Toenmalig minister van Gezondheid Maggie De Block, Waals minister-president Elio Di Rupo, toenmalig premier Sophie Wilmes en Vlaams minister-president Jan Jambon vorig jaar in maart tijdens een persconferentie na een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad.
Volledig scherm
PREMIUM
Toenmalig minister van Gezondheid Maggie De Block, Waals minister-president Elio Di Rupo, toenmalig premier Sophie Wilmes en Vlaams minister-president Jan Jambon vorig jaar in maart tijdens een persconferentie na een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad. © Photonews

Onze opinie. Een jaar na de start van de coronacrisis is het tijd om de initiële schuldvraag te begraven

Morgen is het exact één jaar geleden dat ons land in lockdown ging. Dat was toen nog maar een halve, pas een week later volgde 'the real deal'. De afgelopen weken heb ik geprobeerd om die periode opnieuw te reconstrueren. Wat wisten we? Wat niet? En hoe zijn we uiteindelijk tot deze ingrijpende beslissingen gekomen?

58 reacties

  • raymond van der craen

    3 jaar geleden
    De gevolgen van het covid-19 zijn te ernstig om zomaar blauw blauw te laten. Er moet een grondig onderzoek komen naar de verantwoordelijkheid van de betrokken verantwoordelijke politiekers en moeten deze mensen voor de rechtbank komen.
  • Frans Vandermaelen

    3 jaar geleden
    De schuldvraag begraven lijkt mij wat te gemakkelijk. De verantwoordelijken voor dit debacle moeten gestraft worden. Zonder pardon. En hun namen zijn gekend.
  • Heidi Werbrouck

    3 jaar geleden
    Na een jaar wordt het tijd om de schuldigen hun politieke onschendbaarheid af te nemen en voor de rechtbank te brengen. Dat klinkt volgens mij veel beter.
  • Ivan Willems

    3 jaar geleden
    Iedereen zal ooit verantwoord moeten afleggen over hun beslissingen. En wij zullen ons bolleke wel kleuren in de stemhokjes en beloningen uitdelen aan hen die zich hebben ingezet voor de bevolking. Schrijf het al op in uw agenda.
  • Gino Sinnesael

    3 jaar geleden
    Maggie zou zeggen: "Het is wat het is", en iedereen wast z'n handen (zoals gewoonlijk) in onschuld. Aan de burger om te evalueren en het te verwoorden bij de volgende stembusgang. Gaat Vivaldi 4 jaargetijden uitzitten?
  1. 1 op de 5 Vlaamse tieners combineert studies met mantelzorg: “Ik heb dat lange tijd verzwegen op school”
    PREMIUM

    1 op de 5 Vlaamse tieners combineert studies met mantelzorg: “Ik heb dat lange tijd verzwegen op school”

    Maar liefst één op de vijf tieners tussen 11 en 18 jaar is mantelzorger. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van mantelzorgverenigingen. “Er heerst nog steeds schaamte rond. Mensen gaan je snel als ‘zielig’ zien”, vertelt Antonia (17) die al jaren voor haar moeder zorgt, die een zeldzame spierziekte heeft. Om het combineren van zorg en studie makkelijker te maken, pleiten verenigingen nu voor een mantelzorgstatuut, naar analogie met het topsportstatuut.
  2. Marc Coucke lanceert energiecontract met 10 jaar vast tarief: is het echt het goedkoopste? Wij deden de vergelijking
    PREMIUM
    1

    Marc Coucke lanceert energiecon­tract met 10 jaar vast tarief: is het echt het goedkoop­ste? Wij deden de vergelij­king

    EnergyVision, de energieleverancier waarin ook Marc Coucke investeert, lanceert als eerste in Vlaanderen een energiecontract waarbij de stroomprijs gedurende tien jaar vastligt. Voor de zonnestroom van de panelen die het bedrijf gratis op jouw dak legt, betaal je zelfs 30 jaar hetzelfde “extreem lage tarief”. “Uniek ter wereld”, aldus CEO Maarten Michielssens. Een gezin zou zo tot 300 euro per jaar besparen. Hoe werkt het? Voor wie is het interessant of voor wie juist niet? En wat als je eerder wilt opzeggen? We vragen het aan Mijnenergie.be en aan Testaankoop.