Operatie Sky: twee leden Antwerpse politie opgepakt na kraak

Het gerecht heeft twee leden van de politiezone Antwerpen gearresteerd op verdenking van corruptie en deelname aan een criminele organisatie. Het gaat om een speurder van het zogenaamde drugsondersteuningsteam (DOT), dat jaagt op drugsdealers in de straten van Antwerpen.

Ook de echtgenote van het betrokken DOT-lid, die zelf ook werkzaam is bij de politie, werd gearresteerd. Over die eventuele arrestaties geeft het parket voorlopig nog geen informatie. De woordvoerder kan voorlopig enkel bevestigen dat er een huiszoeking heeft plaatsgevonden.

Burgemeester Bart De Wever wil niet ingaan op het concrete dossier. “Zoals we wisten, brengt dit baanbrekend gerechtelijk onderzoek ook vertakkingen in kaart in de bovenwereld. We hebben altijd gewezen op het gevaar van de criminele ondermijning van tal van gevoelige sectoren. Uiteraard ontsnappen veiligheidsdiensten daar niet aan. Dat hebben we in het verleden in andere dossiers ook gezien. Op dit concrete dossier kunnen we als mogelijk betrokken tuchtoverheid natuurlijk niet ingaan, maar het is een goede zaak dat het bredere onderzoek komaf maakt met criminele infiltratie in ons veiligheidsapparaat waar dat bewezen wordt.”

“We zijn op de hoogte”, zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. “Maar we kunnen geen commentaar geven. We laten de gerechtelijke overheid haar werk doen.” De arrestaties zijn een gevolg van de spectaculaire kraak van de geëncrypteerde berichtendienst SKY ECC.

28 verdachten aangehouden

Ondertussen zijn donderdagvoormiddag 17 van de verdachten die de voorbije dagen werden opgepakt ook officieel aangehouden. Zij werden in verdenking gesteld van – onder meer – lidmaatschap van een criminele organisatie en witwassen, en verschijnen vrijdag voor de raadkamer in Mechelen. Dat meldt het federaal parket. Bij de grootscheepse operatie die dinsdag plaatsvond, werden nog twintig andere personen opgepakt, in dossiers van de parketten van onder meer Antwerpen, Limburg, Charleroi, Luik en Oost-Vlaanderen.

bekijk ook

Politie geeft beelden vrij van invallen na kraken Sky ECC

 sare, vdaa

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen