© rr

Lotto Arena in ijltempo ingericht als vaccinatiecentrum: “Zeer goede oefening”

De Antwerpse Lotto Arena is donderdagmiddag in sneltempo ingericht als tijdelijk vaccinatiecentrum. Als gevolg van de stormschade moest het vaccinatiecentrum op Spoor Oost worden gesloten. Mensen met een afspraak om zich te laten vaccineren, worden in pendelbussen en onder politiebegeleiding naar de nieuwe locatie gebracht, 950 meter verder.

ph, jas

“Operatie Lotto Arena is geslaagd”, zegt een trotse schepen van Gezondheidszorg Fons Duchateau (N-VA). “Er is geen druppel vaccin verloren gegaan. Het is ook een goede oefening geweest. We gaan nog zaken meemaken, de vaccinatiecampagne zal nog lang lopen. De medewerkers van het vaccincatiedorp hebben een ongelofelijk flexibiliteit en creativiteit voor de dag gelegd, waardoor deze snelle, tijdelijke verhuis vlot is verlopen.”

Vanaf morgen (vrijdag, red.) verloopt alles terug zoals voorheen en wordt er opnieuw gevaccineerd op Spoor Oost. “Maar we blijven de weersvoorspellingen nauwgezet in het oog houden”, zegt Duchateau.

 ©  rr

Aantal vaccinaties geannuleerd

“We moesten snel schakelen”, zei Fons Duchateau eerder op de dag. “Want de vaccins hebben een beperkte houdbaarheid. Zes uur nadat ze zijn uitgehaald, moeten ze gezet worden. Met de Lotto Arena vlakbij, maken we ons sterk dat het ook zal lukken. Het is snel moeten gaan, maar alles is coronaproof ingericht.”

Donderdagochtend werd het vaccinatiedorp op Spoor Oost afgesloten. Nadars en panelen waren omgewaaid, flappen van de tentjes waren losgekomen en het was bovendien zeer gevaarlijk om over het terrein te lopen.

Er zou ook een klein incident zijn geweest tijdens het vaccineren, maar dat had geen grote gevolgen. De geplande vaccinaties in de voormiddag zijn geannuleerd. Het gaat om 500 medewerkers van de eerstelijnszones en 65-plussers. Zij werden per sms geïnformeerd.

Wie zich met de wagen aanmeldde, kreeg van de vrijwilligers het verzoek meteen terug te keren.

Pendelbussen

Om 13u werden de vaccinaties opnieuw opgestart, waar de voorbereide spuiten met het Pfizer-vaccin tussen 13 uur en 14.30 uur werden toegediend. Mensen die een afspraak hadden, moesten naar Spoor Oost komen. Daar vertrokken pendelbussen naar de Lotto Arena. Door deze aanpak konden de voorbereide spuiten binnen de toedieningstermijn gegeven worden. Want eenmaal in de spuit moet het vaccin binnen de 6 uur toegediend worden.

Het testdorp aan Spoor Oost bleef donderdag open. Dit is een veel kleinere constructie, die minder last heeft van de wind.

Vaccinatiedorp Spoor Oost dicht door stormweer. © Paul Hendrickx

 ©  ph

 ©  ph

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Coronavirus