Rawpixel Ltd.

Veilig (online)daten? Sensoa geeft tips, maar: "Loopt het toch mis, doe dan altijd aangifte"

Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, roept op om altijd aangifte te doen wanneer je slachtoffer wordt van geweld binnen de context van een date. Veel mensen, holebi's en hetero's, spreken immers af via een app. Hoe een ontmoeting met iemand die je nog niet goed kent zal verlopen, kan je nooit helemaal op voorhand weten. Toch zijn er enkele tips die je kan toepassen om de risico's zo beperkt mogelijk houden.

Sensoa doet de oproep om altijd aangifte te doen van geweld binnen de context van een date na de moord op een 42-jarige homoseksuele man afgelopen weekend in Beveren. Het slachtoffer zou in contact gekomen zijn met de verdachten via een dating-app. Mogelijk zou hij zo in de val gelokt zijn. Het parket geeft weinig informatie omdat de drie verdachten minderjarig zijn. Er wordt onder meer onderzocht of het om een uit de hand gelopen overval gaat en of er sprake is van homohaat. De minderjarige verdachten zijn intussen in een gesloten instelling geplaatst. 

Zowel binnen de holebi- als de heterogemeenschap rijzen er nu vragen in verband met de veiligheid van online daten. Hoe veilig is het om via een app met iemand af te spreken? Online daten is oké en kan veilig, benadrukt Sensoa, maar als het misloopt, moet je altijd aangifte doen bij de politie. 

"Het is misschien een traumatische ervaring, daar dan nog eens aangifte bij doen, is absoluut niet evident", zegt Boris Cruyssaert van Sensoa. "Maar het helpt wel als je aangifte doet, dat kan de politie helpen om de schuldigen te vinden en het zorgt er ook voor dat de omvang van het probleem duidelijk wordt. Nu is er duidelijk onderrapportage. Als de omvang van het probleem veel groter blijkt dan wat nu blijkt uit de aangiftes, dan gaat het ook misschien hoger op de politieke agenda komen." 

Aangifte doen zorgt ervoor dat de omvang van het probleem duidelijk wordt.
Boris Cruyssaert, Sensoa

Sensoa heeft voor iedereen ook concrete tips om veilig te daten. Zo spreek je bijvoorbeeld de eerste keer best af op een openbare plek en is het altijd handig als een goede vriend of vriendin weet waar je bent. "Spreek af dat je een seintje achteraf geeft, als dat uitblijft, kan die vriend of vriendin dan eventueel alarm slaan", tipt Cruyssaert. 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal": (en lees verder onder de video) 

Videospeler inladen...

Veilig online daten: waarop moet je letten?

Geef niet meteen te veel prijs

  • Vertrouw mensen niet volledig tot je ze beter kent. 
  • Deel niet meteen je volledige naam, adres en telefoonnummer. 
  • Deel geen naaktfoto's van jezelf waarop je hoofd herkenbaar in beeld komt.  

Wees voorbereid wanneer je afspreekt

  • Spreek de eerste keer af op een openbare plek. Valt de eerste indruk tegen, dan kan je makkelijker weggaan dan wanneer je thuis afspreekt. 
  • Neem condooms mee. Ook als je niet van plan bent om seks te hebben. Ga er niet van uit dat je date daar wel voor zal zorgen. 
  • Vergeet je telefoon niet en zorg dat hij opgeladen is. Zo ben je bereikbaar en kan je zelf iemand bellen. 
  • Laat een goede vriend of vriendin weten waar je bent. 
  • Vertrouw voor vervoer niet op de ander. Anders kan je niet weg wanneer jij dat wil. 
  • Maak duidelijk waar je grens ligt. Laat je niet overhalen om over je grens te gaan. 

Pas op voor valse profielen

  • Iemand kan zich anders voordoen dan in werkelijkheid. Geloof niet alles wat je leest.
  • Twijfel je aan de echtheid van een foto? Sleep de foto in het zoekvak van Google. Of videochat met elkaar. 
  • Heeft iemand een profiel zonder foto van een gezicht? Niet elk profiel zonder foto is nep. Sommige mensen willen discreet blijven. Vraag in dat geval een foto in een persoonlijk bericht. 

Meest gelezen