Direct naar artikelinhoud
NieuwsOperatie Sky

Twee Antwerpse agenten opgepakt na aankondiging dat de ‘bovenwereld’ niet gespaard zou blijven in operatie Sky

Twee Antwerpse agenten opgepakt na aankondiging dat de ‘bovenwereld’ niet gespaard zou blijven in operatie Sky
Beeld Marc De Roeck

In operatie Sky zijn ook twee agenten van de Antwerpse politie opgepakt. Dat meldt Het Laatste Nieuws. De agenten worden verdacht van corruptie en lidmaatschap van een criminele organisatie. 

, en

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) had de afgelopen dagen aangekondigd dat de ‘bovenwereld’ niet gespaard zou blijven na operatie Sky. De eerste resultaten komen daarvan nu naar boven: twee leden van de Antwerpse politie zijn opgepakt. 

Volgens Het Laatste Nieuws gaat het om een speurder van het Drugsondersteuningsteam (DOT), het paradepaardje van de Antwerpse politie in de strijd tegen drugsdealers, en zijn echtgenote die ook bij de Antwerpse politie werkt.

De onderzoeksrechter heeft beslist om de man morgen te verhoren. De vrouw zal niet voorgeleid worden en mag beschikken.

“De feiten zijn gekwalificeerd als deelname aan een criminele organisatie, corruptie en schending beroepsgeheim. In het onderzoek zal onder meer worden bekeken of de hoofdinspecteur al dan niet gegevens uit databanken heeft doorgespeeld en/of hij dat tegen betaling zou hebben gedaan”, klinkt het in een persmededeling van het parket. Het onderzoek onder leiding van de onderzoeksrechter wordt verdergezet

“We zijn op de hoogte en laten het gerechtelijk apparaat haar werk doen”, reageert woordvoerder Wouter Bruyns van de Antwerpse politie. “Over dossiers als deze kunnen we nooit uitspraken doen vanwege onze rol als tuchtoverheid. We hebben vertrouwen in het gerechtelijk onderzoek.”

Cryptofoon

Bij operatie Sky werden maandag invallen gedaan op 200 adressen. In totaal 48 personen werden opgepakt, 17 ton cocaïne onderschept en 1,2 miljoen euro cash geld in beslag genomen. De succesvolle actie volgde nadat het geliefkoosd communicatiemiddel van de drugskartels, de Sky ECC-cryptofoon, gekraakt werd. 

In het onderzoek van het federaal parket naar de berichtendienst Sky ECC werden 17 van de 28 opgepakte verdachten vandaag aangehouden. Zij werden in verdenking gesteld van onder andere lidmaatschap van een criminele organisatie en witwassen, en verschijnen vrijdag voor de raadkamer in Mechelen.

Twintig andere personen werden opgepakt in dossiers van de parketten van onder meer Antwerpen, Limburg, Charleroi, Luik en Oost-Vlaanderen.

Het onderzoek van het federaal parket draaide rond zogenaamde cryptofoons, die steeds meer gebruikt worden door criminelen. Die telefoons zijn uitgerust met de encryptiesoftware van Sky ECC, een bedrijf dat opereert vanuit Canada en de Verenigde Staten. De voorbije jaren werden al 185 dergelijke cryptofoons in beslag genomen, maar het bleek voor de politiediensten technisch niet mogelijk om die uit te lezen.

Recent slaagden de speurders daar toch in, waarna ze 1 miljard versleutelde berichten konden onderscheppen. Daarvan is intussen al bijna de helft ontcijferd, wat volgens de politie en het gerecht een inkijk gaf in de hallucinante wereld van de parallelle criminele economie. Nadat de politie drie weken lang live de communicaties op de Sky ECC-app had gevolgd, werd besloten tot een grootscheepse operatie, tegen de verkopers en verdelers van de Sky-cryptofoons, maar ook tegen een aantal zogenaamde ‘toptargets’ binnen verschillende criminele organisaties, én tegen mededaders en medeplichtigen, waarbij ook mensen met een legaal beroep die zich zouden hebben laten omkopen.