppen. Reizigers vanaf 13 jaar die met het openbaar vervoer naar Nederland reizen, moeten een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur laten zien. Wie met de auto naar Nederland reist, is hiervan vrijgesteld, maar de regering overweegt ook daar een negatieve test te verplichten.

Italië: curve gaat snel omhoog

De Italianen staan qua besmettingsgraad acht posities hoger dan wij en doen het dus slechter. Italië telt 338 besmettingen per miljoen inwoners en de curve gaat er snel omhoog: er is een veertiendaagse stijging met 51%. De dodentol in Italië rondde maandag, precies een jaar nadat het als eerste Europese lidstaat in lockdown ging, de kaap van 100.000 (op 60 miljoen inwoners). Ons land telt vandaag 22.292 coronadoden op 11 miljoen inwoners.

In heel Italië is een avondklok in voege van 22 tot 5 uur, behalve in witte zones waar de avondklok begint om 23.30 uur. Tot 27 maart is elke verplaatsing tussen regio’s of autonome provincies verboden. Tot zeker 6 april blijven de skigebieden gesloten. Bars en restaurants sluiten om 18 uur. Maximaal 4 personen zijn toegelaten aan een tafel. Musea mogen open op weekdagen maar culturele centra, bioscopen, theater- en concertzalen, fitnesscentra, zwembaden, discotheken en casino’s blijven dicht. 

Wil je als Belg naar Italië reizen, dan moet je een verklaring op eer bij hebben die aantoont dat het om een essentiële reis gaat. Bovendien moet je een negatief resultaat kunnen voorleggen van een test die hoogstens 48 uur voor je aankomst werd afgenomen. Anders moet je 14 dagen in quarantaine.

Spanje: derde golf lijkt voorbij

Vorige zomer getuigden Belgische toeristen in Spanje dat ze zich daar veiliger voelden dan in eigen land. Spanje staat momenteel vier posities lager dan België qua besmettingsgraad en doet het dus beter: met 154 gevallen per miljoen inwoners. De curve daalt er opmerkelijk sterk met -96%. De derde besmettingsgolf die Spanje begin januari overspoelde, lijkt tot stilstand gekomen.

Het gebruik van een mondmasker is in het hele land verplicht op openbare plaatsen voor iedereen vanaf 6 jaar. In heel Spanje geldt ook een avondklok van 23 tot 6 uur en het is verboden om met meer dan zes mensen samen te komen. Autonome regio’s kunnen hun grondgebied sluiten voor niet-essentiële verplaatsingen. Zo is heel Andalusië voor onbeperkte duur gesloten, net als Asturië, Catalonië, Galicië, La Rioja, Melilla en Navarrra.

Wie uit ons land komt, moet een verklaring op eer bij hebben dat het om een essentiële reis gaat en die moet gelinkt zijn aan het Passenger Locator Form. Het tonen van een recente negatieve test is vereist voor alle reizigers vanaf 6 jaar. De Canarische eilanden Lanzarote en La Graciosa sluiten hun grenzen ten minste tot en met morgen, maar toeristen die een reservering hebben in een hotel of goedgekeurde toeristische accommodatie kunnen toch naar die eilanden reizen, net als residenten.

Portugal: iedereen in z'n kot

Portugal bekleedt qua besmettingsgraad de meest benijdenswaardige positie van alle EU-lidstaten: 77 gevallen per miljoen inwoners. Bovendien maakt de curve er een scherpe daling, al is die met -59% minder spectaculair dan die van buurland Spanje. Begin februari kreunden de Portugese ziekenhuizen nog onder de druk, maar vorige week daalde het aantal gehospitaliseerde Covidpatiënten er tot het laagste niveau in vier maanden. Het land deed het relatief goed in de eerste golf, maar kampte begin dit jaar met een piek in infecties en overlijdens, door de snelle verspreiding van de Britse variant en de soepele maatregelen rond kerst.

De noodtoestand in Portugal blijft zeker tot 16 maart gelden. Wil je om essentiële redenen toch naar Portugal reizen, dan moet je een negatieve test voorleggen die niet ouder is dan 72 uur én in het Engels is opgesteld. Portugezen moeten ‘in hun kot’ blijven, tenzij voor de aankoop van levensmiddelen en om gezondheidsredenen. Scholen zijn gesloten, net als niet-essentiële winkels, cafés en restaurants.

Duitsland: zelftests vliegen de deur uit

Onze oosterburen doen het beter dan wij: met 99 besmettingen per miljoen inwoners staat Duitsland negen posities lager op de ranglijst dan België. De besmettingscurve steeg er de voorbije veertien dagen met 11%, iets minder steil dan de onze. Duitsland bracht vorige week zelftests op de markt en die vliegen de deur uit. Zaterdag waren ze voor het eerst te koop in de Aldi-winkels, waar ze 25 euro per verpakking van vijf kosten. Maandag begon de tweede fase van de versoepeling van de lockdown. Zo gingen boeken- en bloemenwinkels en tuincentra weer open, en mogen twee gezinnen elkaar weer ontvangen, met een maximum van vijf volwassenen. Restaurants en toeristische attracties blijven dicht. Toeristische overnachtingen zijn verboden. In het openbaar vervoer en in winkels moeten medische mondmaskers gedragen worden.

Als je naar Duitsland wil reizen voor je werk of andere dringende redenen, moet je vooraf contact opnemen met de autoriteiten en je hotel om te weten welke documenten je moet voorleggen. Wie uit ons land Duitsland binnenkomt, moet ten vroegste 48 uur voor vertrek of ten laatste 48 uur na aankomst een test laten doen.

Zweden: ‘voorbeeldland’ telt twee keer zoveel besmettingen

Vorig jaar haalden tegenstanders van onze strenge maatregelen vaak Zweden aan als het ‘voorbeeldland’ dat lage cijfers kon voorleggen zonder zware beperkingen op te leggen. Maar kijk: Zweden staat 12 posities hoger dan België en doet het dus opmerkelijk slechter. Met 391 gevallen per miljoen inwoners zitten de Zweden met bijna dubbel zoveel besmettingen als wij. Bovendien stijgt de Zweedse besmettingscurve sneller dan de onze: +25%.

Maar Zweden laat Belgische reizigers wel toe. Tot 31 maart moeten reizigers vanaf 18 jaar bij aankomst een negatief testresultaat van hoogstens 48 uur oud voorleggen. Hotels, restaurants en bars zijn open en mogen maximaal 4 personen per tafel toelaten. De verkoop van alcoholische dranken na 20 uur is verboden. Bars en restaurants moeten om 20.30 uur sluiten.