Lanxess haalt 10,3 procent minder omzet in pandemiejaar

 ©  REUTERS

Bron: BELGA

De Duitse speciaalchemiegroep Lanxess heeft 2020 afgesloten met een omzet van 6,1 miljard euro, 10,3 procent minder dan in 2019. Het bedrijf spreekt van een robuust resultaat en kijkt uit naar herstel in 2021. Aan aandeelhouders zal een dividend van 1 euro per aandeel worden voorgesteld. Dat is 5 procent meer dan het jaar ervoor.

Lanxess, dat in de Antwerpse haven vier vestigingen uitbaat, is ondanks het verlies tevreden over de resultaten van 2020. “Met een omzetdaling van 10 procent en daling van de EBITDA van zo’n 15 procent, zitten onze resultaten van het coronajaar in het bovenste segment”, zei CEO Matthias Zachert donderdag tijdens de voorstelling van de cijfers. “Al onze fabrieken zijn bijna constant operationeel gebleven, onze portfolio is verbeterd en wereldwijd hebben onze medewerkers een coronabonus gekregen voor hun extra inspanningen.”

Drie overnames

De groep verwacht herstel bij haar klanten en kijkt dan ook met vertrouwen naar 2021. “Alle tekenen wijzen op groei”, zegt Zachert. Concreet rekent Lanxess in 2021 op een EBITDA tussen de 900 miljoen en 1 miljard euro voor het volledige jaar.

In 2021 kondigde Lanxess al drie overnames aan: de Franse producent van biociden Intace, de desinfectiespecialist Theseo en de Amerikaanse groep Emerald Kalama Chemical. Die laatste is de op een na grootste overname in de geschiedenis van het bedrijf. Ondanks de lagere cijfers stelt de raad van bestuur voor 2020 een stijging van het dividend van 5 procent voor, naar 1.00 euro per aandeel. Dat zal voorgelegd worden tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op 19 mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen