Antwerpse hoofdinspecteur opgepakt na kraak Sky ECC

Themabeeld. ©  Rob Engelaar

Het gerecht heeft een hoofdinspecteur van de politiezone Antwerpen gearresteerd op verdenking van corruptie en deelname aan een criminele organisatie. Dat bevestigt het parket. Het gaat om een speurder van het drugsondersteuningsteam (DOT), dat jaagt op drugsdealers in de straten van Antwerpen.

Tijdens een gerechtelijk onderzoek naar een dienstverlenende criminele organisatie zijn specialisten van politie erin geslaagd om de geëncrypteerde berichten van Sky ECC te kraken. Op die manier kon de politie 1 miljard berichten die criminelen uitwisselen onderscheppen. Die data levert elementen op in lopende dossiers, maar er komen ook nieuwe strafbare feiten aan het licht.

Zo zou een hoofdinspecteur van PZ Antwerpen benaderd zijn vanuit het criminele milieu. Vanmorgen is er in opdracht van de onderzoeksrechter een huiszoeking uitgevoerd door de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie (CDBC) van de Federale Politie, waarbij de man en zijn partner, die ook voor PZ Antwerpen werkt, werden gearresteerd. Daarna volgden nog zoekingen op de werkplaatsen van de twee leden van PZ Antwerpen.

De onderzoeksrechter heeft beslist om de man morgen te verhoren. De vrouw zal niet voorgeleid worden en mag beschikken, aldus het parket.

De feiten zijn gekwalificeerd als deelname aan een criminele organisatie, corruptie en schending beroepsgeheim. In het onderzoek zal onder meer worden bekeken of de hoofdinspecteur al dan niet gegevens uit databanken heeft doorgespeeld en/of hij dat tegen betaling zou hebben gedaan.

Het onderzoek onder leiding van de onderzoeksrechter wordt verdergezet.

• Advocaten verdacht van heulen met drugsmaffia

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil niet ingaan op het concrete dossier. ‘Zoals we wisten, brengt dit baanbrekend gerechtelijk onderzoek ook vertakkingen in kaart in de bovenwereld. We hebben altijd gewezen op het gevaar van de criminele ondermijning van tal van gevoelige sectoren. Uiteraard ontsnappen veiligheidsdiensten daar niet aan. Dat hebben we in het verleden in andere dossiers ook gezien. Op dit concrete dossier kunnen we als mogelijk betrokken tuchtoverheid natuurlijk niet ingaan, maar het is een goede zaak dat het bredere onderzoek komaf maakt met criminele infiltratie in ons veiligheidsapparaat waar dat bewezen wordt.’

De arrestaties zijn een gevolg van de spectaculaire kraak van de geëncrypteerde berichtendienst Sky ECC, dat door de Antwerpse federale politie werd gekraakt.

 sare, vdaa