©  David Van Hecke

OPROEP. Hoe schatte de ijkingsproef jouw kansen in het hoger onderwijs in? En was dat correct?

Hasselt -

UHasselt werkt aan een app die de slaagkansen van studenten aan de universiteit voorspelt. Dat zou een betrouwbaarder en goedkoper alternatief zijn dan ijkingstoetsen. Hoe schatte die proef uw kansen in het hoger onderwijs in? En bleek dat correct? Laat het ons weten.

Thomas Jansen

Lees ook: Betrouwbaarder dan ijkingstoetsen: app voorspelt slaagkansen aan de unief

Vorige maand kondigde Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) nog vier nieuwe opleidingen aan waarvoor studenten vanaf volgend academiejaar een ijkingstoets moeten afleggen, vooraleer ze zich kunnen inschrijven. Dat brengt het aantal opleidingen met een ijkingstoets op 22, waarvan er acht verplicht zijn. Die ijkingstoetsen zijn echter, in tegenstelling tot toelatingsproeven, niet bindend: wie niet slaagt, wordt weliswaar geadviseerd om voor een andere opleiding te kiezen, maar mag wel nog starten. Nog deze legislatuur wil de Vlaamse regering de ijkingstoets veralgemenen voor alle opleidingen.

UHasselt werkt echter aan een alternatief. Volgens hen kunnen de slaagkansen eenvoudig voorspeld worden aan de hand van het slaagcijfer in het zesde middelbaar en de match tussen de afstudeerrichting en de gekozen opleiding. De universiteit vraagt de overheid ook om geen bijkomende ijkingstoetsen meer in te voeren.

OPROEP. Voor een reportage in de krant zijn we op zoek naar studenten die al een ijkingstoets afgelegd hebben. Heb je dat advies gevolgd of net niet? Ben je ondanks een buis toch begonnen aan de opleiding? Laat het ons hier weten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer