Direct naar artikelinhoud
NieuwsAstraZeneca

Waarom schort Denemarken vaccinatie met AstraZeneca op? En wat doet België? ‘Tot nu toe weten wij dat dit een zeer veilig vaccin is’

Dirk Ramaekers van de vaccinatietaskforce.Beeld Tim Dirven

Denemarken schort de vaccinatie met AstraZeneca voor minstens twee weken op. In het land zijn een aantal gevallen van bloedproppen gemeld na de inenting, en die wil het land eerst onderzoeken. Het Deense gezondheidsinstituut benadrukt dat er nog geen oorzakelijk verband tussen de klachten en het vaccin is gevonden. Ons land zet de vaccinatie vooralsnog niet op pauze.

en

Waarom last Denemarken een pauze in?

“Net omdat we zoveel mensen vaccineren, is het ook belangrijk om snel te reageren wanneer er sprake is van mogelijk ernstige bijwerkingen”, zegt Søren Brostrøm, directeur van het Deense Gezondheidsinstituut, die benadrukt dat er nog geen oorzakelijk verband werd gevonden. Bij een aantal Denen zijn er na vaccinatie bloedproppen opgetreden. Daarnaast is er sprake van een verdacht overlijden.

Brostrøm onderstreept dat de vaccinatiecampagne met AstraZeneca niet wordt geschrapt, maar tijdelijk wordt gepauzeerd. “Er is voldoende bewijs dat het vaccin veilig en effectief is, maar we zijn genoodzaakt om te reageren op meldingen van mogelijks ernstige bijwerkingen, zowel in Denemarken als in andere Europese landen”, klinkt het.

Het is nu aan het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) om de zaak verder te onderzoeken.

Wat betekent dit voor ons land?

Ons land stopt vooralsnog niet met vaccineren met AstraZeneca, meldt Dirk Ramaekers, hoofd van de vaccinatietaskforce. Wie vandaag zijn AstraZeneca-vaccin gaat krijgen, hoeft zich dus geen zorgen te maken.

Volgens Ramaekers is er sprake van één bepaalde “lading” die Denemarken noopt tot voorzorgen. Ons land onderzoekt of de bewuste lading ook in ons land geleverd is. “Tot nu toe weten wij dat dit een zeer veilig vaccin is. We hebben geen argumenten om daar een andere mening over te hebben. Mocht de bewuste lading aan ons land geleverd zijn, dan moeten we samen met het agentschap en de experts uitzoeken hoe we best ingrijpen.”

Ook ons land werkt mee aan de onderzoeken over bijwerkingen. “Maar tot nu toe is er in de studies over AstraZeneca nog nooit een link met bloedklonters naar boven gekomen”, zegt Ramaekers. “In Oostenrijk is er wel iemand die aan een klonterprobleem gestorven is. Maar als je miljoenen mensen vaccineert, dan is het niet onlogisch dat er af en toe iemand zo’n klonter ontwikkelt.”

Dat de twee samen voorkomen, wil dus niet zeggen dat er een oorzakelijk verband is. Ramaekers: “Zo werden er eerder ook overlijdens gerapporteerd in rusthuizen na een vaccinatie met het Pfizer-vaccin, terwijl onderzoek uitwees dat die overlijdens niets met het vaccin te maken hadden.” De vaccinaties met AstraZeneca gaan voorlopig gewoon door.